Čo čaká ETF a investorov v roku 2023?

Investovanie 27. január 2023

Investície do ETF sú dlhodobo na vzostupe. Po rekordnom roku 2021 zaknihovali v ostatnom roku druhý najúspešnejší výsledok s preinvestovaným objemom 856 miliárd amerických dolárov. Aké trendy v investovaní nás čakajú v roku 2023?

Popularita fondov obchodovaných na burze, známejších pod skratkou ETF (exchange-traded funds) je dlhodobo na vzostupe. Len za minulý rok v nich bolo preinvestovaných 856 miliárd amerických dolárov. Ide o druhú najväčšiu čiastku vloženú do fondov v histórii meraní. Rekord na úrovni neuveriteľných 1,29 trilióna dolárov z roku 2021 držia rovnako ETF. 

Aj napriek týmto sľubným číslam zaznamenali mnohí investori z radov bežnej populácie za minulý rok pokles hodnoty svojich investícií. Podpísali sa pod to jednak „covidové“ roky, z ktorých sa ekonomika ešte stále spamätáva, a geopolitické udalosti ako spúšťače energetickej krízy a rastu inflácie. 

vysoká inflácia investovanie

Aké trendy v investovaní nás čakajú v roku 2023?

Čas na opatrný optimizmus

„Cieľom opatrení centrálnych bánk je inflácia na úrovni 2 %. Kedy to dosiahneme? Dobrou správou je, že v USA aj EÚ sa inflácia pomaly dostáva pod kontrolu, a ku koncu roka 2022 sa ju podarilo znížiť,“ hovorí Miroslav Knorovský, CEO Trinity Finance. To má dopad aj na svetové indexy, ktoré pomaličky rastú, či už hovoríme o S&P, Nasdaq, ale aj o európskom Eurostoxx.

Čo to znamená pre investorov do ETF?
Dobré správy. Tieto indexy patria stabilne medzi najpopulárnejšie. Hoci je ešte priskoro na veľký optimizmus, trendy naznačujú, že oproti roku 2022 svitá na lepšie časy. Za predpokladu, že inflácia bude v USA naďalej klesať a pripoja sa tiež silné európske ekonomiky.

Ak by sa však situácia z roku 2022 zopakovala, je na mieste pripomenúť, že pri krátkodobých poklesoch by investori mali zachovať rozvahu a nevyberali svoje investície. Pri strednodobom a dlhodobom horizonte výnosy pokrývajú aj výkyvy na trhu.

Tip na čítanie: Ako začať s investovaním do fondov ETF?

Tematické a sektorové ETF na vzostupe

Svetové indexy však nie sú jedinou možnosťou investovania prostredníctvom ETF. Čoraz väčšiu popularitu si získavajú rôzne sektorové či tematické fondy, ktoré sa napríklad zameriavajú len na jeden segment ekonomiky (napríklad zelené technológie), alebo geografickú oblasť (napríklad čínske technologické firmy). 

„Možno povedať, že dnes môžeme cez ETF zainvestovať takmer do ľubovoľného sektora ako v rozvinutých, tak rozvojových krajinách, alebo sledovať rôzne trendy odvetvia a témy ako polovodiče, batérie, čistú energiu, kybernetiku alebo napríklad oblasť starnúcej populácie,“ hovorí Martin Luňáček, výkonný riaditeľ platformy Portu.

Doba praje aj investorom, ktorí sa rozhodli svoje peniaze vložiť len do fondov udržateľných spoločností a vynechávajú kontroverznejšie odvetvia, napríklad spracovanie fosílnych palív či zbrojárstvo. Široká ponuka sektorových a technologických ETF zvyšuje otvorenosť ponuky a otvára možnosti pre väčšiu diverzifikáciu portfólia.

investovanie ETF

Aktívna skladba portfólia

Obľúbenosť ETF prináša čoraz sofistikovanejšie metódy na riadenie vlastného portfólia. Už neplatí, že tento typ fondov je devízou iba pasívnych investorov. Aj keď väčšina ľudí ich stále využíva predovšetkým na dlhodobé zhodnocovanie kapitálu, trend sa postupne mení. Byť aktívnejší pri správne svojho portfólia je v roku 2023 predsavzatím mnohých investorov.

Opatrnosť je však namieste. Vo všeobecnosti platí, že špekulácie a horlivé investovanie na vlastnú päsť končia vo väčšine prípadov neúspešne. Príležitosť sa otvára najmä jednotlivcom, ktorí rozumejú špecifickým segmentom.

„Pokiaľ chápem, čo sa v danom sektore deje a prečo sa ceny akcií vyvíjajú určitým spôsobom, zlepšuje sa moje investičné správanie. Som viac odolný napríklad voči panike a unáhleným rozhodnutiam v čase poklesov,“ vysvetľuje Martin Luňáček.

Tip na čítanie: 5 tipov pre ľudí, ktorí chcú začať investovať aj s priemerným platom

Kedy nastane oživenie na investičných trhoch?

Pri pohľade na históriu finančných trhov zistíme, že akcie aj dlhopisy po prepadoch zase rastú. Kedy sa situácia na trhoch opäť zlepší? 

„80 % analytikov spoločnosti Bloomberg verí, že rok 2023 skončí v raste. Namiesto hľadania odpovede na túto otázku sa odporúčam pozrieť na horizont svojich investícií. Držme sa cieľa, a zároveň odporúčam zvážiť navýšenie vkladov, alebo naštartovanie nových pravidelných sporení. Sporitelia a investori počas poklesov nakupujú za výhodnú cenu a dlhodobo dosahujú vyššie výnosy,“ odporúča Miroslav Knorovský. 

Tieto správy a ďalšie naznačujú, že ETF svitá v roku 2023 na lepšie časy, než aké sme prežívali v turbulentnej 2022-ke. Aj napriek tomu však stále platí, že tento typ investovania nie je bez rizika a potenciálne zhodnotenie prináša predovšetkým z dlhodobého a strednodobého hľadiska a nie formou „zaručených“ investičných príležitostí.

Experti Trinity Finance sú pripravení vám poradiť s existujúcimi i plánovanými investíciami. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám