Encyklopédia investora: investičný trojuholník a piliere rozumného investora

Investovanie 17. august 2021

Najviac z investovania ťaží ten, kto nepodľahne emóciám. Investovanie by malo byť založené na uvážených rozhodnutiach, opretých o overené piliere. Tými sú pri investovaní do cenných papierov alokácia a diverzifikácia.

Aj keď nejde až o taký vzrušujúci zážitok, ako nám prezentujú holywoodske snímky plné vykrikujúcich burzových maklérov, investovanie má svoje čaro. Paradoxne, najviac ťaží ten, kto emóciám nepodľahne. Ruka v ruke s investovaním idú totiž aj volatilita a neistota. Ale ak ste na tieto eventuality pripravení, vyhnete sa roztržitým rozhodnutiam, ktoré môžete neskôr oľutovať. 

Vyzbrojte sa teda cennými vedomosťami ešte pred tým, než začnete investovať.

Poznámka: keď hovoríme v texte o investovaní, tak máme na mysli investovanie do cenných papierov (akcií a dlhopisov). Investovanie do komodít (známky, zlato, nehnuteľnosti) má, aj napriek značnej podobnosti, svoje špecifiká. 

investovanie

Magický investičný trojuholník – riziko, výnos, likvidita

Predstavte si pomyselný trojuholník a jeho tri vrcholy sú riziko, výnos, likvidita. Tieto predstavujú metriky, ktorými hodnotíme každú investíciu. Samozrejme, nie je to také jednoduché, ale škálovanie týmto spôsobom ponúka lepšiu predstavu o tom, do čoho človek dáva svoje financie.

Zadefinujme si pojmy:

  • riziko – veľký strašiak potenciálnych investorov. Toto je metrika, ktorá hovorí o (percentuálnej) pravdepodobnosti, že vaše financie sa nezhodnotia, prípadne o nich úplne prídete. Žiadna investícia nie je bez rizika. Ale rozumným prístupom ho dokážete minimalizovať.
  • výnos – alebo aj zisk, návratnosť. Zlatý grál investorov, mať čo najvyšší výnos je cieľom každého jedného. Zvyčajne sa vyjadruje percentom, ktoré predstavuje zhodnotenie oproti počiatočnému vkladu, zvyčajne v nejakom časovom rámci. 
  • likvidita – schopnosť „premeniť“ investíciu do akcií či dlhopisov (ale aj do známok, nehnuteľností, investičných kovov, starožitností a tak ďalej) naspäť na peniaze, ktoré máte okamžite k dispozícii na bankovom účte, resp. v hotovosti. Čim likvidnejšia je investícia, tým rýchlejšie sa takto vie transformovať a tým kratšie sú administratívne a systémové procesy. 

Ideálna investícia má vysoký potenciálny výnos, čo najnižšie riziko a čo najvyššiu likviditu. Ideálna investícia neexistuje. To je fakt, s ktorým sa musíte zmieriť už na začiatku. Investovanie je totiž o hľadaní a robení kompromisov, o akceptácií patričného rizika a adekvátnej likvidity za účelom potenciálneho výnosu.

Inak povedané – ak chcete na investovaní zarábať, musíte byť ochotní riskovať. 

Tip na čítanie: 5 tipov pre ľudí, ktorí chcú začať investovať aj s priemerným platom

investičný trojuholník riziko výnos likvidita

Alokácia a diverzifikácia – dva piliere rozumného investora

Ideálna investícia teda neexistuje, to však neznamená, že je potrebné okamžite zaradiť spiatočku a nikdy sa o to ani len nepokúsiť. Cieľom je minimalizovať riziko, zvýšiť likviditu a maximalizovať výnos.

Ako to dosiahnuť? Uváženými rozhodnutiami, opretými o overené piliere. Tými sú pri investovaní do cenných papierov alokácia a diverzifikácia. Poďme si ich opísať.

Alokácia

Alokácia je, zjednodušene, rozdelenie vašej investície medzi cenné papiere - akcie a dlhopisy. Predstavte si, že máte 1 000 €, ktoré chcete investovať. Rozdelíte ich pomerom 30:70 do akcií/dlhopisov, do akcií ste teda alokovali 300 €, zatiaľ čo do dlhopisov 700 €. 

Aj jeden typ, aj druhý, majú svoje špecifiká. Podľa rozdelenia investície do akcií či dlhopisov sa portfólio (hodnota investície), resp. aj samotný investor, zvykne označovať ako:

  • konzervatívne – väčší podiel investície v dlhopisoch (napr. 70:30 voči akciám)
  • vyvážené – zhruba rovnaký podiel v akciách ako v dlhopisoch (50:50, ale napríklad aj 55:45 a podobne)
  • dynamické – väčší podiel investície v akciách (napr. 70:30 voči dlhopisom)

Toto delenie súvisí s tým, že dlhopisy sú v porovnaní s akciami o čosi stabilnejšie, menej náchylné (volatilné) na trhové výkyvy. Ich prípadné poklesy nie sú až také prudké a straty na nich privysoké. Na druhej strane majú dlhopisy zvyčajne nižšie zhodnotenie, ako akcie. 

Dynamické portfólio sľubuje potenciálne vyšší výnos, ale aj pri vyššom riziku. Svoje peniaze teda dokážete zhodnotiť viac, avšak potenciálne vás čaká aj bolestivejší pád. Oproti tomu konzervatívni investori nemusia až tak často zápasiť s podobnými emóciami, keďže ich peniaze sú zvyčajne stabilnejšie, aj keď pri nižšom výnose.

Toto je však zjednodušený opis, ako pri všetkom, aj tu existujú výnimky (napr. rizikovejšie dlhopisy s vyšším výnosom) a špecifiká. 

diverzifikácia investícií

Diverzifikácia investícií

Diverzifikácia už hovorí o jednotlivých akciách a dlhopisoch, do ktorých vložíte svoje peniaze. Kľúčom k pokojnému investorskému spánku je diverzifikovať svoje portfólio. Ináč povedané, nevsádzajte všetky peniaze na jednu kartu (teda napr. akcie jednej spoločnosti), ale rozumne ich rozložte. Potláčate tak riziko, že o všetko prídete.

Existuje viacero spôsobov, ako diverzifikovať, dva najčastejšie sa týkajú fondov:

  • podielové fondy – vložíte svoje peniaze (vy a stovky, tisíce ďalších) do rúk manažéra fondu, ktorý s nimi aktívne obchoduje podľa vývoja na trhu. Podľa vloženého obnosu (podielu) vám prináleží patričný zisk, ale aj strata. Tento druh investovania so sebou nesie zvyčajne aj vyššie poplatky, keďže manažér fondu potrebuje dôkladne monitorovať a analyzovať vývoj na trhu. 
  • ETF (exchange traded funds) – tzv. fondy obchodované na burze. Veľmi podobné podielovým fondom, ale tu ide o pasívne investovanie. ETF kopírujú vývoj akcií v danom indexe (sektore, ekonomike danej krajiny a pod.), sú však rozdelené medzi mnoho – aj stovky, tisíce - spoločností, čím sa výrazne potláča riziko. Keďže „iba“ pasívne kopírujú vývoj indexu, sú na nich naviazané radovo nižšie poplatky.

Tip na čítanie: Kryptomeny môžu byť zaujímavým spôsobom diverzifikácie porfólia

alokácia investovanie

Investičný dotazník a odolnosť voči emóciám

Aký typ investora ste a ako rozložiť svoje portfólio? Nikto nečaká, že odpovede na tieto otázky budete mať hneď.

Užitočným pomocníkom pre začínajúcich investorov je tzv. investičný dotazník. Odpoveďami na otázky v ňom získate predstavu o tom, ktorá cesta je vhodná práve pre vás. Ako znášate riziko, aké máte ciele (krátkodobé/dlhodobé), či máte záujem o pravidelnú rentu, alebo si šetríte na dôchodok a oveľa viac.

Výsledkom je zvyčajne kvalitný benchmark aj s konkrétnymi odporúčaniami, ako rozložiť svoju investíciu.  

Tip na čítanie: Investičné poradenstvo: ako nájsť skutočného odborníka?

Spoločným menovateľom všetkých dobrých investorov je však nevyhnutná odolnosť voči emóciám. Pri dlhodobom (aj krátkodobom) investovaní pokles príde, to je zákonité. Najhoršie čo však v danej chvíli môžete urobiť je spanikáriť, vytiahnuť všetky peniaze (aj za cenu straty) a zanevrieť na investovanie. Pripravujete sa tak o šancu získať naspäť stratené peniaze.

Nepodliehajte teda emóciám, iba si tak uškodíte.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám