Prečo ľudia nemyslia sporenie na dôchodok?

Sporenie 28. august 2022

Psychológia v osobných financiách hovorí o tom, že náš mozog nám vôbec neuľahčuje rozbehnúť sporenie na niečo, čo sa môže zdať tak vzdialené. Aké sú ďalšie dôvody, pre ktoré ľudia zanedbávajú sporenie na dôchodok?

Plánovanie dôchodku už v produktívnom veku sa považuje za „položku s vysokou prioritou“ pre všetkých, ktorí si chcú zachovať svoj súčasný životný štýl aj po tom, čo prestanú zarábať. Pravdou je, že väčšina ľudí toto kľúčové plánovanie zanedbáva. 

Prečo ľudia podceňujú plánovanie, z čoho budú žiť na dôchodku? 

Psychológia v osobných financiách hovorí o tom, že náš mozog nám vôbec neuľahčuje začať si sporiť na niečo, čo sa môže zdať tak vzdialené. Na začiatku môže byť ťažké si to uvedomiť, avšak najlepší spôsob, ako si zabezpečiť životný štandard i na dôchodku, je začať sporiť, keď ste v zlatých rokoch a investovať toľko, koľko môžete teraz, kým ešte pracujete. 

1. Spoliehajú sa na dôchodok od štátu 

Účasť na tzv. prvom pilieri dôchodkového systému je zákonom povinná. Prispieva doň každý zamestnanec, živnostník aj niektorí dohodári formou sociálnych odvodov zo svojich príjmov. 18 % z nich tvorí dôchodkové poistenie.

Údaje Sociálnej poisťovne hovoria, že priemerný starobný dôchodok vyplácaný k 31.júlu 2022 bol 516,11 eur. Dôchodok vyplácaný od štátu teda nemusí stačiť na komfortné pokrytie vašich potrieb. Ak ste sa doteraz spoliehali len na dôchodok, ktorý vypláca štát, odporúčame vytvoriť si záložný plán. 

starobný dôchodok

2. Myslia si, že majú dosť času a odkladajú to 

Mnohí žijú v predstave, že im do dôchodku zostáva ešte dostatok času, a preto nepotrebujú riešiť niečo, čo ich čaká vo vzdialenej budúcnosti. Možno si neuvedomujete, že všetky investície, ktoré pre svoju budúcnosť robíte dnes, ,,pracujú” súčasne pri riadení vašich súčasných výdavkov. Čím skôr začnete, o to väčšiu finančnú slobodu si zabezpečíte v dôchodkových rokoch. 

3. Podceňujú investičný horizont 

Mnoho ľudí prokrastinuje jednoducho preto, že myšlienka na diskusiu o finančných záležitostiach (alebo starnutie) nie je príťažlivá. Peniaze však potrebujú čas na rast, investičný horizont by ste nemali podceňovať. Čím dlhšie budete čakať, kým začnete plánovať svoj dôchodok, tým väčšiu sumu budete musieť každý mesiac sporiť, a tým menej času budú mať vaše peniaze na rast. Nečakajte a začnite plánovať už dnes.

sporenie na dôchodok

4. Nevedia, ako začať 

Ak neviete, ako začať, urobte si prieskum a vyhľadajte si všetky potrebné informácie na internete alebo sa jednoducho poraďte s odborníkom. Finančný poradca vám pripraví personalizovaný dôchodkový plán, ktorý vám pomôže dosiahnuť dôchodkové ciele. 

5.  Myslia si, že zarábajú málo peňazí na to, aby si šetrili na dôchodok 

Jednou z typických ľudských vlastností je zvyšovať výdavky s rastom príjmov. Z toho dôvodu môže byť ťažké vyčleniť si dostatok peňazí na sporenie aj napriek zvýšeniu svojich zárobkov. Môžu vám pomôcť malé úpravy rozpočtu, aby ste míňali svoje financie rozumne. V závislosti od vášho veku, tolerancie rizika a iných okolností môžete dosiahnuť svoje dôchodkové ciele tak, že si každý rok ušetríte iba 1 % až 2 % svojho príjmu. 

Na druhej strane, mnohí sa domnievajú, že na sporenie na dôchodok potrebujú mesačne vyčleniť veľkú sumu zo svojho príjmu. Začať sporiť však môžete aj s pár desiatkami zvyšných eur

ľudia nemyslia na sporenie na dôchodok

Zoznam dôvodov môže byť nekonečný. Faktom však zostáva, že začať premýšľať o dôchodku neskoro alebo vôbec môže mať následky, napríklad:

  • strata kontroly nad svojou budúcnosťou, 
  • strata o výhodu času,
  • po odchode do dôchodku musíte pracovať,
  • vyvolávanie finančného a emocionálneho stresu vo vašej rodine.

Plán pre aktívne prežívanie dôchodku

Mnoho ľudí predpokladá, že majú doma dostatok úspor na prežitie staroby. Možno si dostatočne neuvedomujú, ako inflácia v čase znehodnocuje úspory, ktoré sa ukážu ako nedostatočné. Dôchodkový plán je to, čo vám môže pomôcť pripraviť sa na všetky budúce náklady či neplánované udalosti, ktoré vás čakajú, a zároveň chráni peniaze pred znehodnotením.

Vhodne nastavený plán vám pomôže nielen udržať si vytúžený životný štýl počas staroby, ale ponúka aj finančnú istotu vám a vašim blízkym. Ak si neviete rady s rozhodnutím, ktorý spôsob sporenia na dôchodok je ten najlepší, obráťte sa na našich expertov

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám