5 tipov pre ľudí, ktorí chcú začať investovať aj s priemerným platom

Investovanie 18. november 2020

Premyslená investícia peňazí je z hľadiska finančnej gramotnosti veľmi rozumným krokom. Aj napriek tomu. Už dávno nejde iba o devízu bohatých mužov v oblekoch a znudených milionárov.

Investovať dnes môže takmer naozaj každý, ide to aj s priemerným slovenským platom. Ak však človek chce, aby sa jeho peniaze zhodnocovali efektívne, musí tak robiť systematicky. 

Ako začať s investovaním a akých chýb sa vyvarovať?

1. Osvojte si návyk odkladať peniaze

Základom je vedieť si každý mesiac odložiť nejaké peniaze. Ak si osvojíte návyk budovať si finančnú rezervu, bude pre vás jednoduchšie aj pravidelne investovať. Áno, dá sa to aj s priemerným platom. 

Výška usporenej sumy je individuálna a závisí od vašich príjmov a výdavkov (v ktorých tiež odporúčame mať dokonalý prehľad). Ak si dokážete mesačne odložiť aspoň 5 % z čistého príjmu, máte dobre našliapnuté k rozumnému investovaniu.

Vybudujte si finančnú rezervu, ktorá v prípade výpadku vašich príjmov (napríklad pre stratu zamestnania) dokáže aspoň tri mesiace pokryť vaše náklady. Po tom, čo tak urobíte, môžete ďalšie usporené peniaze začať pravidelne investovať. 

Pozor, vždy investujte len peniaze, ktoré si môžete dovoliť stratiť. 

peniaze na investovanie

2. Investovať na vlastnú päsť, alebo s poradcom?

Ak s tým nemáte žiadne predošlé skúsenosti, tak investovanie vám, minimálne spočiatku, môže riadne zamotať hlavu. Akcie, dlhopisy, fondy – kam dať peniaze s účelom čo najlepšieho zhodnotenia? Rozhodnúť sa investovať je správne, avšak musíte si hneď na začiatku zodpovedať jednu dôležitú otázku.

Urobím informované rozhodnutie (investíciu) na vlastnú päsť, alebo na základe rady?

V prípade, že chcete investovať vo vlastnej réžii, pripravte sa na to, že si budete musieť naštudovať množstvo materiálu. Od základných pojmov ako likvidita, riziko a výnos, cez jednotlivé formy investovania až po súčasnú situáciu na trhu a prognózy do budúcnosti. Iba s týmito informáciami môžete urobiť kvalifikované rozhodnutie, na základe ktorého neprídete o peniaze.

Na druhej strane, fundovaný investičný poradca vás dokáže usmerniť, prípadne priamo prebrať opraty nad vašimi financiami a rozumne ich zhodnocovať. Samozrejme, nebýva to zadarmo. Šetrí vám však čas a mnohokrát aj nervy.

finančný poradca investovanie

3. Jednorázová investícia vs. pravidelná investícia

Oba druhy investícií majú svoje plusy aj mínusy. Ak patríte medzi priemerne zarábajúcich Slovákov, o čosi výhodnejšia je pre vás druhá spomenutá kategória.

Jednorázové investície predpokladajú vyššiu nasporenú čiastku, ale už aj isté skúsenosti. Vyžadujú si vystihnutie vhodného momentu, kedy môžete napríklad akcie lacno nakúpiť a draho predať. Potenciálny výnos je tak vyšší a rýchlejší, ale s ním aj riziko.

Pravidelná investícia je racionálnym rozhodnutím nielen z hľadiska optimalizácie výdavkov (nižšia investovaná suma každý mesiac na rozdiel od vysokej čiastky jednorázovo), ale aj z hľadiska dlhodobého zhodnotenia. Hodnota takejto investície je menej náchylná na prudké výkyvy trhu. To znamená, že aj keď sa peniaze zvyčajne nezhodnocujú tak rýchlo ako napríklad pri jednorázovom nákupe a predaji akcií, sú stabilnejšie.

pravidelné investovanie

4. Kam investovať?

Otázka za milión. Na trhu je veľa možností, ako svoje peniaze investovať. Líšia sa potenciálnym výnosom, mierou rizika, časovým horizontom zhodnotenia a podobne. Obsiahnuť ich všetky podrobne by zabralo priveľa miesta a vyžadovalo by si sériu vlastných článkov. Námatkovo si ich však vymenujme.

Investovať môžete napríklad do:

  • akcií

  • korporátnych či štátnych dlhopisov

  • podielových fondov či ETF (exchange traded funds)

  • nehnuteľností

  • starožitností, mincí, známok

  • zlata, striebra či diamantov

  • kryptomien

Platforiem je naozaj veľké množstvo. Takých, ktoré sú vhodné pre začínajúceho investora s priemerným mesačným príjmom je však veľmi málo. Rozumnou voľbou na začiatok sú v tomto prípade ETF fondy.

investovanie etf fondy

5. ETF ako vhodná investícia pre začínajúcich investorov

Exchange traded funds, ETF, teda fondy obchodované na burze, sú rozumnou voľbou pre začínajúcich investorov hneď z viacerých hľadísk. Na začiatok si však povedzme, o čo vlastne ide.

Tieto investičné produkty sú vlastne portfóliom viacerých akcií, dlhopisov a ďalších aktív. Ide o akýsi komplexný balíček, nie jednotlivé akcie firiem. Medzi najpopulárnejšie patria tzv. indexové ETF, ktoré korešpondujú s akciovými indexami po celom svete, napríklad S&P 500 (akcie 500 najväčších na burze obchodovaných amerických firiem), Dow Jones či Nikkei 225. 

Zjednodušene povedané, peniaze investované v indexových ETF sú vložené v akciách, dlhopisoch a iných aktívach veľkého množstva spoločností zároveň.

Ide pasívne investovanie, teda akcie na burze aktívne nenakupujete a nepredávate ich. S ETF sú spojené nízke poplatky, vysoká transparentnosť a stabilné výnosy. Vaša investícia je diverzifikovaná (peniaze nie sú iba „v jednej spoločnosti“), preto so sebou prípadne straty jednotlivých firiem nenesú až také riziká.

Pri dlhodobom a pravidelnom investovaní (napr. pri budovaní dlhodobej finančnej rezervy, sporení na dôchodok a podobne) sú ETF ideálnym riešením predovšetkým pre drobných investorov s obmedzeným príjmom (ale nielen nich). Ak teda hľadáte investíciu, ktorá nie je príliš riziková, no prináša stabilný výnos, toto je tá správna cesta na začiatok. 

Spravujeme investičné portfólio desiatok klientov. Naši experti vám poradia, aká je najlepšia investičná možnosť vzhľadom na vaše finančné možnosti. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám