Ako začať s investovaním do fondov ETF?

Investovanie 18. december 2020

Ak sa o investovanie zaujímate a rozmýšľate, ako začať, určite ste už počuli o tzv. ETF, teda fondoch obchodovaných na burze. O čo ide, aké sú výhody, nevýhody a riziká, ako prípadne začať investovať?

Investovanie do akcií či fondov nie je len devízou bohatých pánov v oblekoch, ako sa môže zdať vďaka rôznym americkým filmom. Z pohľadu bežného človeka však stále ide o pomerne nepreskúmanú pôdu, osveta na tomto fronte prebieha pomaly. Ak sa však o danú problematiku zaujímate a rozmýšľate, ako začať, určite ste už počuli o tzv. ETF, teda fondoch obchodovaných na burze. Ide o čoraz populárnejšiu voľbu najmä medzi drobnými investormi.

Čo sú to ETF a ako fungujú?

ETF je skratka z anglických slov exchange-traded-funds, teda v preklade sa bavíme o fondoch obchodovaných na burze. Jednoducho povedané ide o investičný produkt, ktorý pozostáva zo širokého portfólia akcií, dlhopisov, komodít a iných aktív. Ako ETF investor teda nekupujete jednotlivé tituly zvlášť (napr. akcie Googlu, Samsungu, prípadne štátne dlhopisy a pod.), ale váš vklad sa rozloží, teda diverzifikuje. To so sebou nesie rôzne výhody, o nich ale neskôr.

Investovanie do ETF je druhom tzv. pasívneho investovania. Nečaká vás žiadne prekrikovanie sa a mávanie smartfómi na burze, prípadne horúčkovité sledovanie pohybu akcií cez aplikáciu. Nekupujete cenné papiere jednej spoločnosti za nízku cenu, ktoré následne predáte s obrovským ziskom. S ETF najčastejšie investujete do tzv. indexov, ktoré pokrývajú a kopírujú celý trh aktív.

vývoj fondov

Čo to znamená ľudskou rečou?

Index sám o sebe je štatistickým súborom väčšieho množstva cenných papierov, teda akcií, dlhopisov, komodít, či realít na určitom trhu (napr. USA, Japonsko, Nemecko a pod.), ktorý vypovedá o jeho vývoji. Medzi najznámejšie patrí napríklad S&P 500, ktorý zahŕňa akcie 500 najväčších amerických spoločností, obchodovaných na burze. Investovaním do tohto indexu v podstate nakúpite akcie všetkých týchto spoločností. 

Platí, že pri ETF investujete do viacerých indexov súčasne. Kopírujete trh a diverzifikujete svoj vklad. 

Nerobíte to manuálne, nenakupujete každý index zvlášť na vlastnú päsť. Využívate brokera, teda jednotlivca či spoločnosť, ktorý bude riadiť vaše portfólio. Vy poskytnete počiatočný vklad, dohodnete si dispozície investovania (ciele, horizont, ochota podstúpiť riziko) a zvyšok už necháte na profesionálov so skúsenosťami. Samozrejme, za určitý správcovský poplatok. Ten však býva pri ETF nižší ako napríklad pri podielových fondoch.

TIP na čítanie: 5 tipov pre ľudí, ktorí chcú začať investovať aj s priemerným platom.

Aké sú výhody ETF?

  • Nízke riziko – vaša investícia je diverzifikovaná, teda rozložená do rôznorodých cenných papierov. Nie ste teda odkázaný na úspech či neúspech jednej spoločnosti, ale máte poistky, pokrývate trh. Prepad jednej firmy vás teda nezasiahne tak prudko, ako keby ste mali nakúpené len jej akcie. Negatívne následky minimalizujete. Aj s nízkym vkladom pokryjete široké portfólio aktív.

  • Nízka vstupná investícia – váš počiatočný vklad môže byť aj v desiatkach eur. Samozrejme platí, že väčší obnos sa zhodnocuje efektívnejšie, ale neznamená to, že musíte vložiť polovicu svojho majetku. Podstatná je trpezlivosť, ktorá je nevyhnutným predpokladom úspešného pasívneho ETF investora. 

  • Nízke poplatky – ETF investovanie je charakteristické nízkymi poplatkami a ročnými výdavkami (poplatky brokerom sa navzájom líšia v rámci konkurenčného boja). V porovnaní s podielovými fondami sú ETF značne výhodnejšie. Platíte teda nižší vstupný poplatok (pri splnení určitých podmienok ho niektorí brokeri odpúšťajú), menej za riadenie portfólia a podobne.

  • Flexibilita a likvidita – ETF sú obchodované v reálnom čase. V praxi to znamená, že šikovný broker vie rýchlo zareagovať na meniacu sa situáciu na trhu a vašu investíciu adekvátne presunúť. Nákup a predaj ETF je otázkou hodín, nie je potrebné čakať na uzavretie obchodovania na burze.

  • Oslobodenie od dane – pre fyzické osoby platí, že ak držíte ETF viac ako rok, sú oslobodené od zdanenia. Sú totiž vnímané ako verejne obchodovateľné cenné papiere. Napríklad podielové fondy sa zdaňujú bez ohľadu na to, ako dlho ich máte.

výhody etf fondov

Aké sú nevýhody ETF?

Každá minca má dve strany a iné to nie je ani pri investovaní do ETF. Tiež majú svoje nevýhody a riziká. Racionálnym prístupom s chladnou hlavou ich však dokážete minimalizovať.

  • Kopírovanie trhu – investície do ETF kopírujú vývoj trhu, ale oboma smermi. Teda keď nadobúda, ale aj stráca hodnotu. Toto riziko je čiastočne minimalizované diverzifikáciou investície, ale prípadným stratám sa nedá vždy vyhnúť. Podstatné je nespanikáriť a nevybrať všetky peniaze už pri prvom náznaku poklesu. Investovanie do ETF je dlhodobou záležitosťou a trh vždy naberie správny smer. 

  • Poplatky brokerom – aj keď je riadenie vášho portfólia pri ETF lacnejšie, než pri podielových fondoch, vždy vás to niečo stojí. Záleží však od individuálnych brokerov a spoločností, koľko si za správu vašich peňazí vypýtajú. Trhovým štandardom je ročný poplatok cca. 1 – 1,5 % z hodnoty investície. Približne na takejto hodnote sa pohybuje aj vstupný poplatok (podiel z počiatočného, resp. pravidelného vkladu). 

výnosy etf fondy

Ako začať s ETF?

Pustiť sa do pasívneho ETF investovania nie je komplikované, každé rozhodnutie však musí byť kvalifikované a premyslené. To znamená, že pred začiatkom vašej investorskej cesty si zhromaždite dostatok informácií o každom z týchto krokov:

1. Vyberte si kvalitného brokera

Na trhu je dnes viacero spoločností, ktoré vám za poplatok budú riadiť vaše investičné portfólio. Pred výberom si o nich a od nich zistite:

  • výšku poplatkov – vstupného (pri počiatočnej investícii aj pri pravidelných vkladoch), pravidelného za riadenie portfólia, za výber peňazí, za zrušenie účtu a potenciálne všetkých ďalších
  • do akých ETF investujú a čo vám o nich vedia povedať, aké sú očakávané výnosy, riziká
  • všeobecné podmienky investovania, možnosti vkladov, výplat, odstúpenia od zmluvy, reklamácii, krytie a podobne
  • referencie klientov

investícia

​2. Dohodnite si úvodný telefonát či konzultáciu

Po výbere brokera si dohodnite úvodnú konzultáciu, počas ktorej si nechajte vysvetliť systém fungovania, riziká a na základe vašich možností a očakávaní si nechajte poradiť s tvorbou a nastavením portfólia

3. Vytvorte si účet a vložte naň peniaze

Následne si musíte webe brokera založiť účet a vložiť naň počiatočnú investíciu, prípadne aj nastaviť výšku pravidelnej mesačnej investície.

4. Priebežne sledujte výkonnosť svojho portfólia

Základom je mať dostatok informácií, nielen všeobecného investičného charakteru, ale aj o aktuálnom stave vašich peňazí. Odpovede na všetky vaše otázky vám musí vedieť dať kvalitný broker. 

Ak si netrúfate na investovanie po vlastnej osi, poraďte sa s našimi expertmi, ktorí vám odporučia, ako si vytvoriť vyvážené investičné portfólio. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám