Spoločné financie v manželstve či partnerstve bez nezhôd potrebujú úprimnosť a komunikáciu

Šikovné tipy 19. september 2022

Pri spravovaní spoločných financií je dôležité nájsť najlepšie riešenie, ktoré bude vyhovovať obidvom. Prinášame niekoľko tipov, ktoré môžete aplikovať i vo svojom partnerstve.

Spoločné financie znamenajú pre každý pár niečo iné. Niektoré páry držia svoje peniaze oddelene, iné majú na spoločné výdavky bankový účet a zvyšok riešia individuálne, ďalšie páry zdieľajú všetko – bankové účty, kreditné karty, investičné účty. Pokiaľ ide o spravovanie spoločných financií, neexistuje správna alebo nesprávna odpoveď. Dôležité je nájsť najlepšie riešenie, ktoré bude vyhovovať obidvom. Prinášame niekoľko tipov, ktoré môžete aplikovať i vo svojom partnerstve. 

Koľkokrát boli peniaze spúšťačom nezhôd?

Buďme k sebe úprimní, téma peňazí a financií je častým zdrojom nezhôd a stresu v partnerskom živote. Niekedy možno viac, ako sú partneri ochotní priznať. 

Príčinou nezhôd môže byť niekoľko, od nedostatku financií až po neuvážené či nesprávne rozdelenie výdavkov na chod domácnosti. Niekedy stačia malé úpravy alebo pomoc finančného poradcu a finančné problémy môžu zmiznúť. Tak, ako aj pri riešení iných problémov, aj v tomto prípade je potrebná otvorená komunikácia o tejto téme. 

Spoločné financie partnerov pred uzavretím manželstva

Ešte predtým, ako sa rozhodnete vstúpiť do manželského zväzku, mali by ste ako partneri pri plánovaného spoločného života získať prehľad o vzájomných záväzkoch, poznať svoje názory na finančný chod domácnosti i uhrádzanie spoločných výdavkov. Aj keď to nie je tá najromantickejšia časť spoločného života, v otázkach peňazí je prvoradá prehľadnosť. 

Najlepším spôsobom, ako predísť väčšine problémom spojených s financiami je vopred sa o nich porozprávať. Prediskutujte spoločne svoje predstavy o riadených financií, o výdavkoch, ale aj o cieľoch (krátkodobých, ako aj dlhodobých).

Spíšte si zoznam spoločného majetku, ale aj záväzkov, ktoré obaja máte, ako napríklad: úspory, investície, účty, dôchodkové sporenie, nehnuteľnosti, pohľadávky, dlhy. 

V týchto chvíľach je dôležitá úprimnosť a otvorenosť. 

spoločné financie

Spoločné financie v manželstve 

Spájanie vašich financií po manželstve môže byť zložitý proces. Vyžaduje si to trpezlivosť, empatiu a ochotu robiť kompromisy. Podľa prieskumu americkej banky SunTrust Bank uvádza 35 % zosobášených párov ako hlavný dôvod nezhôd peniaze. 

Jednou z prvých otázok manželov môže byť rozhodnutie o ponechaní samostatných účtov, alebo spoločného bankového účtu?

Ponechanie samostatných účtov môže byť praktické, spoločný bankový účet vám zasa umožňuje mať lepší prehľad o spoločných financiách. V súčasnej dobe veľa párov volí aj kombináciu oboch. Každý prístup má svoje výhody a nevýhody, výber závisí od vašich konkrétnych potrieb. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť. 

Spoločný účet je dobrý spôsob, ako zabezpečiť zaplatenie všetkých účtov za domácnosť a rovnomerne rozdelenie nákladov. Nevýhodou spoločného účtu je menej súkromia pre každého z manželov či riziko blokácie alebo sťaženého prístupu k účtu v prípade problémov, či úmrtia majiteľa účtu.

Ponechanie samostatných účtov je v súčasnej dobe veľmi časté. V mnohých prípadoch je to, preto, že ľudia sa často sobášia o niečo neskôr, ako tomu bolo kedysi. V tejto životnej fáze už mnohí zarábajú a majú svoje vlastné úspory a investície. Ak neplánujete spoločný účet a rozhodujete sa radšej o jednotlivých bežných účtoch alebo sporiacich účtoch, je obzvlášť dôležité vopred sa dohodnúť, kto hradí aké výdavky. Nezabudnite ich zahrnúť všetky – od energií, poistenia auta, hypotéky a prenájmu až po ďalšie priebežné výdavky. Vyhnete sa tak oneskoreným platbám a zbytočnému zaťaženiu manželstva. 

Mnoho párov volí kombinovaný prístup – vedenie si vlastných účtov a zároveň otváranie spoločného účtu na spoločné rodinné výdavky, ako je hypotéka, potraviny a účty za energie. Takto si môžu byť istí, že tieto výdavky sú pokryté.

spoločný účet

Správne načasovanie spoločnej hypotéky

Máloktorý mladomanželský pár si môže dovoliť kúpiť si vlastné bývanie z úspor alebo s pomocou rodiny. Väčšina je nútená odkladať si potrebnú sumu aj niekoľko rokov, alebo požiadať o hypotéku. V tomto prípade je dôležité správne načasovanie

Ak plánujete dieťa, je potrebné si vyriešiť financovanie rodiny ešte pred príchodom dieťaťa na svet. Ideálne je začať riešiť hypotéku v predstihu, pretože príjem z materskej dovolenky je nižší. Nižšia bonita nemusí stačiť na získanie hypotéky alebo im banka požičia oveľa menej peňazí, ako by to bolo v prípade, ak by sa o úver uchádzali v pracovnom pomere s vyšším príjmom. 

Prečítajte si: Chystáte sa žiadať o hypotéku? Toto sú príjmy, ktoré banky akceptujú

spoločné financie v manželstve

Náročné situácie v manželstve

Romantický vzťah prechádza v reálnom živote mnohými skúškami, s ktorými sa pár musí vysporiadať. Štatistiky nepustia a čoraz viac manželstiev končí na súde so žiadosťou o rozvod. V manželstve, ako aj v živote je potrebné myslieť do budúcnosti. 

Na Slovensku je uzavretie manželstva nielen začiatkom novej etapy v živote partnerov, ale z úradného pohľadu začiatkom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ďalej len BSM. 

Do BSM patrí všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol každý z manželov počas trvania manželstva, teda od uzatvorenia manželstva až po jeho zánik (rozvodom, smrťou či vyhlásením za mŕtveho), alebo po zrušenie BSM súdom počas trvania manželstva. 

Patrí sem príjem z práce alebo z podnikania, zisk z podnikania, hnuteľné veci, nehnuteľnosti nadobudnuté počas manželstva, dokonca aj výhry v lotérii, ale aj hypotéka. BSM sa dá počas trvania manželstva upraviť dohodou u notára, napríklad rozšíriť o určitý majetok.

Zo zákona vyplýva, že zánikom manželstva zanikne aj BSM. Spoločný majetok nadobudnutý počas trvania BSM treba rozdeliť. 

Prečítajte si viac: Hypotéka a spoločná nehnuteľnosť môže byť jablkom sváru. Po rozvode máte niekoľko možností, čo urobiť ako riešiť spoločnú hypotéku

Tým najhorším scenárom je ochorenie či smrť partnera. Napriek tomu, že to nie je príjemné, z praktického hľadiska je vhodné pripraviť sa i na tieto životné situácie a ujasniť si, ako sa má s majetkom naložiť v prípade úmrtia jedného z vás. 

1. Pozrite sa na poistenie

Pozrite sa na svoje existujúce zmluvy a prehodnoťte, či je nastavenie vášho životného zabezpečenia v prípade kritickej situácie aktuálne a či je vaša rodina chránená. 

2. Aktualizujte oprávnené osoby a disponentov

Ak chcete dať partnerovi možnosť napríklad nakladať s vaším účtom, dediť peniaze z dôchodkového sporenia, alebo oprávniť ho na získanie kompenzácie zo životného poistenia, potrebujete to ošetriť v danej inštitúcii.

Dobrou správou je, že postupom času sa v spoločnej správe peňazí budete zlepšovať. Čím viac budete chcieť spolupracovať, tým ľahšie budete otázku financii zvládať. Preto je dôležité, aby ste sa počas prvých rozhovorov, ktoré môžu byť pre oboch nepríjemné, nenechali odradiť. Koniec koncov, peniaze sú súčasťou života, ale nie sú všetko. Spoločné ciele, spoločné hodnoty a otvorený dialóg vám pomôžu k vzájomnej spokojnosti.

So spoločnými financiami vám pomôžu i naši experti. Pozrieme sa na existujúce zmluvy, úvery a nájdeme optimálne riešenie pre vašu konkrétnu situáciu. 

 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám