8 znakov dobrého a zodpovedného finančného poradcu

Šikovné tipy 17. august 2020

Voči finančným poradcom panuje na Slovensku určitá stigma. Ľudia si často myslia, že ich chcú iba okradnúť, zarobiť na ich nevedomosti a pomôcť v prvom rade sebe. Žiaľ, nečestných ľudí nájdeme v každom povolaní a pár „skazených jabĺk“ dokáže negatívne ovplyvniť všeobecnú mienku voči celej skupine.

Pritom fundovaný a čestný finančný poradca je doslova na nezaplatenie. Nielenže dokáže človeku urobiť poriadok v príjmoch a výdavkoch, vie poradiť, kam investovať peniaze, zhodnotiť kvalitu podnikateľského zámeru, poradí, ako nastaviť hypotéku, či napríklad vybrať vhodné pripoistenia k PZP. A to je len zlomok služieb, ktoré kvalitní poradcovia ponúkajú.

Ako ich spoznáte?

dobrý finančný poradca

1. Licencovaný poradca je zapísaný v registri NBS

Finančný trh na Slovensku je centrálne regulovaný Národnou bankou Slovenska, to znamená, že aj všetci poskytovatelia, agenti a poradcovia musia byť registrovaní a úspešne absolvovať odborné skúšky. Existuje Register finančných agentov a finančných poradcov, v ktorom je zapísaný každý, kto má licenciu.

Môžete vyhľadávať podľa priezviska, prípadne názvu s.r.o., ktorú poradca zastupuje. Ak ho vo vyhľadávaní nenájdete, nemá licenciu a nemôže poskytovať finančné poradenstvo. Ruky preč.

Čo sa v registri dozviete?

Napríklad ako dlho poskytuje poradenstvo a v akom podregistri má oprávnenie pôsobiť, napr. v oblasti životných poistiek, dôchodkového sporenia a podobne. 

2. Nie je dlžníkom

Od zodpovedného finančného poradcu logicky očakávate, že nebude dlhovať peniaze na daniach, na poistnom, nebude v konkurze a podobne. Ak by mal takéto pohľadávky, ako by narábal s vašimi peniazmi? Zrejme nie práve najhospodárnejšie.

Preklepnite si ho cez portál dlznik.sk, kde sú údaje zo Sociálnej poisťovne, Daňového riaditeľstva SR a zdravotných poisťovní. 

3. Má kvalitné referencie

O kvalitných finančných poradcoch sa rozpráva. Nemusia byť pravidelne na titulke magazínov alebo vystupovať v televízii, ale ak sa na nich opýtate napríklad známych, či ľudí pôsobiacich vo finančnom sektore, mali by ste počuť pozitívnu spätnú väzbu a v žiadnom prípade výstrahy.

Pýtajte sa aj osoby, ktorá vám poradcu odporučila. Ako dlho s ním spolupracuje, v čom jej pomohol, či mu bezvýhradne dôveruje.

Zadajte si meno poradcu, resp. spoločnosti do vyhľadávača a preklikajte sa výsledkami. Ľudia sa neostýchajú podeliť sa so svojimi dojmami na internete, najmä tými negatívnymi. Ak teda nájdete na niekoho negatívne referencie, odporúčame vyhnúť sa mu. 

dobrý finančný poradca

4. Finančný poradca nie je vždy sprostredkovateľom

Na Slovensku rozlišujeme okrem finančných poradcov aj finančných agentov. Tí vykonávajú finančné sprostredkovanie na základe zmluvy s finančnou inštitúciou, zatiaľčo finančný poradca vykonáva poradenstvo na základe zmluvy s klientom.

Finančný poradca nemôže vykonávať sprostredkovanie. Ak vás teda poradca pri stretnutí bude presviedčať na finančné produkty jednej či dvoch spoločností, s najväčšou pravdepodobnosťou máte čo dočinenia s agentom. 

5. Netají, pre koho pracuje

Spoľahlivý finančný poradca, resp. agent vám otvorene povie, pre koho pracuje. Či je priamo zazmluvnený finančnou inštitúciou na ponúkanie jej produktov, prípadne pracuje pre sprostredkovateľskú (prípadne poradenskú) spoločnosť, resp. na živnosť. 

Finanční poradcovia, ktorí túto činnosť vykonávajú popri inej práci ako „koníček“, nemusia byť tou správnou voľbou. Riešeniu vašich problémov a finančnej istoty totiž s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú venovať toľko priestoru a času, ako full-time poradca. 

dobrý finančný poradca

6. Má niekoľkoročnú prax

Každý nejako začínal a aj medzi novými finančnými poradcami sú určite ľudia s veľkým potenciálom (napr. pracovali v oblasti financií na inej pozícii). Roky praxe sú však relatívne spoľahlivým indikátorom kvality. Ak sa niekto danej problematike venuje dlhšie, je prirodzené, že už má skúsenosti a predovšetkým za ním stoja reálne výsledky a klienti. Podvodníci a pochybní poradcovia so zlými referenciami nemajú na finančnom trhu dlhú „životnosť“.

Koľko rokov praxe má daný finančný poradca si viete overiť opäť v Registri finančných agentov a finančných poradcov od NBS. 

Ak natrafíte na nováčika, netreba ho hneď odpisovať. V začiatkoch majú finanční poradcovia skúsenejšieho supervízora alebo mentora, s ktorým prípady klientov konzultujú. 

7. Vysvetľuje zrozumiteľne

Ani fundovaný a vysokokvalifikovaný finančný poradca nemôže mať problém zrozumiteľne vám vysvetliť, ktorý produkt ako funguje, prípadne aké kroky musíte podniknúť. 

Ak pri stretnutí bude splietať jedno cez druhé a jediné, čoho sa dočkáte je záplava odborných termínov, odporúčame nájsť si poradcu, ktorý vysvetľuje vecne a tak, aby tomu porozumel aj laik.

dobrý finančný poradca

8. Zhodnotí vašu aktuálnu situáciu a až potom ponúkne riešenie

Ak vám finančný poradca už pri prvom stretnutí núka určitý finančný produkt aj bez toho, aby dôkladne poznal vašu životnú situáciu, zdvorilo ho odmietnite. S najväčšou pravdepodobnosťou mu totiž ide iba o podpis zmluvy a v tom bode by jeho záujem o vás aj vyhasol.

Kvalitný poradca si urobí audit vašich príjmov a výdavkov, rozanalyzuje vašu súčasnú situáciu, pozrie sa, ako máte nastavené poistky, sporenia, účty, úvery a ďalšie pohľadávky a až potom bude formulovať odporúčania. Neexistuje totiž paušálny recept na každú životnú situáciu a je potrebné šiť riešenia na mieru. 

To sa týka predovšetkým situácií, kedy potrebujete zaistiť svoj životný štandard, prípadne dosiahnuť finančnú istotu v ťažkých časoch. Fundovaný odborník vám totiž ukáže cestu von aj z dlhovej špirály, aj pri nízkych príjmoch. Nebude síce jednoduchá, ale na základe odporúčaní poradcu dokážete svoje financie postupne konsolidovať. 

Chceli by ste pomáhať klientom lepšie využívať potenciál ich financií? V Trinity Finance hľadáme šikovných ľudí do tímu

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám