Povinná výbava auta: čo v nej nesmie chýbať?

Poistenie 12. september 2022

Je povinná výbava vášho vozidla kompletná? Okrem toho, že vám za neúplnú alebo chýbajúcu povinnú výbavu hrozí pokuta, môže vám jedného dňa zachrániť zdravie, majetok, či dokonca život.

Povinná výbava auta je niečo, na čo väčšina z nás bežne nepomyslí, kým to skutočne nepotrebuje. Všetci, samozrejme, dúfame, že sa nikdy neocitneme v situácií, kedy by sme na ňu boli odkázaní.

Život je však nepredvídateľný a každá z častí povinnej výbavy je na zozname z oprávnených dôvodov. Okrem toho, že vám za neúplnú alebo chýbajúcu povinnú výbavu hrozí bloková pokuta vo výške 60 eur a v správnom konaní až do výšky 100 eur, môže vám jedného dňa zachrániť zdravie, majetok, či dokonca život. 

Čo patrí do povinnej výbavy osobného automobilu?

Obsah povinnej výbavy auta upravuje § 25 vyhlášky č. 134/2018 Z. z., ktorá ustanovuje podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. 

Autolekárnička

To, prečo je lekárnička najdôležitejšou súčasťou povinnej výbavy, nie je potrebné nikomu vysvetľovať. Aj keď si možno myslíte, že si toho z kurzu prvej pomoci už veľa nepamätáte, v krízovej situácii vám záchranár na telefóne krok po kroku pomôže zastaviť silné krvácanie alebo ošetriť popáleninu do príchodu záchranky na miesto nehody.

Zatiaľ čo ešte nedávno bolo potrebné pravidelne meniť lekárničku po dátume spotreby, od 1.11.2019 sa kontrola expirácie zrušila. Po novom je tak potrebné dbať iba na to, aby bol jej obsah neporušený a znečistené alebo už použité časti vymenené za nové.

povinná výbava auta

Reflexná vesta

Vesta, overal, bunda či pláštenka s reflexným povrchom a certifikátom EN 471 vás ochráni v situáciách, kedy potrebujete vystúpiť z vozidla počas zníženej viditeľnosti. Reflexný bezpečnostný odev je potrebné umiestniť tak, aby ste ho mali počas jazdy na dosah, napríklad v priehradke na dverách vodiča.

Zákon povoľuje iba tri farby vesty alebo iného bezpečnostného odevu: fluorescenčná žltá, fluorescenčná oranžovočervená a fluorescenčná červená. Ak máte vestu, ktorá tieto podmienky nespĺňa, riskujete pokutu.

Výstražný trojuholník

Homologizovaný prenosný trojuholník podľa predpisu EHK č. 27 je nevyhnutný, ak potrebujete núdzovo zastaviť, či už kvôli technickým problémom alebo nehode. Pri núdzovom státí v obci ho musíte v čo najkratšom čase umiestniť 50 metrov za autom a na diaľnici alebo rýchlostnej ceste udáva zákon vzdialenosť 100 metrov.

Jeho zmysel spočíva vo včasnom varovaní ostatných vodičov, že vaše vozidlo predstavuje prekážku a mali by sa mu bezpečne vyhnúť.

Výstražný trojuholník by ste mali prevážať v obale alebo inom ochrannom puzdre, aby sa počas jazdy nemohol omylom poškodiť.

Rezerva, zdvihák a kľúč na výmenu kolesa

Dostať na ceste defekt je nepríjemná situácia, ktorá sa väčšinou objaví práve vtedy, keď si nemôžeme dovoliť zdržanie. Bez ohľadu na to, či si trúfate na výmenu pneumatiky vlastnými silami alebo radšej zavoláte odťahovú službu, zo zákona ste povinní mať všetko potrebné vybavenie za každých okolností v aute.

Výnimkou sú len pneumatiky s tzv. run-flat technológiou, ktorá umožňuje jazdu aj s defektom, prípadne, ak je auto od výroby vybavené sadou na lepenie defektov.

Odporúčaná výbava

Okrem základnej povinnej výbavy je dobrým zvykom nosiť so sebou aj veci, za ktoré vám síce nehrozí pokuta, no môžu vám ušetriť kopec nepríjemností:

  • hasiaci prístroj,
  • náhradné poistky a žiarovky – nie sú súčasťou povinnej výbavy od roku 2009,
  • štartovacie káble,
  • ťažné lano,
  • správa o nehode – nie je súčasťou bežnej cestnej kontroly, no v prípade škodovej udalosti máte povinnosť toto tlačivo na mieste vypísať.

povinná výbava vozidla

Povinná výbava v zahraničí môže byť odlišná

Ak sa chystáte cestovať do zahraničia, odporúčame zistiť si ešte pred cestou, akú povinnú výbavu stanovuje cieľová krajina. Týka sa to aj štátov, cez ktoré budete tranzitovať.

  • V niektorých krajinách, ako napríklad Poľsko, Bulharsko a Rumunsko, patrí do povinnej výbavy aj príručný hasiaci prístroj. 
  • Ak sa chystáte na dovolenku do Chorvátska a chcete sa vyhnúť pokutám, vezmite si do auta aj ťažné lano a náhradné žiarovky (v prípade obytného prívesu potrebujete tiež jeden výstražný trojuholník navyše). 
  • Ťažné lano je povinné napríklad aj v Albánsku, Čiernej Hore, Srbsku či Macedónsku.

Nepísanou, no zákonom stanovenou povinnou výbavou je uzatvorené a uhradené povinné zmluvné poistenie. Porovnajte si, ktorá poisťovňa vám poistí vaše vozidlo najvýhodnejšie. O zvyšok sa postarajú naši experti.

 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Hľadáš ďalší zdroj príjmu? hľadáme nových kolegov do tímu!

Online webinár

Zaregistrovať sa
Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám