Renta: Čo to je a ako sa stať rentierom

Investovanie 19. február 2020

Kedy sa vám renta bude hodiť a čo musíte urobiť, aby ste si zabezpečili jej vyplácanie?

Žiť s pocitom, že každý mesiac dostanete istú finančnú čiastku aj bez toho, aby ste sa o to museli počas toho mesiaca zaslúžiť? Pre niekoho neuveriteľné sci-fi, pre rentiera každodenná realita. Viete, kedy sa vám renta bude hodiť a ako je možné si zabezpečiť jej vyplácanie?  

Čo je to renta?     

Výkladový slovník definuje rentu ako pravidelný a stály príjem, ktorý nie je platbou za bezprostredné plnenie. Rentu ďalej rozlišuje na doživotnú, úrazovú, dôchodkovú či pozemkovú.  

Zjednodušene môžeme povedať, že renta predstavuje financie, ktoré zabezpečia rentierovi príjem umožňujúci zachovanie životného štandardu aj potom, ako z nejakého dôvodu prestane aktívne pracovať, prípadne vytvoria mu doplnok k mzde.

Najčastejšími druhmi renty, s ktorými sa u nás stretávame, je dôchodková renta slúžiaca na prilepšenie si k dôchodku, prípadne renta, ktorá je vyplácaná človeku, ktorý zo zdravotných dôvodov nemôže viac pracovať.  

Za istý druh renty môžeme považovať aj dôchodky vyplácané zo Sociálnej poisťovne, a to či už ide o starobný, invalidný, sirotský alebo vdovský dôchodok.

dôchodková renta

Prečo sa stať rentierom? 

Hlavným cieľom renty je zaistiť rentierovi finančnú nezávislosť. To, že máte aktuálne dostatok financií neznamená, že to tak bude aj po dovŕšení dôchodkového veku či v prípade neočakávaných zdravotných komplikácií, ktoré vás predčasne vyradia z pracovného procesu.

Renta predstavuje ideálny spôsob, ako si vytvoriť pasívny príjem, ktorý vás v takýchto situáciách dostatočne zabezpečí.

Ako získať doživotnú rentu?

Základným krokom na ceste za rentou je investovanie. Dobrou správou je, že na to, aby ste si mohli zabezpečiť doživotnú rentu, nemusíte byť milionárom. Svoje financie však investujte rozumne. Aj vďaka menším nákladom na budovanie renty si môžete do budúcnosti zaobstarať príjem, ktorý rozhodne bude vreckovým, ktoré poteší. Navyše, čím skôr začnete rentu budovať, tým môžu byť tieto náklady nižšie.

Poznáme rôzne formy investovania, ktoré pomôžu investorovi získať doživotnú rentu. Najznámejšími u nás sú II. a III. dôchodkový pilier, ktoré slúžia na zabezpečenie renty, ktorá bude rentierovi vyplácaná po nadobudnutí dôchodkového veku.

Ďalšími investičnými možnosťami sú investičné produkty, ktoré zabezpečujú vyplácanú pravidelnú dividendu. Ide napríklad o investovanie do privátnych emisií podnikových, dlhopisov, dividendových akcií, prípadne nehnuteľností.

renta

Výber investičného produktu, ktorý vám pomôže získať finančnú slobodu a zabezpečiť rentu, závisí od:

  • finančných prostriedkov, ktoré máte možnosť investovať,
  • od spôsobu investície (pravidelná alebo jednorazová),
  • od časového horizontu, počas ktorého chcete svoju rentu budovať,
  • od výšky rizika, ktoré ste ako investor ochotný podstúpiť 
  • a v neposlednom rade od očakávanej výšky budúcej renty.

Pokiaľ ste investičný začiatočník, vyznať sa v rôznych investičných produktoch môže byť hotová veda. Vybrať vhodný investičný produkt vám môže pomôcť zamestnanec vašej banky (v prípade, že sa rozhodnete investovať prostredníctvom banky, aj keď portfólio možností nemusí byť až také široké) alebo nezávislý finančný poradca, ktorý vám pomôže zvážiť aj širšie možnosti investovania, než ponúka vaša banka.

pravidelná renta finančná sloboda

Kým v minulosti predstavovala pre mnohých renta najmä príjem, ktorý si môžu dovoliť zabezpečiť len bohatí ľudia, dnes, najmä v prípade dôchodkovej renty, ide o príjem, zadováženie ktorého by sa malo stať samozrejmosťou. Predchádzajúcim generáciám stačilo spoliehať sa na zaplatené odvody a dôchodkový príjem zo Sociálnej poisťovne. Dnešná mladá generácia počas dôchodkového veku len sotva z tejto dávky vyžije.

Nebojte sa preto myslieť na zabezpečenie renty a staňte sa aj vy v budúcnosti rentierom.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám