Koľko hotovosti sa oplatí mať doma ako železnú rezervu?

Šikovné tipy 18. júl 2022

Držíte doma hotovosť ako rezervu na horšie časy? Myslite na riziká, ktoré sa spájajú s držaním príliš veľkého množstva peňazí doma.

Bezprecedentné udalosti, ktoré zažívame, vytvárajú pocit neistoty. Mnohí sa začali zamýšľať nad tým, či by nebolo dobré mať doma väčšiu finančnú hotovosť pre prípad núdze. Pre časť ľudí je však istota peňazí poruke bežnou súčasťou finančného správania. Nezamýšľajú sa nad rizikami, ktoré sa spájajú s držaním príliš veľkého množstva peňazí doma. 

Prečo ľudia držia svoje úspory doma v hotovosti? 

Prírodné katastrofy a iné neočakávané výdavky si vyžadujú okamžitý prístup k hotovosti. Udržiavanie finančných prostriedkov doma dodáva ľuďom pocit istoty, že budú mať peniaze na pokrytie základných potrieb. 

Pre ďalšiu skupinu sú dôvodom čoraz modernejšie technológie, ktoré nestíhajú sledovať, nerozumejú ich používaniu, a teda prechovávajú k nim istú mieru nedôvery. Obávajú sa štrukturálnych porúch, či útokov, ktoré by mohli spôsobiť zrútenie systému a skomplikovať prístup k ich peniazom. V bankách vklady do výšky 100 tisíc eur chráni Fond na ochranu vkladov. 

Niektorí jednotlivci sa obávajú o svoje súkromie, platby kartou obmedzujú na minimum a namiesto toho používajú hotovosť. 

koľko hotovosti mať doma

Ak však všetky úspory uchovávate doma v hotovosti, mali by ste mať na zreteli aj riziká, ktoré hrozia:

Požiar či poškodenie prírodným živlom

Ako každý iný kus papiera, hotovosť sa môže stratiť, namočiť alebo spáliť. V tomto prípade je vhodné zakúpiť kvalitný ohňovzdorný či vodotesný trezor pre uchovanie ďalších cenností, ako sú šperky a dôležité osobné dokumenty. 

Krádež

Keď sa zlodeji vlámu do vášho domu, chcú ukradnúť čokoľvek, čo má hodnotu. Nájsť peniaze je pre nich ten najcennejší lump. 

Myslite na to, že hotovosť nie je poistená proti krádeži alebo strate.

Znehodnotenie infláciou

Tým, že svoju hotovosť držíte doma, ešte viac vás postihne inflácia. Jej kúpna sila sa so stúpajúcou infláciou znižuje. Napríklad, ešte na konci roka 2021 sme si za 100 eur mohli toho kúpiť viac, než v júli 2022, keď tento článok píšeme. 

Prichádzate o výnos z investovania

Ak doma držíte veľké sumy peňazí, ktoré ste mohli investovať, prichádzate tak o zisk. 

hotovosť

Je dobré mať poruke malú železnú rezervu

Tvorba finančnej rezervy, ktorá poslúži pri neočakávaných či plánovaných výdavkoch, a pravidelné odladanie určite sumy peňazí, patrí medzi základy finančnej gramotnosti. Aj v ére elektronického bankovníctva a internetu má zmysel mať doma malú hotovosť. Nie je na škodu mať pár stoviek eur, po ktorých siahnete v prípade neočakávaných výdavkov.

Ani držanie úspor na bežnom účte nie je v časoch rekordnej inflácie veľká výhra. Ak máte voľné prostriedky, popremýšľajte nad horizontom, v akom ich budete potrebovať a aspoň časť z nich investujte

investovanie voľných peňazí

Investovanie chráni pred negatívnymi dôsledkami vysokej inflácie

Ak svoje peniaze nechávate len tak „ležať“ doma niekde skryté, v dôsledku vplyvu inflácie dosiahnete záporný výnos, čiže vaše peniaze stratia časť svojej hodnoty.

Investovanie vám môže poskytnúť ďalší zdroj príjmu, financovať dôchodok alebo ním môžete získať finančnú slobodu. Zvyšuje vaše bohatstvo, pomáha vám pomáha splniť finančné ciele a časom zvyšuje vašu kúpnu silu. 

Prečítajte si: 5 tipov pre ľudí, ktorí chcú začať investovať aj s priemerným platom

V čase kríz či vojenských konfliktov treba pri investovaní zachovať chladnú hlavu a vyhnúť sa panike. História už viackrát ukázala, že neistota na trhoch netrvá dlho a majú tendenciu rýchlo sa odraziť od geopolitických kríz. Najmä v dlhodobom investičnom horizonte sú krízy len krátke epizódy a investícia kvôli nim nepadá. Diverzifikácia investičného portfólia do rôznych cenných papierov znižuje riziko a ochraňuje vaše úspory

Ak ste v investovaní začiatočníci, poraďte sa s našimi odborníkmi. Zistíme, akú mieru rizika ste ochotný akceptovať a nastavíme pravidelnú sumu, ktorá bude vyhovovať vašim mesačným výdavkom. Prejdeme si aj možné scenáre vývoja vašej investície v čase. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám