Kryptomeny môžu byť zaujímavým spôsobom diverzifikácie porfólia. Ako začať s investovaním?

Investovanie 24. máj 2021

Láka aj vás podľahnúť pokušeniu a investovať do spomínaných kryptomien? Do veľkej miery ide stále o špekulatívny spôsob zhodnocovania peňazí. Diverzifikovať si takto portfólio môže byť fajn, avšak bezhlavé nakupovanie na kryptomien sa vám môže vypomstiť.

Ak sa čo i len okrajovo zaujímate o investovanie, určite ste v éteri zachytili súčasný boom okolo kryptomien. Bitcoin, Ethereum, najnovšie napríklad Dogecoin, virtuálne platidlá sú momentálne v kurze. Minimálne tom mediálnom. 

Láka aj vás podľahnúť pokušeniu a investovať do spomínaných kryptomien? Majte sa na pozore. Do veľkej miery ide stále o špekulatívny spôsob zhodnocovania peňazí. Diverzifikovať si takto portfólio môže byť fajn, avšak bezhlavé nakupovanie na kryptoburzách sa vám môže vypomstiť. Ako sa teda nepopáliť?

špekulatívne investovanie kryptomeny

Ktoré kryptomeny sú momentálne v kurze?

Za súčasným rozruchom okolo kryptomien môže do veľkej miery nepriamo aj pandémia koronavírusu. Ľudia zavretí doma v dôsledku lockdownov sa začali viac zaujímať o pasívne investovanie a zhodnocovanie svojho majetku, resp. budovanie železnej rezervy. Niektorí sa rozhodli pre overené spôsoby typu ETF, voľba iných zasa padla práve na kryptomeny. Hodnota niektorých tak v poslednom roku stúpla aj v tisíckach percent. 

Letmým pohľadom do médií, ktoré sa venujú tejto problematike, sa dajú identifikovať kryptomeny, ktoré sú momentálne „najhorúcejšie“. Skloňujú sa totiž najčastejšie a veľmi často pri nich nájdete aj atraktívne grafy s rastúcimi krivkami (odzkradľujúcich či už hodnotu, alebo objem investovaných peňazí).

nakupovanie kryptomien

Bitcoin

Najstaršia kryptomena, praotec všetkých virtuálnych platidiel a dlhodobo aj najbonitnejšia (a najdrahšia) voľba investorov. Príbeh bitcoinu v mnohom pripomína tzv. americký sen. Začal sa predávať v hodnote cca. 8 centov za kus, v apríli tohto roku dosiahol svoje maximum – vyše 60 000 dolárov za to isté množstvo. Ako bežné platidlo ho akceptujú dnes napr. v Microsofte, Burger Kingu, PayPal, KFC na Slovensku napríklad v Alze.

Kvôli cene nejde o bežne dostupnú investičnú platformu, fluktuácie hodnoty v tisícoch dolárov týždenne tiež nie sú stráviteľným sústom pre každého. Žiaden prehľad kryptomien však nie je kompletný, ak sa nespomenie Bitcoin. Všetky ďalšie platidlá totiž jazdia na vlne, ktorú vyvolal. 

bitcoin kryptomena

Ethereum

Druhý najsilnejší hráč na poli krypto, v mnohých ohľadoch unikátny. V prvom rade ide o celú digitálnu platformu, ktorej je virtuálna mena (s názvom Ether) iba jednou súčasťou. Často sa však používajú zameniteľne, aj v tomto texte. V čase, keď vychádza tento článok sa dá jeden kus kryptomeny kúpiť „iba“ za necelých 3 000 eur, ide teda o prístupnejšiu alternatívu k Bitcoinu. 

Binance Coin

Pomerne ďaleko za prvými dvoma kryptomenami je Binance Coin (resp. Binance USD), s hodnotou oscilujúcou medzi 500 a 600 dolármi za kus. Ide o nepísanú „menu“ jednej z najväčších kryptobúrz na svete – rovnomennej Binance. Patrí medzi mladších hráčov, vznikla v roku 2017. Binance Coin je lákavý predovšetkým tým, že ide o dlhodobo pomerne stabilnú kryptomenu (keďže je krytá reálnou menou – americkým dolárom), bez srdce zastavujúcich prepadov a nárastov. 

Dogecoin

Čo začalo ako žart, dnes prebíja mnohé investičné stropy. Minimálne čo sa týka objemu celkových vložených peňazí. Aj keď sa jeden Dogecoin dá kúpiť za necelých 50 centov, je v ňom investovaných viac než 60 miliárd dolárov. Z toho väčšina vkladov (viac než 90 % objemu) prebehla na prelome apríla a mája 2021, aj keď kryptomena existuje od roku 2013. 

V januári 2021 bolo obchodovaných viac než 4 000 rôznych kryptomien. Skúmať výkonnosť každej jednej a analyzovať potenciálne zisky či riziká by si vyžadovalo nadľudský výkon.

kryptomeny investícia

Ako sa teda pri investovaní do kryptomien nepopáliť? 

1. Kryptomeny len ako prostriedok diverzifikácie

Nepopulárnou pravdou, predovšetkým medzi „kryptoinvestormi“, je, že kryptomeny sú stále pomerne špekulatívnym spôsobom investície. Zároveň tiež značne labilným. Ich hodnotou dokáže totiž výrazne zakývať aj jedno mediálne vyjadrenie, ako sme sa nedávno presvedčili po slovách Elona Muska na adresu Bitcoinu.

Racionálnym pohľadom na kryptomeny je vnímať ich predovšetkým ako prostriedok diverzifikácie svojho investičného portfólia. Nie je rozumné mať všetky peniaze vložené na jednej platforme. Či už ide o dlhopisy, akcie, ETF-ká, investičné kovy, známky, alebo hoci aj spomínané kryptomeny. Rozložením investícií rozkladáme aj riziko, v prípade strát nás tieto teda až tak nebolia. Začiatočníci neurobia chybu, ak budú kryptomeny tvoriť hoci aj len 10 % ich celkového portfólia. 

Aj v rámci investovania do kryptomien je potrebné myslieť na diverzifikáciu. Neinvestujte všetko do Dogecoinu len preto, lebo taký je súčasný trend. Máte na výber tisícky možností, zostavte si z nich teda svoje vlastné krypto-portfólio. Rozložte investíciu, znížte riziko, zaspávajte pokojne. 

2. Investujte len na overených kryptoburzách a po prieskume

Ak neplánujete investovať na vlastnú päsť, napríklad priamym nákupom, overenou voľbou je využitie služieb tzv. kryptobúrz. Fungujú na podobnom princípe, ako online investičné platformy do ETF, akcií či dlhopisov. Okrem zrozumiteľnosti a užívateľského rozhrania sa líšia tiež ponukou kryptomien a predovšetkým transakčnými poplatkami (nákup, predaj). 

Nájdite si takú kryptoburzu, ktorej rozumiete. Kde presne vidíte, akú kryptomenu kupujete, za koľko, aká je jej súčasná hodnota (vrátane krivky vývoja), investovaný objem a koľko za transakciu odvediete sprostredkovateľovi. 

Urobte si vlastný rešerš aj v kryptomenách. Pozrite si trendy, vyjadrenia odborníkov, mediálne pokrytie. Na začiatok preferujte stabilnejšie kryptomeny (tzv. stablecoins), akékoľvek prudké výkyvy v krivkách väčšinou značia volatilitu. Tú lepšie zvládajú ostrieľaní investori. 

kryptoburza coinberry

3. Začnite s rozumným (malým) množstvom

Ak vám investovanie do kryptomien niekedy pripadá ako lotéria je to preto, že takým naozaj aj je. V médiách často sledujeme dramatický pád, ale aj rast hodnoty jednotlivých digitálnych platidiel a to v krátkom časovom rozmedzí. Nerozumná investícia teda môže vyjsť človeka poriadne draho. Ale vidina rýchleho zisku je niekedy prisilná. 

Podobne ako pri iných formách pasívneho investovania, aj pri kryptomenách môžete začať už s menším kapitálom, hoci aj nižším ako 100 €. Ak ste v tejto oblasti úplným nováčikom, rozhodne by ste tak mali urobiť. Samozrejme platí, že pri potenciálnom raste hodnoty vami zvolenej kryptomeny profitujete predovšetkým vtedy, ak jej máte dostatok. Ale je to tak aj naopak – strata viac zabolí tých, ktorí vlastnia viac. 

Ak sa budete držať vyššie uvedených rád – diverzifikácia a kvalifikované rozhodnutia – tak sa môžu kryptomeny stať spoľahlivou súčasťou vášho investičného portfólia. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám