Zvyšovanie úrokových sadzieb hypoték: ako ovplyvnia vaše plány pri kúpe bývania

Hypotéky 8. marec 2022

O zvýšení úrokových sadzieb sa diskutovalo už niekoľko týždňov, avšak nikto presne nevedel kedy a koľko % sa úrokové sadzby zvýšia. VÚB ako prvá banka na slovenskom trhu od 7. marca zvyšuje úrokové sadzby v každom fixe.

Na Slovensku nastal hypotekárny zlom. O zvýšení úrokových sadzieb sa diskutovalo už niekoľko týždňov, avšak nikto presne nevedel kedy a koľko % sa úrokové sadzby zvýšia. S určitosťou však môžeme uviesť, že éra lacných hypoték skončila. Prvé banky ohlásili zvyšovanie úrokových sadzieb, tie ktoré tak ešte neurobili sa k nim skôr či neskôr pridajú. Zvýšenie úrokových sadzieb má byť spôsobené pohybom cien dlhodobých zdrojov na finančných trhoch, ktoré začali pomerne rýchlo stúpať. 

V medzimesačnom porovnaní zdraželi hypotéky v priemere najvýraznejšie za posledných takmer 20 rokov. Podľa analytikov by mal byť spočiatku tento posun minimálny, postupom času sa však úroky na Slovensku môžu vyšplhať až na úroveň dvoch percent (to by sa mohlo udiať do dvoch rokov), v susedných štátoch, ktoré neplatia eurom to môže byť omnoho viac. 

V Poľsku a Maďarsku sa môžu úrokové sadzby do konca roka vyšplhať až k piatim percentám. V Česku až k 7 %. 

zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotéky

Prvé banky už zvýšili úrokové sadzby, ďalšie to avizujú

VÚB ako prvá banka na slovenskom trhu od 7. marca zvyšuje úrokové sadzby v každom fixe o 0,2 %. K tomuto kroku sa postupne začali pridávať aj ďalšie slovenské banky. 

ČSOB uviedla, že zvyšuje úrokové sadzby zatiaľ iba pri hypotéke s 10-ročnou fixáciou z 0,99 % p. a. na 1,15 % p. a. Banka zároveň ponúka limitovanú možnosť zafixovať si svoj úrok od 1,35 %, a to až na 20 rokov.

Slovenská sporiteľňa oznámila, že zvyšuje úrokovú sadzbu, ale len pri 10-ročnej fixácii, na 1,49 %.

Tatra banka, UniCredit bank, 365.bank. zatiaľ neoznámili zvyšovanie úrokových sadzieb, no nevylučujú to. 

Banky pristupujú k zdražovaniu postupne. ,,Skokové zvýšenie sadzieb by mohlo ešte viac ublížiť segmentom a firmám, ktoré sa ešte nespamätali z následkov pandémie. K tomu sa pridáva aj zdražovanie surovín, ktoré ovplyvňujú náklady na výrobu," hovorí Miroslav Knorovský, CEO Trinity Finance.

zvyšovanie sadzieb na hypotékach

Európska centrálna banka avízuje zvýšenie úrokových sadzieb ku koncu roka 2022

Otázkou však zostáva, prečo slovenské banky dvíhajú úrokové sadzby už teraz, keď Európska centrálna banka zatiaľ iba uvažuje, že ich zmení ku koncu roka. Európska centrálna banka (ECB) uviedla, že prvé zvýšenie úrokových sadzieb očakáva v 4. štvrťroku tohto roka, druhé začiatkom roka 2023, najskôr však musí ukončiť kvantitatívne uvoľňovanie a až potom môže pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb. Ďalšie informácie prinesie až marcové zasadnutie. Ovplyvniť ich môže viacero faktorov – vývoj inflácie, finančné podmienky v USA aj v eurozóne, ale aj menšie faktory, ako je výmenný kurz a jeho vývoj.

Slovákov, ktorí majú o čosi vyššie finančné úspory, zvyšovanie úrokových sadzieb nepotrápi v takej miere ako nízkopríjmové skupiny (slobodné matky s deťmi alebo viacdetné rodiny), ktoré si rezervy nemali z čoho vytvoriť. Zvyšovanie úrokových sadzieb je dlhodobý proces a týmto skupinám sa pri raste úrokových sadzieb sťaží prístup k úverom, pretože vyššia úroková sadzba znamená vyššiu mesačnú splátku o desiatky eur. 

fixácia hypotéky

Aká fixácia je v čase zdražovania hypoték najlepšia?

Mnohí Slováci teraz prehodnocujú svoje hypotéky. Významne sa zvyšuje dopyt po dlhodobých fixáciách. Pre niekoho, kto už hypotéku má a fixácia mu končí tento rok, to znamená, že bude musieť vychádzať už z pozmenených vyšších sadzieb.

Ak vám fixácia úrokovej sadzby končí o dva, tri roky, zamyslite sa nad zmenou fixácie. V tomto prípade banky môžu pomôcť a dorovnať sadzbu, na takú, akú majú aktuálne v ponuke, teda klientovi spravia tzv. reštart fixácie, ktorá sa tak určí nanovo s aktuálnou úrokovou sadzbou. V prípade, ak sa tak nestalo ešte je tu možnosť vypýtať si ponuku na refinancovanie hypotéky v konkurenčnej banke a potom konfrontovať banku. V snahe udržať si klienta, mnohé banky ponuku dorovnávajú. V prípade žiadateľa o úver analytici radia, aby si určite zafixoval hypotéku na čo najdlhšie obdobie. 

aká fixácia je najlepšia

Pre koho je dlhšia fixácia výhodná? 

,,Aktuálna situácia, ktorej čelíme, je bezprecedentná. Kombinácia postkoronovej doby, vysokej inflácie, ktorá je na maximách za posledných 20 rokov a vojna, ktorá prebieha na Ukrajine, prináša veľa neistoty. Táto kombinácia ešte v histórii nenastala a žiadny z analytikov sa v tejto chvíli nevie presne vyjadriť či odhadnúť, aký bude budúci vývoj. Naše odporúčanie pre tých, ktorí kupujú nehnuteľnosť či refinancujú, je aspoň 5 ročná fixácia, ideálne dlhodobá fixácia na 10 rokov, pretože rozdiel v úrokovej sadzbe je minimálny,” hovorí Miroslav Knorovský. 

Dlhšia fixácia vám poskytne istotu, že v najbližších rokoch sa nezmenia vaše výdavky spojené so splácaním úveru. Ak sa rozhodnete počas fixácie hypotéku refincovať, môžete tak urobiť, no banky si účtujú pokutu 1 % zo zostatku úveru. Miroslav Knorovský však upozorňuje, že ani to v niektorých prípadoch nemusí platiť: ,,Niektoré banky počas svojich kampaní zvyknú pokutu pri prenose hypotéky za klienta preplatiť. Jediný náklad pre klienta je tak kolok za vklad do katastra.”

Odborníci však odporúčajú sa poradiť s kvalitným, objektívnym a nezávislým finančným sprostredkovateľom, resp. poradcom.

V prípade otázok alebo záujmu o bezplatnú pomoc s poradenstvom a sprostredkovaním úveru nás neváhajte kontaktovať.  "Chcem poradiť"

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám