Investičné poradenstvo: ako nájsť skutočného odborníka?

Investovanie 23. marec 2021

Ako sa zorientovať v širokej palete investičných možností, ktoré sú dnes Slovákom k dispozícii? Ak človek nechce štúdiom trhu a portfólií stráviť dni a noci, je dobré nechať sa kvalifikovane usmerniť od odborníka. Inými slovami, cestou je investičné poradenstvo.

Pandémia koronavírusu zasiahla hospodárenie na všetkých úrovniach. Od globálnej ekonomiky až po osobné rozpočty. Jedným zo zaujímavých nepriamych dopadov pandémie na Slovensku je postupné uvedomovanie si významu sporenia zo strany širokej verejnosti. Až 43 % Slovákov vo veku nad 15 rokov ho považuje za mimoriadne dôležité, čo je medziročný nárast až o 12 percentuálnych bodov. 

Pravda, tých spôsobov sporenia je viacero. Dnes sa budeme venovať investovaniu a nastaveniu investičného portfólia. Ako sa zorientovať v širokej palete investičných možností, ktoré sú dnes Slovákom k dispozícii? Ak človek nechce štúdiom trhu a portfólií stráviť dni a noci, je dobré nechať sa kvalifikovane usmerniť od odborníka. Inými slovami, cestou je investičné poradenstvo.

investovanie sporenie

Čo je to investičné poradenstvo?

Investorom sa dnes môže stať naozaj každý. Už dávno to nie je devízou bohatých mužov v oblekoch, akých poznáme z holywoodskych filmov. Zhodnocovať svoje peniaze môžu mamičky na materskej, študenti, freelanceri, dôchodcovia – skrátka každý, kto si je za týmto účelom schopný, minimálne na začiatku, odložiť istý obnos. Ideálne aj s nejakou následnou periodicitou, ale to predbiehame. 

Ciele investovania môžu byť rôznorodé, uveďme najčastejšie:

Nie je to však také jednoduché. Ako sme spomínali v úvode, investičných možností je kvantum, aj Slovák z Orechovej Potône dnes môže investovať do akcií japonských technologických gigantov. Do hry tu vstupuje nielen výber portfólia a zloženie cenných papierov, ale aj investičný horizont, ochota znášať riziko, potenciálny výnos a podobne. Nie je žiadnym tajomstvom, že v týchto vodách sa už pláva o čosi náročnejšie. 

Tu vstupuje na scénu investičný poradca. Na základe finančných možností klienta, jeho očakávaní a cieľov mu dokáže poradiť, kam a akým spôsobom vložiť peniaze. Na jednoduchom príklade - konzervatívnejším investorom môže odporučiť dlhopisy, odvážnejším akciové fondy, alebo dnes tak populárne indexové ETF. Realita je však často komplexnejšia, podobne ako aj zloženie investičného portfólia. 

investičné poradenstvo

Čo je úlohou investičného poradcu?

Úlohou investičného poradcu je pomôcť vám s:

  • zložením portfólia – teda aký obnos investujete do akých cenných papierov. Čo do dlhopisov, čo do akcií, indexových fondov, nehnuteľností a podobne. Téma investičného portfólia je natoľko komplexná, že o nej pravidelne vznikajú aj štúdie.
  • nastavením investičného horizontu – investovaním nezbohatnete zo dňa na deň, všetko chce svoj čas. Investičný poradca vám pomôže nastaviť portfólio s ohľadom na váš cieľ a možnosti. Zrozumiteľne vám vysvetlí ako dlho a s akým jednorazovým či pravidelným vkladom musíte rátať, ak chcete dosiahnuť zaumienené.
  • balansovaním rizika a výnosu – niektoré trhy sú volatilné, iné stabilnejšie, avšak všetky reagujú na vonkajšie či vnútorné podnety nárastom alebo poklesom. Preto aj vaša investícia môže na hodnote získavať, alebo strácať. Kvalifikovaný poradca vám objasní možné riziká, prepočíta potenciálny výnos a predovšetkým vás usmerní v čase trhových výkyvov. 

Výsledkom investičného poradenstva je podrobné zhodnotenie situácie a možností investora za účelom dosiahnutia stanovených cieľov. Samozrejme, aj s tým súvisiace konkrétne odporúčania.

Investičný poradca poskytuje službu, ktorá nie je bezplatná. Cenníky majú však jednotliví odborníci individuálne, niektorí si účtujú jednorazový poplatok, iní mesačný paušál, pri aktívnom poradenstve prípadne aj percento/á z hodnoty investície. O tomto je nevyhnutné informovať sa vždy vopred.

investičné portfólio

Ako spoznáte kvalitného investičného poradcu?

Je transparentný a zrozumiteľný

Dobrý poradca musí vedieť jasne vysvetliť aj zložitú problematiku. Predovšetkým s ohľadom na investorov – nováčikov. Presne a zrozumiteľne povie prečo vybral daný investičný produkt, aké je potenciálne zhodnotenie či riziko, koľko odporúča investovať, či jednorazovo či opakovane. Bez nič nehovoriaceho žargónu, nejasností a zahmlievania.

Radí bez zbytočných emócií

aktívni individuálni investori zvyknú pri investovaní podliehať emóciám, čo je často na škodu. Niet sa však čo čudovať, ide o ich vlastné peniaze. Investičný poradca si však drží objektívny odstup, nepodlieha panike a ani sa zbytočne nenadchýna. Hodnotí a odporúča vecne, priamo a bez zbytočných emócií.

Snaží sa vás čo najlepšie spoznať

Možnosti a ciele každého investora sú odlišné a také musí byť aj poradenstvo. Kvalifikovaný odborník sa snaží spoznať vaše skúsenosti, akceptáciu rizika a pripraví vám riešenie adekvátne vašim potrebám, cieľom a možnostiam. A patrične si ho aj vie obhájiť. Ak vás poradca tlačí do konkrétneho investičného produktu (napr. od spoločnosti, s ktorou spolupracuje), obzrite sa po inom. Zrejme nejde o poradcu, ale predajcu. 

kvalitný investičný poradca

Má referencie

V dobe internetu, v dobe digitálnej je jednoduché overiť si, čo si o danom poradcovi myslia ostatní investori a či za ním stoja výsledky. Ak sa o ňom ani zbežným rešeršom nedozviete nič, zbystrite pozornosť. Možno ide o rychlokvaseného poradcu, ktorý narobí viac škody, než úžitku. Referencie si tiež môžete vyžiadať a človek, ktorý nič netají, vám ich aj dá. 

Komunikuje a zaujíma sa

Ak sa váš investičný poradca po úvodnom nastavení portfólia (a zinkasovaní poplatku za služby) odmlčí a nekomunikuje, zrejme ste stúpili vedľa. Situácia na trhoch sa totiž vyvíja a mení sa aj hodnota vašej investície, čo platí predovšetkým pri dlhodobých portfóliách. Dobrý investičný poradca je v takýchto prípadoch pripravený, aktívne komunikuje a kvalifikovane usmerní.

Investičný poradca by mal byť najmä ľudský a snažiť sa budovať s vami dlhodobé partnerstvo, založené na dôvere. Dôležitý je najmä váš pocit, že s riadením portfólia vám pomáha človek, na ktorého sa môžete spoľahnúť. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám