10 tipov, ako zbytočne neplatiť za povinné zmluvné poistenie viac

Poistenie 23. september 2021

Aj na povinnom zmluvnom poistení viete ušetriť, najmä ak sa v ponuke poisťovní viete obracať a neprijmete hneď prvú, ktorú dostanete. Prinášame vám 10 tipov, vďaka ktorým môžete mať kvalitné povinné zmluvné poistenie za lepšiu cenu.

Ak chceme používať vozidlo na osobné účely, povinné zmluvné poistenie je nevyhnutnosťou. V prípade, že nedajbože dôjde k poistnej udalosti, tak za PZP býva vinník vďačný. Najmä, ak spôsobí škodu na drahom vozidle, prípadne na zdraví ostatných účastníkov cestnej premávky.

1. Uzavrite poistenie online

Čím ďalej tým viac sa presúvajú všetky transakcie a služby do digitálnych vôd. Návšteva pobočky sa pomaly ale isto stáva archaickou záležitosťou. Celý tento proces transformácie bol iba urýchlený pandémiou koronavírusu a súvisiacimi opatreniami.

Trendom v ponuke bánk sa stávajú rôzne zľavy a akcie na online služby. Ak si žiadosť a nasledujúce formality vybavíte cez internet, dokážete tak ušetriť. Pri PZP ide väčšinou o percentuálnu zľavu z celkovej výšky poistného. Byť online sa teda určite oplatí. 

online povinné zmluvne poistenie

2. Preštudujte si ponuku a využite akcie

Keď už sme pri tých zľavách a akciách – máte prehľad o súčasnej ponuke poisťovní? Konkurenčný boj totiž prebieha počas celého roka a ťažiť z neho môžu predovšetkým (potenciálni) klienti. Jedným z nástrojov získania výhody oproti súperom je totiž ponúkanie rôznych zľav a akcií. 

Dajte si teda námahu a prejdite si ponuku poisťovní rad-radom. Áno, zaberie vám to nejaký čas, ak však máte pripojenie na internet, tak celý proces je jednoduchý. Môžete sa tak dozvedieť o mimoriadne výhodných ponukách, napríklad keď si prenesiete PZP do konkurenčnej poisťovne. Ani sezónne zľavy nie sú žiadnou novinkou, majte teda oči na stopkách a na poistke viete ušetriť aj desiatky eur.

3. Vernosť sa vypláca

Ak už máte v konkrétnej poisťovni uzavretých niekoľko zmlúv – napr. poistenie nehnuteľnosti, domácnosti, životnú poistku a podobne – prečo nepridať ďalšiu? Finanční poskytovatelia veľmi často odmeňujú vernosť. Ak teda navyše uzavriete aj povinné zmluvné poistenie, môžete ho dostať s naozaj zaujímavou zľavou. Vracajúci sa, resp. udržaný zákazník je pre poisťovňu výrazne lacnejší a bonitnejší ako nový, výhody z toho však plynú aj vám.

4. Zvoľte si dlhšiu lehotu

Pri uzatváraní PZP máte zvyčajne na výber z troch lehôt platenia – kvartálnej, polročnej a ročnej. Nepísaným pravidlom je, že ročná býva najvýhodnejšia, t.j. najlacnejšia. Okrem samozrejmého finančného benefitu sa to oplatí aj z pohľadu plánovania. Zaplatíte raz a na rok máte pokoj. Nikdy totiž neviete, v akej finančnej situácií budete o pol- či štvrťroka.

5. Jazdite opatrne

Kritérií, na základe ktorých poisťovne stanovujú výšku poistného, je mnoho. Niektoré tak jednoducho neovplyvníte (vek, povolanie, trvalé bydlisko), iné však áno. Do druhej skupiny patrí tzv. faktor nehodovosti. Jednoducho povedané, kto jazdí bezpečnejšie, platí menej.

Poisťovne si totiž zisťujú, či ste v blízkej aj vzdialenejšej minulosti mali nehodu, či ste spôsobili nejakú škodu. Ak áno, povinné zmluvné poistenie vás vyjde nepochybne drahšie, ako vzorného vodiča, ktorý má „čistý štít“. 

Jazdiť bezpečne sa naozaj oplatí – nielen z dôvodu ochrany zdravia a majetku. Plynie vám z toho možnosť ušetriť na poistke. 

6. Povinné zmluvné poistenie na skúseného vodiča

Spomenuli sme kritériá poisťovní – jedným z nich je aj vek a počet najazdených kilometrov. Samozrejme, čerstvý držiteľ vodičského oprávnenia sa nemôže porovnávať s ostrieľaným šoférom z povolania. Mladých a nových šoférov poisťovne znevýhodňujú vyšším poistným, nemajú totiž ešte výpovednú skúsenosť o ich schopnostiach. 

Jedným z riešení je však uzavrieť PZP na vozidlo na skúseného vodiča. Často ide o rodinného príslušníka, ktorý už má čo-to najazdené. Ak sa zároveň vyhýbal nehodám a škodovým udalostiam, jeho poistné býva citeľne nižšie, než pri čerstvých, „neoťukaných“ vodičoch. 

ako ušetriť na PZP

7. Lokalita tiež zaváži

Platí, že vyššie poistné platia šoféri, ktorí majú trvalé bydlisko v mestách, resp. majú tam registrované vozidlo, na ktoré sa PZP uzatvára. Dáva to zmysel – v meste je výrazne rušnejšia premávka a tým pádom aj vyššie riziko nehody či škodovej udalosti. Rozdiely sú aj medzi mestami, na PZP si zvyčajne priplatíte viac v Bratislave, než v Sabinove. 

Zatiaľ čo trvalé bydlisko tak jednoducho zmeniť neviete, registráciu auta už áno. Oplatí sa zapísať auto v menej rušnej lokalite. Nečakajte zázraky v podobe dvojciferných úľav na poistke, ale pomôcť to môže.

8. Cenu ovplyvnia aj územný rozsah a frekvencia jazdenia

Ak osobným vozidlom často cestujete do zahraničia, mali by ste zvážiť rozšírenie územného rozsahu svojho PZP. Bez neho vás totiž škodová udalosť v cudzine môže vyjsť poriadne draho.

Platí to však aj naopak. Neuzatvárajte PZP s obrovským pokrytím, pokiaľ jazdíte medzi domovom, obchodom a prácou. 

Niektoré poisťovne majú balíčky šité na mieru vodičom, ktorí nešoférujú často, resp. ich iba na malé vzdialenosti. Je pri nich nižšie poistné, než na klasickom PZP. 

9. Čím výkonnejšie vozidlo, tým drahšia poistka

Platí, že čím výkonnejší motor a čím väčší objem valcov, tým viac vás vyjde poistné. Na drahšie autá sa teda zvyknú uzatvárať aj drahšie PZP. Samozrejme, s tým už väčšina vodičov, resp. budúcich vodičov (napr. pred kúpou auta) ráta a ich voľbu to neovplyvní. 

Ak sa však rozhodujete medzi dvoma vozidlami s markantne odlišným výkonom, berte do úvahy aj výšku budúceho PZP. 

ako ušetriť na povinnom zmluvnom poistení auta

10. Zoškrtajte nepotrebné služby

Súčasťou ponuky od poisťovne môžu pri PZP byť aj rôzne doplnkové služby a „bonusy“, ktoré v skutočnosti nepotrebujete. Dôkladne si teda preštudujte zmluvu a jej predmet, s ktorým podpisom súhlasíte. Najhoršie je platiť za niečo, čo vôbec pri prevádzke vozidla nevyužijete, prípadne poisťovať okolnosti (napr. spomínaný územný rozsah), ktoré sa vás netýkajú.

Spôsobov, ako ušetriť na PZP je viac než dosť. Rozhodne sa neoplatí pasívne prijímať ponuky, ale naopak, proaktívne sa informovať a prispôsobiť si poistku podľa seba.

Neplaťte viac, než musíte. Ceny PZP si porovnáte pár klikmi aj u nás. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám