Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti: Aké sú rozdiely a ako si vybrať?

Poistenie 26. január 2021

Rozsiahle poškodenie domácností je vo všetkých ročných obdobiach reálnou hrozbou. Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti je nevyhnutné, aby ste predišli plateniu škôd z vlastného vrecka.

Aj keď na Slovensku nežijeme v seizmologicky nebezpečnej, prípadne sopečne aktívnej či hurikánovej oblasti, rozsiahle poškodenie domácností je reálnou hrozbou aj u nás. Čelíme totiž každoročným záplavám, sezónne silnému vetru, ale aj nepredvídateľným požiarom či výbuchom. Z tohto dôvodu je poistenie nášho majetku (rozumej životného priestoru) nevyhnutné, ak teda nechceme ťarchu opráv a rekonštrukcie znášať v celom rozsahu sami. 

Na našom poistnom trhu nájdeme za týmto účelom dva vhodné produkty  – poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti. Na prvé počutie môžu znieť zameniteľne, no pritom sa výrazne odlišujú, predovšetkým rozsahom krytia škôd. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako si správne vybrať? 

{CTA SECTION}

poistenie domácnosti

Poistenie nehnuteľnosti

Už z názvu vyplýva, že toto poistenie sa vzťahuje na nehnuteľné veci – dom, byt, chatu a všetky pevné vonkajšie aj vnútorné súčasti stavieb, resp. pozemkov. Teda aj dvere, okná, podlahy, stropy, ploty, brány, studne, bazény, záhradné konštrukcie a ďalšie vybavenie.

Poistenie nehnuteľnosti najčastejšie rieši škody na majetku spôsobené živelnými katastrofami, resp. prírodnými živlami (vodou, ohňom, vetrom) samotnými. Konkrétne riziká je nevyhnutné obsiahnuť v poistnej zmluve, aby človek po vzniknutej škode neostal prekvapený, že nemá nárok na poistné plnenie. 

Najčastejšie riziká kryté poistením nehnuteľnosti sú:

  • škody spôsobené prírodnými živlami (záplavy, povodne, víchrice, silný nárazový vietor, krupobitie, búrky, zásah bleskom, lavíny, zosuv pôdy, lesné požiare, ale aj výbuch sopky či zemetrasenie)
  • škody spôsobené vodou z vodovodného potrubia (napr. pri jeho prasknutí, pretekaní)
  • škody spôsobené elektrickým skratom
  • škody spôsobené výbuchom či explóziou (napr. výbuchom plynu)
  • škody spôsobené požiarom a ohňom vo všeobecnosti
  • škody spôsobené nárazom vozidla, prípadne pádom lietadla na budovu
  • škody spôsobené krádežou stavebných častí, vandalizmom
  • škody spôsobené vyčíňaním hmyzu a hlodavcov

{CTA SECTION}

poistenie nehnuteľnosti

Poistenie domácnosti

Tento druh poistenia sa vzťahuje na všetky hnuteľné veci a vybavenie domácnosti. Pokrýva nábytok, domáce spotrebiče a vybavenie, šperky, náradie a športové náčinie, cennosti, dekorácie a starožitnosti. Skrátka všetko, čo nie je pevnou súčasťou stavby.

Škody na hnuteľnom majetku môžu vzniknúť z rôznych dôvodov, viacero z nich je rovnakých, ako pri poistení nehnuteľnosti. Sú tam však isté špecifiká, vzťahujúce sa predovšetkým na interiérové vybavenie domácnosti. Krytie je opäť otázkou vhodného nastavenia poistnej zmluvy.

Medzi časté riziká kryté poistením domácnosti patria:

  • škody spôsobené požiarom a zadymením (napr. zničenie či znehodnotenie nábytku)
  • škody spôsobené vodou (najčastejšie pri vytopení, pri rodinných domoch aj v dôsledku záplav či povodní)
  • škody spôsobené výbuchom (najčastejšie výbuchom plynu v interiéri)
  • škody spôsobené elektrickým skratom či prepätím
  • škody spôsobené krádežou majetku, vlámaním či vandalizmom
  • škody spôsobené prírodnými živlami, ktoré poškodili aj hnuteľný majetok 

Ako si vybrať vhodné poistenie, ako nastaviť krytie a prípadné plnenie?

Najrozumnejšou voľbou, aj podľa samotných poisťovní, je mať komplexné poistenie majetku, to znamená aj poistenie nehnuteľnosti aj poistenie domácnosti. Predovšetkým v prípade živlov si príroda nevyberá, či poškodí len steny, alebo aj vybavenie. Ideálne je mať poistné krytie a plnenie nastavené tak, aby pokrývali všetky eventuality a boli prispôsobené práve vašej domácnosti a životnej situácii. 

To znamená, že sa vždy informujte o tom, čo kryje vaša poistka a vztiahnite to na svoju nehnuteľnosť a domácnosť. Nepodceňujte prípadné riziká, pretože stať sa môže čokoľvek (noviny sú plné smutných príkladov) a nepozerajte sa iba na cenu. 

Vždy majte poistenú ako nehnuteľnosť samotnú, tak jej vybavenie. 

{CTA SECTION}

ako si vybrať poistenie nehnuteľnosti a domácnosti

Niekoľko praktických rád pri nastavovaní poistenia majetku

Nastavte si krytie rizík podľa lokality a prírodných charakteristík

Ak bývate na piatom poschodí v paneláku na sídlisku, nehrozí vám riziko záplav či lesný požiar, avšak voda či oheň sú stále reálnou hrozbou. Riziká si vyberte podľa stupňa pravdepodobnosti ich výskytu, ale nič nepodceňujte. Radšej byť krytý pred niečím, čo sa možno nestane, ako naopak.

Vždy buďte informovaní o tom, čo pokrýva vaše poistenie

Aj pri kombinácii poistenia nehnuteľnosti a domácnosti sa môže stať, že dôjde k škode na majetku, ktorú vám poisťovňa nepreplatí. Ešte pred podpisom zmluvy sa uistite, že všetok váš cenný majetok (predovšetkým interiérový) spadá do plnenia. 

Dajte si pozor na podpoistenie

Ide o situáciu, kedy je vaša nehnuteľnosť či domácnosť poistená na nižšiu sumu, než je jej skutočný majetok. Často k nej dochádza vtedy, ak napríklad byt prejde rekonštrukciou a jeho cena stúpne, no poistná zmluva nie je aktualizovaná. Pri škode vám tak poisťovňa nemusí vyplatiť celú hodnotu zasiahnutého majetku. Pri významných zmenách na nehnuteľnosti či domácnosti si dajte vždy aktualizovať poistnú zmluvu.

{CTA SECTION}

ako nastaviť krytie poistenia majetku

Využite pripoistenia

Základné balíčky poisťovní nemusia kryť všetky riziká a škody na majetku, ktoré môžu vzniknúť. Často ide o špecifické situácie, napr. pokazenie práčky, nepriamy úder blesku, krádež majetku z pivnice, výpadok elektrického prúdu a podobne. Opäť si poistné krytie a plnenie prispôsobte svojim reáliám. 

Zvážte si poistenie zodpovednosti za škodu vzniknutú užívaním majetku

Chráni v situáciách, kedy vy spôsobíte škodu iným. Najčastejšie sa to týka vytopenia susedov, rozbitia okien nedbalosťou, poškodením zaparkovaných áut pádom niečoho z okna a podobne.

Poistenie majetku je oblasťou, kedy sa naozaj neoplatí pozerať iba na cenu, ale skôr na rozsah krytia a plnenia. Katastrofy a škody totiž majú nepredvídateľnú tendenciu a vedia zasiahnuť najmä vtedy, keď na to človek nie je pripravený.

Prepočítajte si, koľko by stále poistenie vašej nehnuteľnosti. Naši experti sú tu pre vás, pomôžu vám nastaviť ideálne poistenie majetku.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám