Cesta autom do zahraničia 2021 – ako to je s povinnou výbavou, PZP, havarijným poistením?

Poistenie 11. júl 2021

Vybrať sa na dovolenku do zahraničia autom je v aktuálnej situácii flexibilnejším spôsobom cestovania. Na čo myslieť pri ceste osobným autom do zahraničia?

Dovolenková sezóna Slovákov začína naberať na obrátkach a spolu s uvoľnením epidemiologických opatrení sa rozbiehame do sveta. Mnoho našincov sa do zahraničia rozhodlo cestovať autom, nakoľko v porovnaní s hromadnými dopravnými prostriedkami ide o bezpečnejšiu alternatívu. Aj ona má však svoje špecifiká a úskalia, na ktoré je potrebné myslieť ešte pred začiatkom dovolenky. 

Povinná výbava sa totiž v istých prvkoch líši od krajiny ku krajine. Kde si musíte napríklad do osobného vozidla pribaliť aj hasiaci prístroj? Samostatnou kapitolou je poistenie. Stačí PZP, alebo je lepšie vybaviť si aj havarijné? A ako to je s krytím škody v zahraničí? Mali by ste tiež byť pripravení aj na nepríjemné situácie – havárie a vznik škody. Ako postupovať v takýchto prípadoch?

Pripravili sme pre vás sumár toho najdôležitejšieho, na čo myslieť pri ceste osobným autom do zahraničia – napríklad aj na rodinnú dovolenku.

cesta autom na dovolenku

Povinná výbava auta v zahraničí nie je vždy totožná s našou

Aj keď nám jej súčasti vštepujú už od autoškoly, nezaškodí si zopakovať, čo vlastne tvorí povinnú výbavu vozidla na slovenských cestách. V tomto prípade hovoríme o osobných vozidlách do 3,5 tony:

  • homologizovaný výstražný trojuholník
  • bezpečnostný reflexný odev – najčastejšie vesta, ale môže ísť aj o overal či bundu. Musí byť fluorescenčný, vyhotovený buď v žltej, oranžovočervenej, alebo červenej farbe. Na Slovensku musí byť v dosahu z miesta vodiča. 
  • náhradné koleso s diskom a náhradná pneumatika – do výbavy nezabudnite vložiť aj kľúč na matice/skrutky na kolesách a príručný zdvihák (ľudovo povedané hever)
  • auto-lekárnička – ktorá musí byť pred dátumom exspirácie, neznečistená a s kompletným obsahom podľa vyhlášky č. 134/2018 Z. z. 

Aká je povinná výbava v zahraničí?

Špecifiká sa líšia podľa jednotlivých krajín, neexistuje jednotná európska legislatíva, ktorá by definovala povinné súčasti. Uvádzame susedné štáty, resp. také, kde je najväčší tranzit Slovákov, predovšetkým v letných mesiacoch:

  • Česká republika – to, čo my + náhradné žiarovky a poistky
  • Poľsko – identická s našou, avšak nie sú potrebné pneumatika a koleso (a príslušenstvo k ich výmene), ale je povinný hasiaci prístroj
  • Ukrajina -  to, čo my + hasiaci prístroj
  • Maďarsko – to, čo my
  • Rakúsko – identická s našou, avšak nie sú potrebné pneumatika a koleso (a príslušenstvo k ich výmene)
  • Slovinsko - identická s našou, avšak nie sú potrebné pneumatika a koleso (a príslušenstvo k ich výmene), ale sú povinné náhradné žiarovky
  • Chorvátsko - to, čo my + hasiaci prístroj a náhradné žiarovky 
  • Taliansko – iba reflexná vesta a homologizovaný trojuholník
  • Nemecko – homologizovaný trojuholník a auto-lekárnička, vesta je povinná iba pre vodičov vozidiel registrovaných v krajine, prípadne firemných vozidiel registrovaných v zahraničí

Reflexná vesta je v Českej republike, Maďarsku a Chorvátsku povinná pre každého člena posádky, nielen pre vodiča. 

cesta autom do zahraničia

Povinné zmluvné poistenie vs. havarijné poistenie v zahraničí

Pri ceste do zahraničia si so sebou určite nezabudnite zobrať tzv. zelenú kartu, t.j. medzinárodne uznávaný doklad o povinnom zmluvnom poistení, ktorý vám uznajú aj v cudzine. Pozor! Od 1. júla 2020 sa tzv. zelená karta vydáva už aj v bielo-čiernom vyhotovení. Týka sa to predovšetkým novo uzatvorených PZP. 

Netreba snáď prízvukovať, že bez PZP nemôžete ísť ani na slovenské, ani na zahraničné cesty. Nespoliehajte sa na rady od známych, že v cudzine nie je až tak prísne kontrolované. Pokuta vás môže vyjsť na tisícky eur. Pri nahliadnutí do svojej zelenej (resp. bielo-čiernej) karty sa tiež uistite, že má platnosť v krajine, do ktorej plánujete vycestovať, resp. cez ňu prechádzate. 

Ak v zozname nefiguruje, v drvivej väčšine prípadov si túto krajinu viete v poisťovni „dovybaviť“. Týka sa to zvyčajne však exotickejších a vzdialenejších lokalít, kam Slováci nezvyknú cestovať autom. Nemusíte však panikáriť, nie je potrebné meniť celé PZP. 

TIP NA ČLÁNOK: Prečítajte si, v akých prípadoch stačí mať uzatvorené PZP a kedy je lepšie havarijné poistenie

Stačí v zahraničí iba povinné zmluvné poistenie?

Ako platí aj na Slovensku, PZP kryje škodu, ktorú spôsobíte vozidlom vy – či už inému účastníkovi cestnej premávky, alebo na majetku.

Na druhej strane, havarijné poistenie kryje škodu spôsobenú vášmu vozidlu. Tá môže vzniknúť rôznym spôsobom, napríklad ľudským zavinením (vandalizmus, úmysel, nehoda), živelnou pohromou, počasím či vplyvom prírody, alebo hoci aj krádežou. Všetky tieto nešťastia sú o to horšie, že sa udejú v zahraničí. Môžeme teda povedať, že práve na dovolenke či pracovnej ceste je havarijné poistenie ešte dôležitejšie, ako doma. Jedným z dôvodov je ponuka asistenčnej služby. 

Spomeňme si ale ešte výluky z poistného plnenia. Tie sú v podstate identické ako na Slovensku, tak v zahraničí. Zvyčajne sa neprepláca:

  • škoda vzniknutá úmyselným poškodením
  • škoda vzniknutá nesprávnou prevádzkou vozidla 
  • škoda vzniknutá pri páchaní trestnej činnosti
  • škoda vzniknutá pri vedení vozidla pod vplyvom omamných látok
  • škoda vzniknutá pri vedení vozidla bez vodičského oprávnenia
  • škoda spôsobená vojnou, nepokojmi, vzburou, štrajkom 
  • škoda spôsobená opotrebovaním konštrukčných materiálov, súčiastok, alebo výrobnou vadou
  • škoda vzniknutá pri porušovaní zmluvných podmienok s poisťovňou

havarijné poistenie v zahraničí

Asistenčná služba v zahraničí je na nezaplatenie

Ak plánujete cestu do zahraničia, určite vyberte iba také poistenie (najčastejšie havarijné, ale sú aj špecializované poistenia pre cesty do zahraničia – informujte sa u poskytovateľov), ktoré zahŕňa v prípade potreby asistenčnú službu aj v cudzine.

V prípade, že dôjde k najhoršiemu, takáto pomoc sa vám mimoriadne zíde. Pracovník asistenčnej služby vám totiž pomôže zadokumentovať nehodu, vypísať správu pre políciu (asistuje zvyčajne aj pri komunikácií s ňou), zariadiť odtiahnutie vozidla, zabezpečiť náhradné vozidlo, dočasné ubytovanie a všetky ďalšie záležitosti, ktoré sa v zahraničí riešia náročnejšie. 

O rozsahu asistenčnej služby sa informujte vždy vopred a snažte sa vybrať si čo najkomplexnejší a najvýhodnejší balík, nakoľko nikdy neviete, aké nešťastie vás v zahraničí môže postihnúť. V tomto prípade naozaj platí, že byť pripravený sa vypláca dvakrát. 

autom do zahraničia asistenčná služba

Ako postupovať pri vzniku škody v zahraničí?

Ak už nastala škodová udalosť v zahraničí, je potrebné zachovať rozvahu a dodržať postupnosť krokov:

  1. ľudské zdravie a životy sú prvoradé, ak viete rýchlym zásahom pomôcť chrániť jedno alebo druhé, urobte tak, či už poskytnutím prvej pomoci, alebo privolaním záchranky
  2. ako prvé zavolajte na linku asistenčnej služby svojej poisťovne, pracovník vám pomôže s presnou postupnosťou ďalších krokov, ktoré odporúčame nasledovať
  3. vozidlá a miesto nehody si pofoťte, aby ste škodovú udalosť vedeli doložiť aj obrazovými dôkazmi
  4. ak je škoda na prvý pohľad vysoká, hrozí požiar, ak došlo k zraneniam, alebo sa účastníci nevedia dohodnúť na vinníkovi, volajte políciu (resp. záchranné zložky). Tú môžete zavolať aj vtedy, ak si nie ste istí, či je jej prítomnosť potrebná
  5. vypíšte Správu o nehode, ktorú ste dostali pri uzatvorení PZP, prípadne na vyžiadanie od poisťovne
  6. škodovú udalosť v zahraničí musíte poisťovni nahlásiť a zdokumentovať do 30 dní

V tomto prípade je, po zaobstaraní ochrany životov a zdravia, obrátiť sa na asistenčnú službu. Jej pracovníci sú totiž školení na zvládanie podobných situácií a dokážu vás zodpovedne previesť celým procesom. Prajeme veľa šťastných kilometrov a ničím nerušený pobyt v zahraničí.

Potrebujete poistiť svoje auto alebo sa pozrieť na krytie vášho poistenia? Ozvite sa nám

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám