Na dôchodok myslite už od prvej výplaty. Nie je to priskoro

Sporenie 12. marec 2024

Podobne ako na prvú lásku, ani na prvú riadnu výplatu sa nezabúda. Väčší obnos peňazí odrazu otvára mnohé možnosti a nezriedka láka aj k impulzívnemu míňaniu.

A hoci na menšej oslave či radostnom konzume nie je nič zlé, aj v takejto chvíli sa oplatí myslieť na svoju finančnú budúcnosť, a to aj za vzdialený horizont, akým je dôchodok. 

Nik nehovorí, že celú výplatu je potrebné odložiť bokom, alebo ihneď investovať. Avšak ten, kto si osvojí správne finančné návyky už v mladom veku, bude z nich ťažiť po celý zvyšok života. Prinášame niekoľko zásad a odporúčaní, na ktoré by ste mali myslieť už od prvej výplaty.

1. Nespoliehajte sa, že dôchodok vám bude stačiť

Hoci od prvej výplaty je k starobnému dôchodku poriadne ďaleko, neznamená to, že človek má na zásadné rozhodnutia more času. Práve naopak, čím neskôr si osvojí rozumný prístup k peniazom, tým menej z neho bude ťažiť.

Najhoršie, čo mladý človek môže urobiť je spoliehať sa na to, že z dôchodku nejako vyžije. Priemerná penzia v roku 2024 je podľa Sociálnej poisťovne na úrovni 606 € mesačne. Skúste sa zamyslieť, či by ste z tejto sumy dokázali vyžiť. Najmä keď si ju porovnáte so svojím aktuálnym príjmom.

Priemerná mzda na Slovensku je vo výške približne 1 400 €, čo je prepad v porovnaní s dôchodkom vo výške až 800 eur.

„Mnohí ľudia na dôchodku žijú skromnejšie a predtým si mohli užívať. Mladí ľudia by sa mali zamyslieť, akým spôsobom chcú žiť na dôchodku, vedieť, ako taký dôchodok vyzerá, a podľa toho sa zariadiť už dnes,“ hovorí Radovan Ďurana, ekonomický analytik inštitútu INESS.

Prečítajte si: 5 rád, ako začať s investovaním už ako študent

2. Časť na bežnom účte, ale nie všetko

Finančná rezerva na účte sa zíde vždy. Je nevyhnutné mať k dispozícii peniaze, s ktorými dokážeme ihneď narábať, pokrývať nimi bežné výdavky, ale aj tie neočakávané. To však neznamená, že je potrebné držať všetky peniaze na bežných účtoch.

Dôvod je jednoduchý - inflácia. Peniaze, ktoré sa nezhodnocujú, strácajú svoju kúpnu silu. 

Môžeme si to ukázať na jednoduchom príklade: ak máte na účte na začiatku roka 10 000 eur a medziročná inflácia je na úrovni 10 %, tak na jeho konci tam síce stále budete mať číselne rovnaký obnos, ale reálne si za neho kúpite už iba toľko tovarov a služieb, koľko by ste si pôvodne kúpili za 9 000 eur. Vaše peniaze stratili hodnotu.

Neexistuje univerzálne odporúčanie, aký obnos by ste mali mať na bežnom účte. Podľa ekonomickej a investičnej analytičky Lenky Buchlákovej by táto suma nemala prekročiť 2-tisíc eur.

prvá výplata finančné návyky mladí ľudia

3. Čím skôr začnete, tým lepšie

Kedy je najlepšie začať s investovaním? Ak ešte neinvestujete, tak hneď teraz. 

Dôvod, prečo je včasný začiatok taký výhodný, sa skrýva za dvomi slovami - zložené úročenie. Zvykne sa označovať aj spojením „úroky z úrokov”, pretože pri zloženom úročení sa vždy zhodnocuje aktuálna hodnota investície, nie iba istina (počiatočný vklad).

Najlepšie si to vysvetlíme na príklade: Petra sa rozhodla odložiť si a investovať hneď z prvej výplaty 100 eur. Hneď za prvý mesiac sa jej prostriedky zhodnotili o 5 %, čo znamená, že na jeho konci má na investičnom konte 105 €. Ak by neinvestovala dodatočné peniaze a aj ďalší mesiac by sa jej peniaze zhodnotili o 5 %, už by to bolo 5 % zo 105 € a nie z počiatočných 100 €. 

Efekt investovania sa takto časom kumuluje. O to viac, ak človek investuje pravidelne a dlhodobo. Zo zloženého úročenia tažíte, samozrejme, aj pri jednorazových investíciách, ale v oveľa pomalšom tempe. Oplatí sa teda začať naozaj už od prvej výplaty. 

4. Netreba veľký kapitál, dôležitá je pravidelnosť

Investovaním si dokážete nasporiť slušnú sumu aj bez obrovského kapitálu. Oveľa viac, než počiatočný vklad totiž zaváži pravidelnosť a dlhodobosť. Hoci trend pomaly stúpa, dlhodobo a pravidelne investuje stále iba približne každý desiaty Slovák. Je to málo. 

Prínos pravidelného investovania spočíva v zloženom úročení. Opakovaným vkladom prostriedkov na investičný účet zväčšujete objem prostriedkov, ktoré sa zhodnocujú. 

Kľúčová je aj dlhodobosť, ktorá pomáha ustáť výkyvy na trhu. Tiež platí, že čím dlhšie investujete, tým väčší je obnos, ktorý sa vám vo finále podarí zhromaždiť. 

„Na začiatku stačí aj niekoľko desiatok eur mesačne, investovať sa dá už od 25 eur mesačne,“ potvrdzuje aj Lenka Buchláková

Odkladať si časť z príjmov a zhodnocovať ich je predovšetkým investíciou do vašej vlastnej budúcnosti. Štát sa o vás síce starobným dôchodkom na staré kolená postará, no nemusí to stačiť. Najmä vtedy, ak si počas produktívneho veku zvyknete na istý životný štandard. Práve vďaka investovaniu sa môžete vyhnúť jeho prepadu. Myslite na dôchodok už dnes. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám