Životné poistenie pre deti: prečo by nemalo chýbať ani vášmu potomkovi

Poistenie 22. jún 2021

Ideálnym spôsobom prípravy na rôzne životné nástrahy je detské životné poistenie, ktoré prináša benefity v mnohých ohľadoch.

Nie nadarmo sa hovorí, že deti sú naša budúcnosť, radosť no zároveň aj starosť. Pre svoje dieťa by sme predsa spravili prvé aj posledné, a preto sa mu snažíme zabezpečiť plnohodnotný život už od narodenia a následne mu čo najviac uľahčiť aj vstup do dospelosti. No deti sú neposedné a život prináša rôzne situácie. A tak sa rodinné šťastie môže z minúty na minútu otočiť a my musíme riešiť dovtedy neznáme situácie. Ideálnym spôsobom prípravy na rôzne životné nástrahy je detské životné poistenie, ktoré prináša benefity v mnohých ohľadoch.

Prečo uzatvoriť dieťaťu životné poistenie

Pri poistení spojenom so sporením pravidelným platením poistného vytvoríte dieťaťu finančnú rezervu, ktorú získa po dovŕšení zmluvne dohodnutého veku. Zároveň je dieťa počas celej doby poistenia chránené pred rizikami, ktoré ste si pri uzatváraní poistenia vybrali.

Každý si síce hovoríme, že nám sa to nemôže stať a ochrana napríklad pred úrazom, či niektorými chorobami je zbytočná, no realita je krutá. Podľa informácií z Národného centra zdravotníckych informácií z roku 2018 bolo celkovo hospitalizovaných v dôsledku úrazu až 12 625 detí. Najviac detských úrazov sa pritom stáva tam, kde by sme to najmenej čakali – v domácnosti. V rámci Európy dokonca následkom úrazu zomrú každú hodinu až 3 deti. Príjemnejšie na tom nie sú ani štatistiky závažných detských ochorení. Onkologické centrá na Slovensku ročne diagnostikujú vyše 200 prípadov rakoviny u detí od 0 do 19 rokov. Zvyšuje sa aj frekvencia výskytu ďalších vážnych detských diagnóz, ako je napríklad cukrovka.

detské životné poistenie

Kedy oceníte životné poistenie dieťaťa

Správne nastavené životné poistenie dieťaťa oceníte vždy v nečakanej situácii, ako je úraz či vážna choroba. V takýchto prípadoch chcete byť dieťaťu oporou a nemusieť ešte riešiť aj to, z čoho budete nasledujúce dni, či mesiace žiť. OČR je možné zvyčajne poberať len 10 dní, preto ak je doba liečenia dlhšia, musíte sa obzerať po inom riešení. Práve plnenie z detského životného poistenia bude v tomto prípade žiadanou finančnou injekciou. Jeho výška závisí od závažnosti poistnej udalosti a nastavenia poistenia.

Sumu nasporenú v rámci životného poistenia ocení vaše dieťa v čase rozbehu sa do dospelého života. Môže ju využiť na financovanie školy, bývania či podobne. Veď len taký mesiac na vysokej škole v prípade bývania na internáte vie vyjsť viac ako 200 €.

Aké možnosti životného poistenia pre deti existujú?

Podobne, ako v prípade životného poistenia pre dospelých, aj pri poistení pre deti si môžete vybrať z viacerých druhov životného poistenia.  

Kapitálové životné poistenie dieťaťa

Kapitálové životné poistenie okrem krytia obsahuje aj sporiacu zložku, ktorá bude dieťaťu vyplatená po dožití stanoveného veku.

Investičné životné poistenie dieťaťa

Aj investičné životné sporenie, podobne ako kapitálové, obsahuje sporiacu zložku. Tá je však v tomto prípade zhodnocovaná prostredníctvom investovania, čo so sebou nesie aj istú mieru rizika. Pre vyššiu nákladovosť však tento typ životného poistenia neodporúčame. 

životné poistenie pre deti

Kedy uzavrieť dieťaťu životné poistenie

Detské poistenie je možné založiť v ľubovoľnom čase, v závislosti od konkrétnej poisťovne, od 2 týždňov od narodenia až do dovŕšenia 18. roku života. Najviac sa oplatí založiť detské životné poistenie hneď po narodení dieťaťa. Dieťatko je tak chránené už od prvých dní života a zároveň máte aj priestor na nasporenie dostatočnej sumy, ktorá mu uľahčí vstup do dospelosti.

Zmluvu môže uzatvoriť rodič, ale aj iná dospelá osoba. Frekvencia platenia poistného je zvyčajne voliteľná – mesačne, štvrťročne, polročne alebo ročne. Kvalitné detské životné poistenie stojí priemerne okolo 20 € mesačne, v závislosti aj od voliteľných pripoistení.

Na čo sa zamerať pri výbere životného poistenia pre deti

Správne nastavené detské poistenie by malo kryť najväčšie riziká a zároveň vytvárať dostatočný priestor na sporenie do budúcnosti. Štandardne poskytujú detské životné poistenia krytie v prípade smrti, úrazu či vážnej choroby (zoznam chorôb je vždy súčasťou prílohy k zmluve) a vyplatenie nasporenej sumy po dožití zmluvne určeného veku. Poistenie je však možné vylepšiť aj rôznymi nadstavbami – pripoisteniami.

Voliteľné pripoistenia k detskému životnému poisteniu

Každá poisťovňa má v ponuke svoje vlastné balíčky pripoistení. Najčastejšie sú ponúkané rôzne podoby nasledujúcich vylepšení detského životného poistenia:

  • poistenie hospitalizácie,
  • poistenie drobných úrazov,
  • denné odškodné za dobu liečenia úrazu,
  • poistenie trvalých následkov úrazu,
  • príspevok na lôžko pre rodiča v prípade hospitalizácie dieťaťa,
  • pripoistenie OČR,
  • úhrada nákladov spojených s liečbou v zahraničí,
  • návšteva lekára v domácnosti/lekár na telefóne,
  • špeciálne asistenčné služby.

Mnohé poisťovne v rámci detského životného poistenia ponúkajú aj možnosť pripoistenia osoby, ktorá platí poistné, či druhej dospelej osoby. Pripoistenie rodičov zabezpečí dieťa aj v prípade, ak by sa vám niečo stalo. Zameriava sa na vyplácanie sirotského dôchodku v prípade smrti rodiča, či oslobodenie od platenia poistného a náhradu PN v prípade úrazu a choroby.

životné poistenie pre deti

Životné poistenie pre dieťa predstavuje zaujímavú možnosť ako ho zabezpečiť a zároveň mu pomôcť v prípade neočakávaných udalostí. Úplne ho ochrániť od životných nástrah je nemožné, no aspoň mu pomôcť v prípade neočakávaných udalostí je plne vo vašich rukách. Poistenie pre deti vám mesačne neukrojí závratnú sumu z rodinného rozpočtu, no o to viac môže vám aj vášmu dieťaťu priniesť. A to či už pri štarte dospelého života, alebo v prípade náročnej dočasnej životnej zastávky.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám