Sporenie pre deti: Viete, ako vybrať to pravé?

Sporenie 16. marec 2020

Starostliví rodičia už počas útleho detstva dieťaťa premýšľajú o tom, ako svojmu potomkovi zabezpečiť čo najlepšiu budúcnosť. Základným nástrojom, po ktorom siaha väčšina z nich, je sporenie pre deti

Zaobstarať dieťaťu istý finančný obnos je výborný spôsob, ako mu uľahčiť vstup do dospelého života. Či už pôjde o financie určené na štúdium, svadbu alebo bývanie, vďaka našetreným peniazom budú začiatky samostatného života rozhodne jednoduchšie.

Kedy je ideálny čas na založenie sporenia pre deti

Čím skôr so sporením pre deti začnete, tým bude pre vás jednoduchšie dosiahnuť cieľovú sumu aj s nákladmi, ktoré príliš nezaťažia váš rodinný rozpočet. Najideálnejší čas pre založenie detského sporenia je v prvom roku po narodení vášho dieťaťa. Tak napríklad aj len pri sume 10 € mesačne mu do 18 rokov viete nasporiť celkom peknú sumu.

Ale samozrejme, ako sa hovorí, lepšie neskoro, ako nikdy. A preto aj ak ste svojmu dieťaťu zatiaľ nesporili, začať s tým môžete v akomkoľvek jeho veku. Dôležité je pritom myslieť najmä na cieľovú sumu, akú chcete pre svoje dieťa zabezpečiť a sumu, ktorú ste schopní na tento účel mesačne obetovať bez toho, aby to ohrozilo váš rodinný rozpočet.

kedy začať sporiť pre deti

Možnosti sporenia pre deti

Na trhu existuje množstvo zvýhodnených finančných produktov, prostredníctvom ktorých môžu rodičia sporiť svojim deťom až do dosiahnutia ich 18 roku života. Medzi najvýhodnejšie sporenia pre deti v roku 2020 môžeme zaradiť nasledujúce finančné produkty:

Vkladné knižky pre deti

Detská vkladná knižka predstavuje klasiku medzi možnosťami sporenia pre deti, ktorú pozná viacero generácií. Peniaze na vkladnej knižke zvyčajne nebývajú termínované a vybrať si ich váš potomok môže kedykoľvek potom, ako dovŕši 18 rokov. Za nevýhodu vkladných knižiek môžeme považovať fakt, že ide o produkt, ktorý musíte mať reálne pri sebe. Pri založení vkladnej knižky dostanete reálnu knižku, ktorú je potrebné v prípade žiadosti o výber peňazí doniesť so sebou.

Úroková sadzba na vkladnej knižke závisí najmä od jej výpovednej lehoty. Priemerná výška úrokovej sadzby sa pohybuje približne okolo 0,10 %. Pri pravidelnom vklade 20 € mesačne po dobu 15 rokov, by ste tak svojmu potomkovi na vkladnej knižke  nasporili niečo tesne nad 3640 €. Niektoré detské vkladné knižky ponúkajú aj špeciálne zvýhodnenia, napríklad lepšiu úrokovú sadzbu pokiaľ v priebehu roka z vkladnej knižky nevyberiete žiadne financie.

Sporiace účty a termínované vklady

Spolu s vkladnými knižkami patria sporiace účty pre deti medzi najrozšírenejšie spôsoby sporenia pre deti. Podmienky jednotlivých detských sporiacich účtov sa líšia od banky k banke. Pred založením sporiaceho účtu si preto možnosti sporenia pre deti dobre porovnajte. Úroky, poplatky, ale aj viazanosť financií môžu byť rôzne. Pri výbere sa preto zamerajte nielen na výšku úroku, ale aj dobu viazanosti vložených financií. Vo všeobecnosti platí, že termínované vklady majú lepšiu úrokovú sadzbu, no zároveň sa spájajú s vysokými poplatkami v prípade predčasného výberu.

Úrokové sadzby nielen na sporiacich účtoch pre dospelých, ale aj pre deti v posledných rokoch klesajú. Získať zvýhodnenú úrokovú sadzbu na sporiacom účte pre deti môžete najčastejšie v prípade, ak je k tomuto účtu zriadený aj osobný účet pre deti.

Priemerná úroková sadbza sa v takomto prípade pohybuje okolo 0,5 %. Pri tejto úrokovej sadzbe môžete pri mesačnom vklade 20 € za 15 rokov sporenia nasporiť približne 3730 €.

termínované sporenie pre deti

Stavebné sporenie pre deti

Medzi zaujímavé sporiace produkty pre deti určite patrí aj stavebné sporenie. Ide o sporenie so zaujímavým úrokom, ktoré so sebou prináša množstvo výhod. No nezabúdajte na fakt, že toto sporenie je určené na bývanie, čo znamená, že po výbere financií zo stavebného sporenia bude dieťa musieť dokladovať účel ich využitia.

Pri stavebnom sporení pre deti sa úrokové sadzby pohybujú okolo 1 % ročne a k tomu ešte môžete počítať so štátnou prémiou až do výšky 2,5 % ročných vkladov (maximálne 70 €). Pri vklade 20 € mesačne po dobu 15 rokov môžete svojmu potomkovi na stavebnom sporení našetriť približne 3920 €.

Investovanie do podielových fondov

Hlavne v posledných rokoch prajú trendy v oblasti detského sporenia aj investovaniu. Jeho obľúbenosť medzi rodičmi stále rastie a mnohí rodičia sa neboja podstúpiť istú mieru rizika s cieľom zabezpečiť svojmu dieťaťu lepšiu budúcnosť.

Možnosti investovania máme na našom trhu hneď niekoľko – investovanie do dlhopisov, akcií, nerastných surovín či nehnuteľností. Medzi najobľúbenejšie formy investovania využívané na sporenie pre deti patrí investovanie do podielových fondov. Ide o relatívne bezpečnú formu investovania spojenú s nízkou mierou rizika, ktorá v dlhodobom časovom horizonte môže priniesť zaujímavé zhodnotenie vložených financií.

Výška ročného výnosu v prípade investovania závisí najmä od stupňa rizika investície a samozrejme netreba zabúdať na to, že nie je garantovaná. Priemerná výška ročného výnosu sa pri investovaní do podielových fondov s nižším rizikom pohybuje okolo 1,5 %. Pri ideálnom trhovom vývoji môžete prostredníctvom investovania do podielových fondov svojmu potomkovi pri vklade 20 € mesačne po dobu 15 rokov nasporiť približne 4000 €.

investovanie ako sporenie pre deti

Životné poistenie so sporením

Investičné životné poistenie je produkt, vďaka ktorému môžete dieťa zabezpečiť hneď dvoma spôsobmi. Prvý spôsob sú financie, ktoré budú dieťaťu vyplatené v prípade neočakávaných zdravotných problémov. Druhý spôsob ukrýva vyplatenie nasporenej sumy po uplynutí stanovenej doby poistenia.

Investičné detské poistenie kombinuje poistenie s investovaním. Nasporená suma podobne ako pri investovaní vo veľkej miere závisí od miery rizika, ktorú ste ochotný podstúpiť a investičného fondu, ktorý si vyberiete.

Detské investičné životné poistenie predstavuje lákavý spôsob sporenia, no pred jeho založením si nezabudnite dobre zvážiť jeho výhodnosť. A to najmä v prípade, ak je vašou hlavnou motiváciou pri zakladaní poistenia sporenie. V mnohých prípadoch môže byť nasporená suma, ktorú poistenec získa, nižšia, než boli vložené financie.  Tento druh sporenia sa preto oplatí skôr ako doplnok a zabezpečenie pre prípad nečakaných udalostí.

Tento produkt však aktuálne ako formu sporenia pre deti neodporúčame vzhľadom na značne vyššiu nákladovosť kvôli poplatkom. 

Ako vybrať najvýhodnejšie sporenie pre deti

Na výber sporenia pre deti si rezervujte dostatok času a dobre si ho premyslite. Predsa len, správny výber sporenia sa odrazí na budúcnosti vášho dieťaťa. Zamyslite sa nad účelom, na ktorý plánujte svojmu potomkovi zabezpečiť financie, potrebnej cieľovej výške sporenia a sume, ktorú je vo vašich silách mesačne na sporenie obetovať. Na základe svojich očakávaní a možnosti následne vyberte vhodný druh sporenia a porovnajte jednotlivé ponuky. Pri porovnávaní sa zamerajte na:

  • úrok,

  • výnos zo sporenia,

  • poplatky,

  • výpovednú lehotu.

ako vybrať sporenie pre deti

Nestačí len sporiť, treba deti zároveň aj učiť zodpovedne hospodáriť

Sporiť dieťaťu na budúcnosť je múdre a zodpovedné rozhodnutie, no zároveň netreba zabudnúť na fakt, že okrem sporenia do budúcnosti je dôležité aj naučiť dieťa hospodáriť s financiami. V opačnom prípade mu môžete nasporiť aj tisíce eur, no pokiaľ nebude vedieť s nimi zodpovedne naložiť, budú mu takpovediac zbytočné.

Zlepšovať u detí finančnú gramotnosť a naučiť ich hodnote peňazí je základ prevencie ich budúcich finančných problémov. Najjednoduchší spôsob, ako naučiť dieťa hospodáriť s financiami, je pravidelné vreckové. Nemusí ísť o horibilnú sumu. Aj malá čiastka naučí dieťa vopred si premyslieť na čo ju minie, či odložiť si časť peňazí, ak túži po kúpe niečoho drahšieho.

A nezabudnite na to najdôležitejšie – dieťa sa učí pozorovaním. Aký príklad hospodárenia uvidí doma, taký následne aplikuje aj vo svojom živote.

finančná gramotnosť detí

Pravidelné sporenie pre deti predstavuje ideálny spôsob zabezpečenia budúcnosti vášho pokladu. Ponuka sporiacich produktov určených špeciálne na sporenie pre deti je pestrá, vďaka čomu je možné vybrať vhodný produkt pre každého. Či už máte možnosť svojmu dieťaťu odložiť mesačne 10 alebo 100 €, dôležitý je už len fakt, že myslíte na jeho budúcnosť. Nástup do dospelého života a osamostatnenie sa je čím ďalej tým finančne náročnejšie a každé euro sa počíta.

Podľa prieskumov na budúcnosť svojich detí aktuálne sporí viac ako polovica Slovákov. Najčastejšie odkladanou sumou je 20 € mesačne. Najviac rodičov šetrí za účelom zaplatenia nákladov spojených so vzdelaním.

Ak medzi nich ešte nepatríte, nikdy nie je neskoro to napraviť. V prípade, že pravidelné sporenie u vášho potomka spojíte aj s budovaním finančnej gramotnosti a zodpovednosti, verte tomu, že mu do budúcnosti dáte ten najlepší možný základ. Možnosť postaviť sa na štartovaciu čiaru samostatného života bez zbytočných pôžičiek a zároveň s rozumným finančným postojom mu v živote prinesie osoh hneď niekoľkonásobne. 

Uľahčite svojim deťom štart do života s tým správnym sporením. Nastavte si, koľko dokážete sporiť a aký je váš cieľ a porovnajte si zhodnotenie úspor v jednotlivých bankách

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám