Finančná gramotnosť od útleho veku: 7 tipov ako naučiť deti rozumieť peniazom

Šikovné tipy 16. február 2022

Nespoliehajte sa na to, že život deti naučí narábať s peniazmi. Pomôžte im urobiť dôležitý krok smerom k lepšej finančnej gramotnosti.

S finančnou gramotnosťou to je tak, že čím skôr si osvojíme jej piliere, tým väčší úžitok z nej budeme mať. Najlepšie je začať už v detstve. Vrátiť čas už nemôžete, ale rozhodne v tejto oblasti môžete pomôcť svojim deťom. Nespoliehajte sa na to, že život ich naučí. Chopte sa tejto úlohy vy a pomôžte im urobiť dôležitý krok smerom k finančnej gramotnosti. 

1. Buďte im príkladom

Je vedecky preukázané, že deti napodobňujú svojich rodičov, a to do pomerne veľkej miery. Malé oči vás sledujú a imitujú vaše činy. Odlišné to nie je ani v oblasti finančného správania. Ak vás dieťa vidí míňať, kde to príde, tak je dosť pravdepodobné, že v budúcnosti bude k peniazom pristupovať rovnako. Rovnako škodlivé je, ak vás vaše ratolesti začujú hádať sa o financiách so životným partnerom či partnerkou. Ide o zlé príklady.

deti a finančná gramotnosť

Samozrejme, dobré tiež nie je šetriť viac, než je zdravé. Predovšetkým, ak šetríte nielen na sebe, ale aj na svojej rodine. V tomto prípade je tiež vysoká pravdepodobnosť, že vaše potomstvo si tento návyk zoberie k srdcu a bude ho neskôr aplikovať aj vo vlastnom živote.

Tip na čítanie: Sporenie pre deti: Viete, ako vybrať to pravé?

2. S vreckovým opatrne

Vreckové samo osebe nie je zlé, avšak ak s ním narábate neuvážene, môžete narobiť viac škody, ako úžitku. A to nielen vo vzťahu k vlastnému rozpočtu, ale predovšetkým s ohľadom na finančnú gramotnosť vášho dieťaťa. Vreckové by rozhodne nemalo vnímať ako samozrejmosť.

Dajte si tiež pozor na to koľko a ako často mu vlastne do jeho detského rozpočtu prispievate. Ak sú tieto čiastky privysoké, môže si peniaze prestať vážiť a začne neuvážene míňať, pretože vie, že opäť prídu. 

Najlepšie je stanoviť si pravidelný čas, v ktorý dieťaťu vreckové budete dávať. Podobne ako vy dostávate svoju mzdu. Či už pôjde o mesačné intervaly alebo týždenné je len na vás, mali by ste ich však dodržiavať, aby sa dieťa naučilo pravidelnosti. Bude tak vedieť, že financie si musí rozložiť na istý časový úsek, v ktorom mu musia vystačiť.

vreckové deti

3. Pomôžte im s osobným rozpočtom

Čím skôr si dieťa začne viesť vlastný finančný prehľad, tým lepšie. Stačí úplne jednoduchá finančná evidencia. Koľko mám, koľko som dostal, koľko som minul a na čo.

Je príliš odvážne čakať, že s týmto dieťa začne samo seba. Pomôžte mu a motivujte ho k tomu. Kontrolujte, či si dieťa túto evidenciu naozaj poctivo vedie. Akonáhle si totiž osvojí monitoring osobných financií, urobí veľmi dôležitý krok finančnej gramotnosti. Mať zmapovaný osobný cash flow, vedieť aké sú moje výdavky a príjmy, a vedieť sa podľa toho zariadiť, je totiž, ako sa hovorí, na nezaplatenie.

4. Hovorte o financiách otvorene

Tento tip úzko súvisí s tým predchádzajúcim. Berte svoje dieťa na nákupy, predstavujú totiž perfektnú príležitosť, ako mu v praxi vysvetliť, prečo niečo kupujete, koľko to stojí, akú to má hodnotu, či existujú lepšie alternatívy a podobne. Naučte ho, že peniaze nerastú na strome a že je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne. 

deti a peniaze

Samozrejme, otvorenosť neznamená to, že dieťaťu budete hovoriť aktuálne informácie o stave vášho konta. Čo však môžete urobiť je, že mu vysvetlíte prečo a ako ich míňate, ako si ich odkladáte, a že nie vždy je jednoduché robiť tieto finančné rozhodnutia. Čím skôr dieťa pochopí, že nemôže mať všetko, čo si v danú chvíľu zaumieni, tým viac si peniaze bude vážiť.

Tip na čítanie: Investičná gramotnosť: ako sme s ňou na tom my Slováci?

5. Naučte ich racionálne šetriť

Šetriť peniaze do budúcnosti, vytvoriť si železnú rezervu, alebo, ak chcete, finančný vankúš, to nepochybne sú piliere finančnej gramotnosti. Čím skôr si ich vaše dieťa osvojí, tým jednoduchší bude mať život. Bude však k tomu potrebovať vašu pomoc.

Vysvetlite mu, prečo je dôležité šetriť si peniaze. Že je to prostriedok nie len k dosiahnutiu finančných cieľov, ktoré sú momentálne mimo našej kapacity. Ale, že ide aj o poistku v prípade výpadku príjmov. Ideálne je, ak sa toto šetrenie nejakým spôsobom premietne aj do rozpočtu.

Pomôžte svojmu dieťaťu stanoviť si ideálnu čiastku, ktorú si každý mesiac alebo týždeň odloží. Rozhodne ho tiež naučte odolať impulzívnej kúpe, akonáhle si toho našetrí viac.

6. Vysvetlite deťom riziká úverov a pôžičiek

Nejeden dospelý by vedel rozprávať o tom, ako sa popálil na zle nastavenej pôžičke, ktorú si zobral v nevhodný čas. Dieťa je v tomto ohľade ešte bezbrannejšie. Ak ho nenaučíte, že takéto finančné rozhodnutie má svoje následky, v budúcnosti môže urobiť mimoriadne bolestné rozhodnutie.

Rozhodne by ste ho teda mali naučiť, že pôžička, to nie sú len okamžité peniaze na to, čo chcem, ale že ide o finančný záväzok so svojimi rizikami. Vysvetlite mu, ako funguje úrok, pravidelné splácanie a čo hrozí, ak splácať prestane.

deti a peniaze

7. Naučte deti, že peniaze nie sú len na míňanie

Ak by ste teraz prišli pred svoje dieťa, ukázali mu stoeurovú bankovku a opýtali sa ho, čo by s ňou urobilo, deväť z desiatich odpovedí by zrejme bolo: „Kúpil/-a by som si XY“. Je to, žiaľ, obraz súčasnej konzumnej spoločnosti. Deti, a nielen ony, sú naprogramované míňať.

Svojej ratolesti určite pomôžete, ako ju naučíte, že toto nie je jediný účel peňazí. Že dôležité je šetrenie. Že peniaze je tiež možné vhodným spôsobom investovať a takto ich zhodnotiť do budúcnosti.

Tip na čítanie: 5 rád, ako začať s investovaním už ako študent

A v neposlednom rade, že peniaze sú určené aj na dávanie. Že nimi môžu pomôcť dobrej veci a ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Alebo, že nimi môžu pomôcť napríklad aj formou vreckového v budúcnosti svojim deťom, keď ich samé budú učiť finančnej gramotnosti. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám