Investičná gramotnosť: ako sme s ňou na tom my, Slováci?

Investovanie 19. január 2022

Nedávny prieskumu ukázal, že zatiaľčo Slováci majú o čosi vyššie investičné sebavedomie než Česi, s investičnou gramotnosťou sme na tom horšie.

Sebavedomie v nejakej oblasti nemusí nevyhnutne znamenať aj vysokú úroveň znalostí. Týka sa to, samozrejme, aj investovania. Toto tvrdenie vychádza aj z nedávneho prieskumu. Zatiaľčo Slováci majú o čosi vyššie investičné sebavedomie než Česi, s investičnou gramotnosťou sme na tom horšie. Ale čo to investičná gramotnosť je a čo by sme v rámci nej mali vedieť?

Česi sú investične gramotnejší, Slováci odvážnejší

Predtým, než si o investičnej gramotnosti čo-to povieme, vráťme sa ešte k záverom citovaného prieskumu. Ten bol zrealizovaný na území Českej a Slovenskej republiky ešte v roku 2021 výskumnou agentúrou IPSOS pre Portu.cz

Jeho účelom bolo z monitorovať úroveň vedomostí našej a českej populácie v oblasti investícií, sporenia, rizík a akciových trhov. Tieto následne kvantifikoval do dvoch metrík - investičné sebavedomie a investičná gramotnosť.

Žiaľ, z tohto prieskumu sme vyšli o čosi horšie než náš západný sused. Minimálne čo sa týka samotnej investičnej gramotnosti. Investičné sebavedomie nám totiž rozhodne nechýba.

investičná gramotnosť

Aké sú teda výsledky?

Ukazuje sa že Slováci si pri investovaní veria o čosi viac než Česi. Avšak takmer vo všetkých meraných kategóriách sme na tom horšie, čo sa týka samotnej investičnej gramotnosti. Či už sa jedná o slovenských mužov alebo vysokoškolsky vzdelané obyvateľstvo, v porovnaní za Českou republikou v tejto metrike zaostávame. Rozdiel však nie je priepastný a dokonca v jednej kategórii sme na tom lepšie - slovenské ženy sú, čo sa týka investičnej gramotností, o čosi lepšie pripravené než tie české.

Zaujímavosťou je aj pozorovanie, že na investičnú gramotnosť priamo vplýva aj úroveň vzdelania. V oboch štátoch sa totiž vysokoškolsky vzdelaní ľudia umiestňovali v indexe investičnej gramotnosti vyššie, než ostatné vrstvy populácie.

Nemenej zaujímavé je aj rozdelenie investičnej gramotnosti podľa regiónov. Ako v Česku, tak aj na Slovensku sa potvrdzuje, že obyvatelia hlavných miest sú v tomto meradle úspešnejší. Praha a Bratislava jednoznačne kraľujú svojím krajinám.

investovanie

Investičná gramotnosť znamená poznať aj riziká

Čo to teda tá investičná gramotnosť vlastne je? Veľmi zjednodušene by sme mohli povedať, že investičná gramotnosť je znalosť tejto problematiky na takej úrovni, aby sme mohli robiť informované investičné rozhodnutia aj bez pomoci poradcov.

Znamená to ovládať nielen investičnú terminológiu: akcie, cenné papiere, indexy, zhodnotenie, riziko, likvidita a podobne, ale vidieť medzi nimi aj súvislosti, mať aspoň základný prehľad o vývoji na finančných trhoch a rozumieť kladom a záporom jednotlivých investičných metód.

Investičné gramotný človek by mal určite poznať rozdiel medzi akciami a dlhopismi, garantovanými fondami a ETF. Na základe prognóz a čísel by si mal vedieť aspoň približne vyrátať, aké je potenciálne zhodnotenie, pri tej ktorej platforme a pri jeho finančných možnostiach.

ako zvyšovať investičnú gramotnosť

V neposlednom rade je to aj vedomosť o tom, že investovanie v žiadnom prípade nie je bez rizika. Trhy kolíšu a to sa priamo pretavuje aj do potenciálnych výnosov či strát. Ak si niekto predstavuje, že investovaním rýchlo a spoľahlivo zbohatne, rozhodne o ňom nemôžeme povedať, že je investične gramotný.

Naproti tomu investičné sebavedomie znamená, že človek sa investovať nebojí, a to dokonca ani pri vyšších čiastkach či vyšších rizikách. Avšak automaticky to neznamená, že tento jedinec je aj investične gramotný. Sebavedomie a vedomosti nejdú vždy ruka v ruke. Aj investične sebavedomý človek sa tak môže na finančných trhoch popáliť a to len v dôsledku nedostatočnej informovanosti, či zlých rozhodnutí.

investovanie

Ako zvyšovať svoju investičnú gramotnosť?

Na záver si povedzme niečo o tom, ako vlastne tú vytúženú investičnú gramotnosť dosiahnuť. 

1. Naštudujte si teóriu

Tak, ako aj pri iných druhoch gramotnosti, napríklad tej jazykovej, nevyhnete sa štúdiu. Rozhodne by ste mali poznať základné teoretické piliere a terminológiu. Akcie, dlhopisy a ďalšie druhy cenných papierov, čo to sú indexy, aké poznáme fondy, aké majú prednosti a nevýhody. Tieto pojmy pre vás nesmú byť neznáme.

Rozhodne by ste mali vedieť, čo to sú diverzifikácia a stratifikácia, aké poznáme investičné stratégie a prístupy, a aké všadeprítomné riziká v tejto oblasti existujú. No a v neposlednom rade by ste mali byť informovaní o rôznych druhoch poplatkov, ktoré vás pri investovaní čakajú a neminú.

2. Dajte na rady odborníkov

Sú ľudia, ktorí sa investovaniu venujú aktívne a dlhodobo. Mnoho z nich má aj internetovú publikačnú činnosť. Nebojte sa ponoriť do ďalšieho štúdia a prečítajte si ich články a blogy. Veľakrát v nich totiž opisujú vlastné skúsenosti a predovšetkým neúspechy, na ktorých sa môžete poučiť.

Dobrým nápadom je odborníka na investovanie osloviť na spoluprácu a dať si ním poradiť. Áno, zrejme to nebude zadarmo, ale potenciálne úspory a maximalizovanie výnosov vám túto počiatočnú investíciu mnohonásobne vrátia. Dajte si však záležať na tom, aby ste výberu poradenstva venovali patričný čas. Predsa len, v konečnom dôsledku ide o vaše peniaze a ich potenciálne zhodnotenie, či naopak stratu.

3. Verte si, ale kroťte svoje sebavedomie

Vráťme sa ešte k investičnému sebavedomiu. Určite je dobré veriť svojim znalostiam a skúsenostiam, ale v žiadnom prípade sa nimi nenechajte zaslepiť. Prílišná sebadôvera v investičnom svete sa vám totiž môže veľmi rýchlo vypomstiť. Predovšetkým čo sa týka vášho bankového účtu.

výber investície

Čo tým chceme povedať?

Verte si, ale všetko s mierou. Investovanie so sebou vždy nesie isté riziko a na to, aby ste boli potenciálne úspešní, ho musíte brať na vedomie a činiť aj napriek nemu. Vaše aktivity však musia byť podložené informáciami a predovšetkým musia viesť ku kvalifikovanému rozhodnutiu.

TIP: Slováci investujú čoraz viac. Ako sa nepopáliť na vidine rýchleho zisku?

Investičná gramotnosť nie je niečo, čo dosiahnete po prečítaní jednej knihy, alebo dvoch či troch blogov. Je to kontinuálny proces, ktorý sa nikdy nekončí. Presne tak, ako nikdy nekončí ani vývoj na finančných trhoch a ako stále vznikajú ďalšie investičné možnosti. Pamätajte, nikdy nič nie je bez rizika. Ak pochopíte túto základnú skutočnosť a budete ju pri investovaní mať vždy na vedomí, tak robíte smerom ku gramotnosti veľmi dôležitý krok.

Nielen, že vám pomôžeme vytvoriť rozumné portfólio investícií, ale dôraz kladieme aj na vzdelávanie, aby ste investičným produktom porozumeli. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám