5 rád, ako začať s investovaním už ako študent

Investovanie 19. apríl 2021

Na investovanie nepotrebujete drahý oblek a slovník burzového makléra. Tento mýtus nedostupnosti sa už dávno rozplynul. Pustiť sa do investovania môžete aj s nízkym príjmom a v akomkoľvek veku.

Čím skôr začnete, tým lepšie pre vás. Dá sa to dokonca už aj počas štúdia. Začať už napríklad na vysokej škole vám dá do rúk obrovskú časovú výhodu. Možno sa teraz chytáte za hlavu. Kde už len ja, ako študent, zoberiem peniaze na investovanie? A čo potrebné know-how? Ostaňte bez obáv, prezradíme vám, ako začať.

Vašou najväčšou výhodou je čas

Na úvod si načrtnime jednoduchý príklad, na ktorom ukážeme, čo je najväčšou výhodou prvých investičných krokov už v študentskom veku. Áno, je to práve čas. 

Povedzme, že začnete hneď po dovŕšení 18 rokov života. Mesačne budete investovať 50 € - pravidelne, dlhodobo, pekne až do starobného dôchodku. Ten sa na Slovensku začína dovŕšením 64 rokov (u žien o čosi skôr). Za celý tento čas investujete dohromady 27 600 €.

Pri dynamickom ETF portfóliu (v ktorom investujete peniaze dominantne do akcií a ste ochotní podstúpiť vyššie riziko) môže mať na prahu staroby vaša investícia hodnotu 256 536 €. To je takmer 830 % zhodnotenie. Slušné, nie?

Samozrejme, všetko závisí od vývoja na finančných trhoch a tento odhad je orientačný (prečítajte si, na základe akého algoritmu bol vyrátaný). Pri odlišne nastavenom portfóliu a dĺžke investovania dosiahnete, samozrejme, iné výsledky.

Odkazom, ktorý by ste si však z tohto výpočtu mali zobrať je: áno, určite sa vám oplatí investovať už ako študentovi. Napríklad v USA je to aj oficiálnym odporúčaním školských úradov

A je to aj možné, dokonca aj jednoduché. 

investovanie s malým rozpočtom

Ako začať s investovaním už ako študent?

Urobte to už dnes

Už sme to spomenuli, ale zopakujeme to. Čím skôr začnete, tým vyšší potenciálny výnos viete dosiahnuť, predovšetkým pri dlhodobom investovaní. Stačí nájsť vhodného sprostredkovateľa, alokovať určitý obnos peňazí mesačne (stačí hoci aj 50 €, alebo aj menej) a už to ide.

ETF fondy sú vhodným štartérom

Za touto skratkou sa skrývajú tzv. exchange-traded-funds, teda fondy obchodované na burze. Zjednodušene povedané, ide o portfóliá, ktoré sú rozložené naprieč cennými papiermi – akciami, dlhopismi, komoditami – rôznych indexov. Sú prístupné aj pre nováčikov, viete v nich regulovať mieru rizika a ak v nich máte peniaze aspoň jeden rok, na Slovensku z nich neplatíte dane. 

etf fondy študent

Neinvestujte na vlastnú päsť

Ak neštudujete obor, v ktorom sa investíciám venujete podrobne, pravdepodobne ešte nemáte dostatok vedomostí na to, aby ste do toho išli samostatne. Nechajte si poradiť. Vhodným spôsobom je nájsť si sprostredkovateľskú spoločnosť a investovať cez ňu. Pýtajte sa a nechajte si všetko potrebné vysvetliť. Väčšinou takto môžete investovať aj cez internet.

Dôležitá je pravidelnosť

Aby ste dosiahli čo najvyšší výnos, mali by ste investovať pravidelne a dlhodobo. Vyčleňte si vo svojom osobnom rozpočte peniaze na mesačnú dotáciu svojho portfólia. Začať môžete naozaj už aj s niekoľkými desiatkami eur. 

Diverzifikujte svoje portfólio

V angličtine prenesene hovoria, že nedávajte všetky svoje vajíčka do jedného košíka. Platí to aj pri investovaní, ak všetky peniaze vložíte do akcií, prípadne iba do dlhopisov, očakávaný výsledok zrejme nedosiahnete. Alebo sa popálite, alebo vás odradí slabý výkon. Vyvážené portfólio – niečo v akciách, niečo v dlhopisoch, niečo v nehnuteľnostiach a pod. -  je na začiatok dobré portfólio. Rozkladajte riziko. Diverzifikácia je tiež jedna z výhod ETF. 

diverzifikovanie portfólia

Ak si to zhrnieme, čas hrá vo váš prospech. Využite túto výhodu a začnite s investovaním čím skôr. Je to naozaj jednoduché a dá sa to aj so skromnejším rozpočtom. Dôležité je urobiť prvý krok – rozhodnúť sa. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám