19 tipov, ako mesačne ušetriť desiatky eur

Šikovné tipy 22. november 2022

Rastúce ceny všetkého, čo potrebujeme pre život, v nás prirodzene vyvolávajú obavy z budúceho nedostatku.

Peniaze sa míňajú a pohodlie, ktoré sme si mohli dopriať po minulé roky, teraz vystriedala nutnosť šetriť, kde sa dá.

Nie je však dôvod na paniku. Získať nové návyky a okresať svoje výdavky o položky, ktoré možno nie sú až tak nevyhnutné nemusí byť na škodu. Naopak, časom si vytvoríte finančnú rezervu, alebo peniaze v budúcnosti využijete na niečo, po čom ste dlho túžili.

Poradíme vám jednoduché zmeny, s ktorými môžete začať šetriť hneď. 

Krok 1: sledujte svoje výdavky

Urobiť prvý krok na ceste k úsporám je získať prehľad o tom, koľko a na čo míňate. Začnite tým, že si každý jeden nákup a platbu zapíšete. Vytvorte si jednoduchý zoznam položiek a vynaloženej sumy a dátumom, kedy ste nakúpili. Zapisujte si každý deň počas aspoň jedného mesiaca. 

Spočítajte si výdavky, ktoré nemôžete ovplyvniť, ako napr. nájomné, splátka hypotéky, preddavky za energie. Pohyblivé výdavky sú napríklad nákupy v potravinách, oblečenie, zábava, ale aj tankovanie či rôzne voľnočasové aktivity.

K zoznamu si prípadne priložte bloky z obchodov, aby ste mali skutočne detailný prehľad o všetkom, na čo ste minuli. Možno už v tomto kroku objavíte položky, ktoré pre vás neboli nevyhnutné. 

Krok 2: porovnajte svoje príjmy a výdavky

Zapíšte si výšku svojho mesačného príjmu. Odrátajte svoje výdavky. Ak vám rozdiel medzi príjmami a výdavkami vychádza každý mesiac na nulu, či sa dokonca dostávate do mínusu, zrejme bude treba urobiť výrazné škrty vo výdavkoch. 

ako ušetriť

Krok 3: nastavte si rozpočet

Teraz, keď máte prehľad o tom, koľko míňate, sa môžete pustiť do šetrenia. Určite si pevné, ale realistické hranice, koľko každý mesiac môžete minúť na potraviny, drogériu či oblečenie.

Krok 4: odkladajte si aspoň 10 % svojho príjmu

Alebo toľko, koľko so svojím novým budgetom dokážete. Založte si sporiaci účet v banke a ušetrené peniaze si pravidelne odkladajte. Sú položky, za ktoré väčšina z nás míňa zbytočne veľa peňazí. Možno v nasledujúcich tipoch nájdete aj vaše nadbytočné výdavky. Vždy však existuje spôsob, ako ich okresať. 

Prečítajte si: Vysvetlíme vám, čo robí inflácia s vašimi peniazmi

Ako ušetriť spotrebu energie?

Nárast cien neovplyvníte, no niekoľkými zmenami v návykoch môžete ušetriť za energiu každý mesiac pekných pár eur, ktoré sa vám vrátia v preplatku.

1. Perte skutočne len to, čo je potrebné

Mnoho domácností stále perie viac, než v skutočnosti potrebuje. Nie všetky veci sú nepoužiteľné už po jednom dni nosenia. Nechajte oblečenie “vyvetrať” na vešiaku, ak ešte vyzerá (a vonia) nositeľne. Bubon práčky udržiavajte čistý, iba tak budete prať skutočne efektívne.

2. Pri praní používajte šetrnejšie programy

Práčky toho dnes dokážu veľa aj pri nižších teplotách. Nižšie teploty sú tiež šetrnejšie k tkaninám a oblečenie vám vydrží dlhšie. Teplotu vody 60°C využívajte len vtedy, keď potrebujete veci doslova vydezinfikovať (napr. spodnú bielizeň, uteráky).

3. Zhasínajte

Netvrdíme, že musíte chodiť po tme. Zamyslite sa však, či nenechávate zasvietené aj v miestnostiach, v ktorých práve nikto nie je. 

4. Máte už LED žiarovky?

Stoja cca 5 eur za kus a dokážu ušetriť 75 až 85 % energie. Investícia do LED žiaroviek sa vám niekoľkonásobne vráti. 

5. Odvyknite si od „zvukovej kulisy“

Doprajte si pár častí svojho obľúbeného seriálu večer, v rámci relaxu, no nenechávajte zapnutú TV, keď jej nevenujete plnú pozornosť. Ticho je zadarmo. 

6. Vetrajte s rozumom

Nenechávajte utekať teplo cez „vetračky“. Namiesto toho pootvárajte okná dokorán, čím sa vzduch kompletne vymení, a potom ich zase zatvorte, aby ste mali príjemne vykúrenú miestnosť bez plytvania energiami. 

Ako ušetriť pri nakupovaní?

Jedlo je jednou z najväčších položiek na zozname výdavkov. Ak si svoje nákupy lepšie premyslíte, vaše úspory narastú o desiatky eur. 

7. Nakupujte značky supermarketu

Nepriplácajte si zbytočne za známe značky, ktoré poznáte z reklám. Supermarkety predávajú výrobky pod vlastnou značkou. Mnohé z nich chutia presne tak, ako ich značková alternatíva, no sú omnoho lacnejšie.

8. Kupujte lacnejšie ovocie, zeleninu a pečivo

Ceny sa na pultoch obchodov menia aj v priebehu dňa. V snahe predať čo najviac výrobkov, ktoré by sa inak pokazili, zvyknú obchody s potravinami predávať potraviny s krátkou trvanlivosťou lacnejšie hodinu-dve pred koncom otváracích hodín. Ak vystihnete tento čas, pôjdete domov s plnou taškou jedla za oveľa nižšiu sumu, ako by ste zaplatili počas dňa.

9. Do obchodu len sýty a so zoznamom

Vyhnite sa impulzívnym nákupom potravín. Namiesto toho si naplánujte, čo budete variť a jesť v nasledujúcich dňoch. Napíšte si nákupný zoznam, ktorého sa budete pevne držať. Hlad je nepriateľ peňaženky, nakupujte s prázdnym žalúdkom.

10. Vo väčšom kupujte len trvanlivé potraviny

Nenechajte sa zlákať zľavami na produkty, ktoré nie sú na vašom zozname. Vo väčšom si nakúpte len to, čo naozaj spotrebujete a vydrží to aj niekoľko mesiacov, napríklad cestoviny, ryžu, prípadne mrazenú zeleninu. 

ako ušetriť pri nakupovaní

Ako ušetriť za tankovanie?

Spotrebu paliva vášho auta ovplyvňuje viacero faktorov, o ktorých ste možno ani netušili. Poradíme vám, ako ušetriť aj na pohonných hmotách. 

11. Dbajte na pravidelnú údržbu auta

Tlak v pneumatikách, nesprávna geometria náprav či použitie nesprávneho motorového oleja - to všetko môže zvýšiť spotrebu vášho vozidla. Je čas na kompletnú údržbu.

12. Zmeňte štýl jazdy

Plynulá jazda v medziach rýchlostných limitov ušetrí až 20 % spotreby paliva, oproti jazdeniu vo vysokých rýchlostiach s prudkým brzdením.  Naučte sa využívať jazdu na voľnobeh, prípadne využívajte funkciu eko, ak ju vaše auto má. Taktiež zavrite okná, najmä pri vysokých rýchlostiach. 

13. Využite hromadnú dopravu, bicykel či choďte pešo

Šoférov tento tip asi nepoteší, ale niekedy je skutočne lepšie nechať auto zaparkované. Autobusy, vlaky, MHD sú veľkou službou nie len pre vašu peňaženku, ale aj pre životné prostredie. Stojí za to ich využiť vždy, keď môžete. 

ako ušetriť za pohonné hmoty

Ako ušetriť vo voľnom čase?

Každý sa potrebuje občas uvoľniť a zabaviť. Rozhodne vám nechceme radiť, aby ste s tým prestali! Niekedy stačí obmedziť to, čo už nevyužívate, no stále za to platíte. 

14. Zrušte streamovacie služby, ktoré využívate málo

Na Netflixe ste už videli „všetko“? Zrušte predplatné a peniaze si odložte.

15. Ušetrite na cvičení

Plaťte skutočne len za čas, ktorý odcvičíte. Ak potrebujete skutočne ušetriť, je načase zvážiť, či skutočne potrebujete mať predplatené členstvo vo fitness centre. Vymeňte napríklad jedno cvičenie vo fitku za domáci tréning a potom si zaplaťte jednorazový vstup.

Nové športové náčinie je iste lákavé, ale položte si otázku: naozaj ho potrebujete? Poobzerajte sa po bazároch. Aj štýlové značkové tenisky na behanie iste majú lacnejšiu alternatívu. 

16. Odpusťte si drahé drinky

Napríklad k jedlu v reštaurácií. Miešané drinky síce vyzerajú efektne a sú skvelé napríklad na oslavu nejakého úspechu. Pri bežnej večeri v reštaurácii však predstavujú zbytočné kalórie navyše a záťaž pre vašu peňaženku. Uskromnite sa s obyčajnou minerálkou, prípadne čajom či dobrým espressom. 

ako ušetriť vo voľnom čase

Ako ušetriť za finančné služby?

17. Spojenie viacerých úverov do jedného

Splátky viacerých drahších úverov je možné zlúčiť (konsolidovať) napríklad do hypotéky. Mnohým rokmi vzrástla hodnota nehnuteľnosti, a tak im hodnota LTV (pomer výšky úveru k hodnote nehnuteľnosti) umožňuje „skryť“ aj iné úvery. 

Prečítajte si: 6 dôvodov, prečo neodkladať upratovanie v starých zmluvách

18. Nepotrebné bežné účty v bankách

Nie je nič nezvyčajné, že ľudia si ponechávajú bežné účty napriek tomu, že ich už dávno nepoužívajú. 

19. Optimalizujte svoje životné poistenie

Ak sa v posledných rokoch zmenila vaša životná situácia, je možné, že v životnom poistení platíte za riziká, ktoré už dnes nepotrebujete. Ročne tak dokážete ušetriť desiatky eur. 

Pozrieme sa na vaše zmluvy, či naozaj platíte za to, čo využívate. Dohodnite si audit s našimi expertmi. 

Šetrenie nemusí nutne znamenať úplné odriekanie si radosti a pôžitkov, ale najmä ustriehnuť mieru.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám