Oplatí sa uzatvoriť poistenie schopnosti splácať hypotéku, ak už máte životné poistenie?

Poistenie 14. júl 2022

Hypotéka je záväzok na dlhé roky a zmena životnej situácie môže nastať v priebehu sekundy. Poistenie schopnosti splácať má svoje opodstatnenie.

Poistenie hypotéky príde mnohým ako zbytočné výdaje navyše. Uvedomiť si však treba, že hypotéka je záväzok na dlhé roky a na zmenu životnej situácie niekedy môžu stačiť aj len sekundy. A čo potom so svojim záväzkom? Práve tu prichádza na rad poistenie hypotéky.

A čo v prípade, ak už pri čerpaní hypotéky máte uzatvorené životné poistenie? Bude to stačiť? A je lepšie poistenie úveru alebo životné poistenie? 

Čo je to poistenie hypotéky?

Poistenie hypotéky (úveru) nájdete často aj pod názvom poistenie schopnosti splácať. Práve tento názov najviac vystihuje aj hlavnú úlohu poistenia – chrániť pred nečakanou situáciou, ktorá by viedla k problémom so splácaním záväzku.

poistenie schopnosti splácať úver (hypotéku)

Hodnota krytia poistenia hypotéky

Poistenie schopnosti splácať sa zameriava na nečakané situácie ako smrť, invalidita, dlhodobá PN či závažný úraz alebo choroba. Krytie poistenia a jeho hodnota závisí od konkrétneho poistenia. Najčastejšie banky ponúkajú k hypotéke na výber z troch rôznych možností krytia:

  • základné – smrť, plná a trvalá invalidita,
  • rozšírené – smrť, plná a trvalá invalidita, pracovná neschopnosť,
  • komplexné - smrť, plná a trvalá invalidita, pracovná neschopnosť, strata zamestnania alebo ukončenie živnosti.

Prečítajte si: Ochrana príjmu je dôležitá nielen počas pandémie

Výhody uzatvorenia poistenia schopnosti splácať záväzok

V prípade, ak sa v živote ocitnete v nečakanej situácii, ktorú kryje poistnie, poisťovňa uhradí za vás úverovú splátku, prípadne celú úverovú pohľadávku. Plná výška splátky je hradená v prípade PN či straty zamestnania. Celá úverová pohľadávka je vyrovnaná v prípade smrti alebo úplnej trvalej invalidity dlžníka.

Poistenie schopnosti splácať so sebou prináša istú výhodu aj pre banku – nemusí sa obávať, že príde o svoje finančné prostriedky. Klientom, ktorí majú v rámci úverovej zmluvy uzavreté aj poistenie hypotéky, preto banky poskytujú ako odmenu často výhodnejšiu úverovú sadzbu.

Prečítajte si: Poistenie schopnosti splácať úver: Nevyhnutnosť alebo zbytočnosť?

Je lepšie životné poistenie alebo poistenie úveru v banke?

Vďaka poisteniu schopnosti splácať získate síce nižší úrok, no krytie poistenia je zamerané najmä na ochranu banky. Pri porovnaní rizík v životnom poistení a v poistení schopnosti splácať zistíte, že rizikové životné poistenie obsahuje lepšie možnosti krytia.

Predtým, ako uzatvoríte poistenie schopnosti splácať, si preto dobre prepočítajte, či vám cena poistenia a riziká, ktoré poistenie kryje, stoja za prípadnú nižšiu úrokovú sadzbu. A to najmä v prípade, ak už máte uzatvorené životné poistenie. Poplatky za obe poistenia vám môžu cenu úveru navýšiť tak, že vám to nevynahradí ani bankou sľubovaná nižšia úroková sadzba.

Navyše pri poistení nejde ani tak o šetrenie financií, ako o čo najlepšie možné krytie rizík. A to vám vždy ponúkne lepšie životné poistenie.

poistenie schopnosti splácať a ochrana príjmu

Životné poistenie má rozmanité druhy krytia, pozor však na revíziu starej zmluvy

Kým poistenie schopnosti splácať sa zameriava na už spomínané 4 riziká – smrť, trvalá invalidita, PN a strata zamestnania, životné poistenie ponúka pestrejšie možnosti. Zaujímavým príkladom je invalidita. Kým poistenie schopnosti splácať kryje len plnú invaliditu (viac ako 70 %), životné poistenie je možné nastaviť aj na krytie čiastočnej invalidity.

Zjednodušene môžeme povedať, že ak už máte v čase čerpania hypotéky životné poistenie, úplne vám postačí. Nezabudnite však na revíziu zmluvy a doplnenie prípadne nových možností krytia zodpovedajúcim vašej aktuálnej situácii.

Hypotéka je úver na dlhé životné obdobie a či sa nám to páči alebo nie, život so sebou prináša rôzne situácie. Za 10 rokov splácania hypotéky život môže vyzerať úplne inak než v čase, keď ste si ju brali. A pred sebou môžeme mať ešte minimálne ďalších 10 rokov splácania záväzkov. 

životné poistenie kryje aj ďalšie riziká

Poistenie hypotéky preto rozhodne netreba podceňovať a aspoň nejakú formu poistenia by mal mať každý. S poistením schopnosti splácať získate rýchlo vybavené poistenie (vybavujete ho v banke spolu s úverom) zamerané na najväčšie riziká spojené s neschopnosťou splácať úver. So životným poistením máte možnosť zabezpečiť v rámci jednej zmluvy aj na ďalšie zložité životné situácie.

Potrebujete pomôcť sa nastavením vhodného spôsobu ochrany pred neschopnosťou splácať záväzky, prípadne urobiť revíziu vášho životného poistenia? Obráťte sa na našich expertov. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám