Zlodeji čakajú na príležitosť, uzavrite si poistenie elektrobicykla či elektrokolobežky

Poistenie 22. jún 2022

Elektrokolobežky a elektrobicykle sa stávajú čoraz populárnejším dopravným prostriedkom. Ich cena nie je zanedbateľná, preto sa oplatí uvažovať na uzavretím poistenia.

Ceny pohonných hmôt neustále rastú, znečistenie ovzdušia je čoraz väčšie, zápchy v mestách občas aj na desiatky minút čakania. Nie je preto žiadnym prekvapením, že elektrokolobežky a elektrobicykle sa stávajú čoraz populárnejším dopravným prostriedkom. Viete, že rovnako ako napríklad auto, aj tieto dopravné prostriedky si môžete poistiť? A na čo je také poistenie vôbec dobré? Čítajte ďalej.

Ochrana pred krádežou

Bicykle, elektrobicykle a kolobežky patria k mimoriadne kradnutým zariadeniam. A to či na verejných priestranstvách, tak aj v pivniciach, kde si často myslíme, že máme svojho tátoša v bezpečí. Zlodeji sú čoraz šikovnejší, a vedia si poradiť aj s odcudzením dobre zabezpečeného bicykla.

A predsa len bicykel, či dokonca elektrobicykel, dnes vôbec nie je lacná záležitosť a škoda sa môže vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur. Dobrou správou je, že proti krádeži bicykla je možné sa poistiť.

Možností poistenia sú dve:

  • poistenie bicykla v rámci poistenia domácnosti
  • špeciálne poistenie zamerané na poistenie bicyklov, elektrobicyklov a elektrokolobežiek

poistenie elektrobicykla

Poistenie bicykla v rámci poistenia domácnosti

Poistenie domácnosti okrem vybavenia domu/bytu chráni aj športové náradie a potreby odložené v pivnici alebo v garáži. Samozrejme, predpokladom uznania poistnej udalosti je dostatočné zabezpečenie garáže alebo pivnice. V prípade dobre nastavenej výšky krytia vám toto poistenie môže pokryť celú hodnotu odcudzeného zariadenia.

Toto poistenie vás však ochráni len vtedy, ak vám bol elektrobicykel odcudzený priamo z vašej nehnuteľnosti. Pri krádeži mimo domácnosti, napríklad na nejakom verejnom priestranstve, máte takpovediac smolu.

Poistenie bicyklov, elektrobicyklov a elektrokolobežiek

Poistenie bicyklov je špeciálne poistenie, ktoré poskytuje ochranu pred krádežou zariadenia nielen v domácnosti, ale aj na verejných priestranstvách a to ako na Slovensku, tak aj v zahraničí.

Poistenie obsahuje aj asistenčné služby, ktoré v prípade nehody zabezpečia odvoz do zdravotníckeho zariadenia, odvoz bicykla do servisu či jeho opravu pri nehode.

Uzavrieť je ho možné pri bicykloch do 3 rokov, nie je podmienkou uzavretie bezprostredne po kúpe. Staršie bicykle nie je možné poistiť. Tento produkt aktuálne ponúka len jedna naša poisťovňa – Generali.

Cena poistenia závisí od doby, na ktorú je uzavreté (1 až 3 roky) a taktiež ceny elektrobicykla (elektrokolobežky, bicykla) a zvoleného variantu poistenia. Priemerne počítajte približne so 100 € na rok.

K základnému balíku poistenia je možné zvoliť aj pripoistenie zodpovednosti za škodu, ktoré oceníte v prípade, ak ako cyklista spôsobíte niekomu inému škodu na zdraví alebo majetku.

poistenie elektrickej kolobežky

Už o dva roky aj PZP na vybrané elektrokolobežky

Len prednedávnom Ministerstvo financií SR oznámilo legislatívne zmeny, ktorými reaguje na smernicu Európskej únie s názvom Motor Insurance Directive. Tá vstúpila do platnosti ešte na jeseň v roku 2021. Na základe uvedenej smernice sa malo povinné zmluvné poistenie týkať všetkých elektrobicyklov a elektrokolobežiek. To však vyvolalo veľkú nevôľu, čo viedlo k zmierneniu podmienok.

Povinné zmluvné poistenie bude od roku 2024 povinné len pre elektrokolobežky špeciálne upravené na terénnu jazdu, ktoré vážia viac ako 25 kg a dosahujú viac ako 14 km/h alebo jazdia rýchlejšie ako 25 km/h bez ohľadu na hmotnosť.

Elektrobicykle a elektrokolobežky nie sú lacnou záležitosťou a zároveň sú častým cieľom zlodejov. Ročný poplatok za poistenie tak v porovnaní so škodou v prípade odcudzenia zariadenia je zanedbateľný, a to aj v prípade lacnejšieho zariadenia. U drahších zariadení s poistením rozhodne netreba váhať ani sekundu.

Ozvite sa nám, s poistením radi pomôžeme

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám