Investície do ETF lámu rekordy. Zdá sa, že trend sa tak skoro nezmení

Investovanie 22. august 2023

Len v júni 2023 pritieklo do globálnych ETF viac než 103 miliárd dolárov a celková hodnota investícií dosiahla koncom prvého polroka neuveriteľných 10,5 bilióna dolárov.

ETF fondy vykazujú rastúci trend už 40 mesiacov po sebe a zdá sa, že tak skoro neprestanú. 

Je ešte stále čas naskočiť na vlnu a ak áno, aké máte investičné možnosti?

Za 5 rokov 200 % nárast objemu investícií

Dôveru investorov v ETF potvrdzuje aj dlhodobý trend. Celkový objem investovaných prostriedkov v nich sa za posledných 5 rokov strojnásobil a často sa tak dialo na úkor tradičných podielových fondov.

„Vďaka výhodám ako nízkonákladovosť, obchodovateľnosť na burze a transparentnosť ETF-ká valcujú podielové fondy. V USA napríklad prúdi 4x viac peňazí do ETF než do podielových fondov a tento trend sa tak skoro zrejme meniť nebude,“ hovorí Martin Luňáček, výkonný riaditeľ platformy Portu.

Ako sme na tom my, v Európe?

Z pohľadu ETF konzervatívnejšie, keďže u nás stále v pomere zhruba 90:10 dominujú podielové fondy. Investorské nálady sa však začínajú meniť aj v našom regióne. Hoci presné čísla nie sú známe, z vyjadrení brokerov vyplýva, že napríklad naši susedia v Českej republike preinvestovali len v roku 2022 v ETF-kách desiatky miliárd korún

Prečítajte si: Porovnávame ETF a podielové fondy: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Za rastúcou popularitou sa nepochybne skrýva aj široké spektrum ETF, do ktorých možno vložiť peniaze. V porovnaní s rokom 2006, keď si investor mohol vybrať z približne 700 fondov, ich dnes má k dispozícii vyše 10 000.

Ak ste s investovaním do ETF ešte nezačali, je ten najvyšší čas. 

investovanie do etf láme rekordy

Aké možnosti máme pri investovaní do ETF?

Dlhodobo najpopulárnejšie sú ETF zamerané na široký trh, kopírujúce indexy S&P 500, Eurostoxx či MSCI World. Ponuka je však o poznanie širšia, čo v kombinácii s prístupnosťou citeľne zvyšuje aj dopyt.

Čoraz viac priaznivcov si získavajú sektorové a tematické ETF, zamerané na konkrétny segment priemyslu, resp. región. Aj malý investor tak môže vďaka brokerským platformám a appkám investovať napríklad do umelej inteligencie, či najväčších európskych spoločností.

Špecifické postavenie majú takzvané ESG ETF, teda environmental, social and governance fondy, ktorých spoločnými menovateľmi sú udržateľnosť a zodpovednosť. Investori do týchto fondov sledujú aj nefinančné faktory, teda napríklad to, ako spoločnosti pristupujú k životnému prostrediu či svojim zamestnancom. Objem investícií do ESG narástol medzi rokmi 2020 a 2022 o približne 200 miliárd dolárov.

Sektorové, tematické a ESG ETF fondy dávajú možnosť aj začínajúcim investorom vložiť svoje peniaze do oblastí, ktorým rozumejú. Prípadne sa vyhnúť podporovaniu kontroverznejších segmentov priemyslu, napríklad zbrojárstva.

Pri investovaní do ETF je však potrebné mať na mysli, že má stále skôr pasívny charakter. To však nie je na škodu, pretože prináša zaujímavé a dlhodobo najlepšie výsledky.

Prečítajte si: Ako začať s investovaním do fondov ETF?

Investovanie do ETF je perfektným spôsobom dlhodobého budovania bohatstva a zhodnocovania prostriedkov. Navyše, v roku 2023 je technicky mimoriadne jednoduché. Začať možno už na pár klikov prostredníctvom širokého spektra dostupných brokerov a platforiem. Naskočiť na rekordnú vlnu nie je nikdy neskoro.

 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám