Index S&P 500 prekonal historické maximum. Čo o ňom viete?

Investovanie 14. máj 2024

Index S&P 500 je však natoľko významný, že každý, kto to s investovaním myslí vážne, by o ňom rozhodne mal vedieť ešte čosi viac.

Ak ste sa už niekedy obtreli o investovanie do cenných papierov, prípadne si v tejto oblasti rozširujete obzory, zrejme vám už na radare bliklo spojenie S&P 500. Možno dokonca viete, že ide o akciový index, že patrí k najvýznamnejším ekonomickým indikátorom v USA, ale aj vo svete, prípadne dokážete spamäti vymenovať niekoľko spoločností, ktoré v ňom sú. Tu však informácie väčšiny laickej verejnosti končia.

Čo je to S&P 500?

Za touto skratkou sa ukrýva názov jedného z najznámejších akciových indexov na svete Standard and Poor’s 500. S miernym nadsadením môžeme povedať, že tak, ako filmy majú svojich Oscarov, tak spoločnosti majú S&P 500. 

Čo to vlastne je ten akciový, resp. burzový index? Zjednodušene ide o ekonomický ukazovateľ, ktorý hovorí o výkonnosti určitej skupiny firemných akcií, trhu či segmentu. 

V indexe S&P 500 je zaradených 500 ekonomicky najsilnejších spoločností obchodujúcich na troch najprestížnejších amerických burzách cenných papierov -  CBOE, Nasdaq a NYSE. Znamená to, že hodnota tohto indexu do veľkej miery vypovedá o stave ekonomiky USA a relatívne k tomu aj zvyšku sveta.

Ako funguje S&P 500?

Jednotlivé spoločností v indexe S&P 500 sú zoradené podľa takzvanej trhovej kapitalizácie, teda celkovej hodnoty nimi vydaných akcií. Medzi najväčších hráčov patria giganty ako Alphabet (prevádzkovateľ Googlu), Apple, Meta (prevádzkovateľ Facebooku), Microsoft či Tesla. 

Spoločnosť môže byť zaradená do indexu až keď splní prísne kritériá, napríklad musí vykazovať zisk, určitý trhový podiel či minimálny počet emitovaných akcií. O finálnom zaradení do zoznamu rozhoduje komisia. Do indexu sa tak nemusí dostať 500 najväčších spoločností na amerických burzách, ale skôr 500 najhodnotnejších. 

Číselnú hodnotu v S&P 500 nemajú priradenú iba jednotlivé spoločnosti, ale aj samotný index. Vyjadruje sa v bodoch a stojí za ním pomerne komplikovaný výpočet. Odvíja sa od individuálnej hodnoty akcií spoločností a ich trhovej kapitalizácie, ako aj od trhovej kapitalizácie indexu ako celku - nejde teda len o súčet hodnoty akcií, ako napríklad pri podobnom indexe Dow Jones Industrial Average. 

Vo februári 2024 index prvýkrát vo svojej histórii prekonal hodnotu 5 000 bodov. Znamená to, že kumulatívna hodnota akcií a trhového podielu jednotlivých spoločností v S&P 500 bola najvyššia od jeho vzniku. Pre investorov sú to skvelé správy, pretože ich portfólio s najväčšou pravdepodobnosťou stúplo na hodnote.

Okrem toho ide tiež o pozitívnu prognózu pre svetovú ekonomiku, ktorá sa po období vysokej inflácie a ochladenia začína výraznejšie oživovať. 

index s&p 500

Prečo je vlastne S&P 500 dôležitý? 

Pretože do veľkej miery vypovedá o tom, v akom stave je najsilnejšia ekonomika na svete, resp. v akom stave bude v dohľadnej budúcnosti (vývoj na trhoch do veľkej miery predznačuje vývoj ekonomiky ako takej). 

Vzhľadom na to, že na USA sú mimoriadne úzko prepojené aj ekonomiky EÚ, Japonska a prakticky celého voľného globálneho trhu, index je tiež zrkadlom svetového hospodárstva. Pozostáva síce z 500 najsilnejších spoločností obchodovaných na amerických burzách, tie sú však vo svojich oblastiach často aj svetovými lídrami s globálnou pôsobnosťou.

Ak je hodnota indexu vysoká, významné ekonomické ukazovatele, ako zamestnanosť, HDP, kúpyschopnosť obyvateľstva majú tendenciu časom rásť. Naopak, keď je nízka, signalizuje to ochladenie ekonomiky, ktoré so sebou nesie viacero negatívnych javov, napríklad rastúcu infláciu.

S&P 500 je zároveň mimoriadne atraktívny pre investorov. Umožňuje im totiž vložiť prostriedky do najhodnotnejších spoločností na svete. 

Ako investovať do S&P 500?

Na investovanie do S&P 500 nie je potrebné skupovať akcie individuálnych spoločností (hoci, aj to je cesta).

Oveľa sofisitkovanejší spôsob je investovať prostredníctvom tzv. indexových ETF (exchange traded funds - fondov obchodovaných na burze). Tie svojím zložením kopírujú renomované akciové indexy, vrátane S&P 500.

Zakúpením takýchto ETF si investor v podstate kupuje istý podiel na akciách a dlhopisoch spomínaných 500 spoločností v indexe. Znamená to, že ak hodnota indexu bude rásť, stúpať bude aj hodnota jeho investícií - platí to, samozrejme, aj naopak.

Potenciálnych investorov určite poteší informácia, že z posledných desiatich rokov bol S&P 500 ziskový až v siedmich. Priemerné zhodnotenie za poslednú dekádu (vrátane predbežných údajov pre rok 2024) je na úrovni 10,5 %. 

Ak vás čakajú prvé investorské kroky, prípadne chcete do svojho portfólia zaradiť pomerne spoľahlivú položku, index S&P 500 je racionálnou voľbou.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Hľadáš ďalší zdroj príjmu? hľadáme nových kolegov do tímu!

Online webinár

Zaregistrovať sa
Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám