Ako dlho trvá vybavenie hypotéky?

Hypotéky 17. august 2022

Prečo trvá vybavenie hypotéky u rôznych ľudí rôzne dlho a čo môžete urobiť, aby ste tento proces urýchlili?

Jednoduchá otázka s o niečo zložitejšou odpoveďou – pár dní aj pár týždňov. Čo tento proces ovplyvňuje?

Priemerná dĺžka vybavovania hypotéky

Celý proces vybavenia hypotéky od podania žiadosti v banke až do čerpania finančných prostriedkov trvá priemerne 2 až 3 týždne. Samotné posúdenie žiadosti po doložení všetkých potrebných dokladov je hotové do približne 48 hodín. 

Ide však len o hrubý odhad, nakoľko celý proces je individuálny a predĺžiť ho môžu rôzne okolnosti. Nie je to tak dávno, čo sa proces schvaľovania hypoték predĺžil nápor refinancovania a refixácie z dôvodu zvyšovania úrokových sadzieb. ČSOB musela v máji dočasne pozastaviť refinancovanie hypoték. "Od začiatku tohto roka evidujeme medziročný nárast záujmu o refinancovanie o 140 až 300 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka," povedala pre SME Index hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Prečítajte si: Ako ovplyvní žiadateľov o hypotéku DSTI parameter a zvyšovanie sadzieb?

Celková doba vybavenia hypotéky teda závisí aj od konkrétnej banky. Kým niekde trvá posúdenie žiadosti len pár hodín, v inej banke to môže byť aj niekoľko dní. Podobne je to aj s ostatnými procesmi predchádzajúcimi schválenie hypotéky. Situáciu ešte navyše môže negatívne ovplyvniť aj dovolenkové obdobie, či obdobie zvýšenej chorobnosti.

vybavenie hypotéky

Proces vybavenia hypotéky krok za krokom

Celý proces vybavenia hypotéky môžeme zhrnúť do 7 základných krokov:

  1. Príprava dokladov k podaniu žiadosti – príprava dokumentov ako sú potvrdenie o príjme, znalecký posudok k nehnuteľnosti. Trvanie: približne týždeň.  
  2. Podanie žiadosti o úver – spísanie žiadosti v banke. Trvanie: 1 deň.
  3. Proces schvaľovania – posúdenie žiadosti bankou (posúdenie bonity + posúdenie hodnoty nehnuteľnosti). Trvanie: 24 hodín až 7 dní.
  4. Podpísanie zmluvnej dokumentácie – podpísanie dokumentácie k hypotéke (zmluva o úvere, záložné zmluvy, návrh na vklad, vinkulačné tlačivá pre poisťovňu). Trvanie: 1 až 2 dni.
  5. Zhromaždenie dokladov potrebných k čerpaniu – zoznam dokumentov potrebných k čerpaniu je uvedený v úverovej zmluve. Trvanie: približne týždeň.
  6. Čerpanie hypotéky – podpis žiadosti o čerpanie + druhotné overenie v banke.
  7. Zdokladovanie účelového použitia – dokladovanie využitia úveru po jeho načerpaní (napríklad list vlastníctva).

nové bývanie vybavenie hypotéky

Čo ovplyvňuje dĺžku vybavovania hypotéky

Na to, aby banka vedela úver posúdiť, bude potrebovať doložiť nasledujúce dokumenty:

  1. Zdokladovanie príjmu – pokiaľ klient nedoloží doklady preukazujúce príjem, banka si ho overí sama, čo však celý proces predĺži.
  2. Znalecký posudok k nehnuteľnostivypracovanie znaleckého posudku môže trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Bez jeho doloženia však nie je možné hypotéku schváliť.

Ako urýchliť schválenie hypotéky

Urýchliť proces vybavovania pomôže najmä rýchle doloženie všetkých potrebných dokladov, hlavne dokladov preukazujúcich príjem. Kým overenie príjmu pri osobách zamestnaných na trvalý pracovný pomer je pomerne jednoduché, zložitejšia situácia nastáva v prípade živnostníkov či konateľov s.r.o.

Predĺžiť proces schválenie hypotéky v tomto prípade môže aj absencia pravidelného peňažného príjmu, a to aj napriek tomu, že žiadateľ má v skutočnosti dostatočné finančné prostriedky. Banku je možné v takejto situácii požiadať o tzv. výnimku a overenie príjmu iným spôsobom, napríklad prostredníctvom mesačného obratu. Takéto overenie príjmu však závisí len od dobrej vôle banky a proces vybavovania hypotéky značne predĺži.

Prečítajte si: 14 tipov, ako zvýšiť svoju šancu na získanie hypotéky

Vybavenie hypotéky má svoje trvanie, s ktorým jednoducho treba počítať. Bohužiaľ, aj keď by to bolo ideálne, nikde nedostane hypotéku z hodiny na hodinu ani ten najsolventnejší klient. Pri vybavovaní hypotéky preto treba počítať s určitou časovou rezervou, byť banke nápomocný a dodať čím skôr všetky potrebné doklady. A následne už ostáva len čakať.

Zverte nám financovanie vášho bývania a zabezpečíme čo najplynulejší proces schvaľovania hypotéky. Pomôžeme vám s výberom banky, ušetríme váš čas a komunikáciu s bankou zabezpečia naši experti, postaráme sa o kataster a vinkuláciu poistenia. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám