Hoci ženy míňajú obozretnejšie, ťažšie si tvoria finančnú rezervu. Dá sa to riešiť

Investovanie 15. január 2023

Spravodlivosť vo vyplácaní odmien za prácu žien a mužov u nás ešte zďaleka nie je stopercentná. Platová nerovnosť je stále realitou. Aj preto má väčšina žien problém vytvoriť si finančnú rezervu a získať finančnú nezávislosť.

Slovenské ženy zarábajú o 18,4 % menej ako muži, čo nám v európskom Indexe rodovej rovnosti v roku 2021 vystačilo iba na 24. miesto.

Lepšie finančné ohodnotenie mužov plynie do určitej miery z vyššej obsadenosti lepšie ohodnotených pozícií (v manažmente, technické alebo nebezpečné, fyzicky náročné povolania), ale to nie je jediný problém. Hoci sú výnimky, ženy dostávajú menej aj na rovnakej pozícii a za rovnako odvedenú prácu. 365. bank upozorňuje, že ukrátené sú aj na prémiách a odmenách až o 45 % v porovnaní s mužmi. Výsledkom je nižší dôchodok, v priemere až o 100 eur mesačne.  

neplatená práca domáce práce

Ženy vykonávajú až trojnásobne viac neplatenej práce, popri starostlivosti o domácnosť a deti majú oveľa menej času na sebarozvoj a vzdelávanie. To im sťažuje snahu získať lepšie ohodnotenú prácu. Napokon, aj spoločnosť je na Slovensku naklonená vnímaniu úlohy žien v rodine ako tých, ktoré by sa mali zaujímať viac o domácnosť, než o svoju kariéru. 

35 % žien si nedokáže vytvoriť finančnú rezervu

Práve výdavky na domácnosť sú najčastejším dôvodom, prečo si podľa prieskumu 365.bank až 35 % žien nedokáže vytvoriť finančnú rezervu, 21 % žien má rezervu len vo výške do 500 €. A to napriek obozretnejšiemu míňaniu. 

Bez ohľadu na pohlavie, šetrenie nie je práve silnou stránkou Slovákov. Až 35 % obyvateľov nedokáže čeliť nečakaným výdavkom. Dokonca máme problém s platením svojich aktuálnych výdavkov.

Žiť od výplaty k výplate je frustrujúce. Aj z tohto kolotoča sa dokážete vymaniť. Sporenie na bežnom účte nie je zďaleka jedinou cestou a už vôbec nie najvýhodnejšou.

finančná rezerva

Budovanie rezervy? Začnite investovať, hoci aj v malom

Finančná rezerva by ideálne mala tvoriť šesťnásobok mesačných výdavkov domácnosti. Prieskum 365.bank zistil, že v súčasnosti takýmito sumami disponuje 20 % mužov a iba 5 % žien.

Na vytvorenie dostatočnej finančnej rezervy je potrebný finančný plán a prístup, ktorý reflektuje aktuálnu finančnú situáciu. Záleží na tom, či vás čaká splácanie hypotéky, vzdelávanie detí, alebo si skrátka chcete vybudovať krajší domov, cestovať či študovať a zmeniť profesiu. 

Odkladať si peniaze je nevyhnutné bez ohľadu na to, koľko zarábate. Či už kvôli pripravenosti na nečakané výdavky, nezávislosti, alebo pokojnému životu na dôchodku. Dobrá správa je, že už s minimom našetrených peňazí môžete začať investovať. 

Tip na čítanie: 5 tipov pre ľudí, ktorí chcú začať investovať aj s priemerným platom

Podľa prieskumu Fingo.sk až 60 % opýtaných žien verí sporiacim účtom a do investovania sa nepúšťa. Muži sú v investovaní úspešnejší práve vďaka ochote podstúpiť väčšie riziko.

Mať rezervu vo výške niekoľkých tisíc eur je príjemné, avšak držať ich na sporiacom účte je pri súčasnej inflácii a úrokových sadzbách nevýhodné. Ak si chcete vytvoriť finančnú rezervu do budúcnosti, odporúčame vám peniaze radšej investovať. S investovaním môžete začať už od 20 €. Prispievať môžete pravidelne po malých sumách, dôležité je pozerať sa na investíciu dlhodobo. 

Ak nemáte istotu, akú stratégiu zvoliť, radi vám pomôžeme zistiť, aké riziko je pre vás optimálne a poradíme, ako s investovaním začať.

 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám