Ušetrite na dovolenke. 7 tipov, ako zbytočne neplatiť viac

Šikovné tipy 22. máj 2023

Neviete sa už dočkať, ako odletíte niekam k moru a aspoň na pár dní sa oddáte zaslúženému oddychu? Hoci máme dvojcifernú infláciu a stúpajúce bežné výdavky, neznamená to, že vysnívaný pobyt pri mori musíte odrieknuť.

Stačí, ak sa vyzbrojíte informáciami o tom, ako na dovolenke v zahraničí ušetriť. Spísali sme pre vás tipy, za ktoré sa vám rodinný rozpočet poďakuje.

1. Plaťte kartou, ak je to možné

Aj keď je vždy rozumné nosiť pri sebe hotovosť v lokálnej mene pre prípad núdze (taxi a doprava, niektoré druhy služieb, potraviny a podobne), ak máte na výber, plaťte kartou. Nevyhnete sa síce poplatku za konverziu, ale ten je regulovaný vašou bankou a spravidla výhodnejší, než kurz v zmenárni. 

Pri niektorých kartových transakciách sa vás môže poskytovateľ služby/personál opýtať, či si želáte úhradu vykonať v lokálnej mene alebo v eurách. Vyberajte si vždy lokálnu menu, vyjde vás to lacnejšie.

Karty Visa a Mastercard sú akceptované po celom svete. Ak u svojho poskytovateľa máte povolené platby v zahraničí, nemali by ste sa stretnúť so žiadnym problémom.

platba kartou v zahraničí

2. Pri bankomate s rozumom

Ak už niet inej cesty, ako zaplatiť hotovosťou, vyberajte ju cez bankomat. Ak pri tom máte na mysli niekoľko zásad, dokážete sa vyhnúť rôznym poplatkom.

Na výbery za bankomatu používajte debetnú kartu, nie kreditnú. Pri výbere z bankomatu kreditnou kartou si banky účtujú poplatok, ktorý je v zahraničí vyšší, ako na Slovensku. 

Snažte sa používať bankomaty svojej banky, respektívne finančnej skupiny. Pomôcť vám môže aj tento ťahák: 

  • VÚB - Banca Intesa,
  • ČSOB - KBC Group,
  • Slovenská sporiteľna - Erste Bank,
  • UniCredit Bank/Group (pod touto značkou vystupuje banka v každej krajine, kde pôsobí),
  • Tatra Banka - Raiffeisen Bank International.

Aj pri výbere z bankomatov sa môžete stretnúť s možnosťou voľby - aplikovať konverzný kurz v lokálnej mene alebo eurách? Táto služba sa nazýva DCC (Dynamic Currency Conversion). Rovnako ako pri platbách, voľte lokálnu menu. V takom prípade vám bude výsledná suma prepočítaná na eurá podľa kurzu banky, ktorý je spravidla výhodnejší, než kurz miestnej banky. 

Rozhodne neodporúčame používať modrožlté bankomaty istej súkromnej skupiny (spravidla označené strohým ATM). Nachádzajú sa na tých najfrekventovanejších miestach, no poplatky za výber začínajú od 8 eur.

3. Nemeňte peniaze za každú cenu

Ako sme už uviedli, disponovať menším objemom hotovosti v zahraničí nikdy nie je na škodu. Ako si ju ale zaobstarať?

Prvou dilemou je či tak urobiť ešte pred odchodom, alebo až po príchode do destinácie. Pri bankovej prekážke na Slovensku spravidla dostanete pri konverzii do cudzej meny menej výhodný kurz, ako pri zaobstaraní hotovosti priamo na mieste. 

Nerobte to však hneď po príchode na letisku. Okrem transakčného poplatku za konverziu meny totiž v letiskových zmenárňach platíte aj manipulačný poplatok a ten je nezriedka v desiatkach eur. O výmennom kurze sa informujte vždy už pred odchodom (napríklad na stránke www.nbs.sk, alebo si nainštalujte aplikácu Currency) a hľadajte poskytovateľa, ktorý sa mu čo najviac približuje.

Najrozumnejšou a najpraktickejšou alternatívou je však vo väčšine prípadov výber hotovosti z bankomatu, za predpokladu, že dodržíte vyššie uvedené zásady. 

4. Niekedy stačí aj príručná batožina

Obľúbené nízkonákladové letecké spoločnosti si účtujú príplatok za check-in batožinu, ale aj za druhú príručnú (v žargóne tzv. carry-on) batožinu. V cene letenky máte iba jednu tašku či batoh, ktorý musí spĺňať veľkostné a váhové parametre. Tie sa medzi spoločnosťami líšia, ale pravidlom je, aby šlo o batožinu, ktorá sa vojde pod sedadlo pasažiera pred vami.

Možno sa vám tento limit na prvé počutie zdá prísny, avšak čudovali by ste sa, koľko sa toho do takejto batožiny vojde. Oblečenie na niekoľko dní, drobná kozmetika, nabíjačka na smartfón, dokonca aj kniha či tablet. Ak sa pri balení uskromníte, viete ušetriť.

Za každý ďalší kus batožiny nad rámec základnej príručnej zaplatíte desiatky eur. 

cestovanie s príručnou batožinou

5. Zvážte kúpu travel passov

Patríte medzi aktívnejších dovolenkárov, ktorí nechcú iba vylihovať na pláži? V takom prípade určite odporúčame zvážiť kúpu tzv. travel passov. Ide o kartu (aj keď môže mať čisto digitálnu podobu, napr. QR kódu), ktorá predstavuje akési „predplatné“ vstupov do pamiatok, rezortov, rôznych atrakcií či služieb. Obvykle zahŕňa aj bezplatné cestovné v MHD a kyvadlovej doprave.

Jednorazový vyšší poplatok za takúto kartu sa oplatí viac, ako individuálna kúpa lístkov či vstupov. 

6. Pozor na dáta a roaming

Ak dovolenkujete v rámci tzv. Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), poplatky za telefonáty, SMS či dáta v mobile sú rovnaké, ako na Slovensku.

Pozor však vtedy, ak letíte napríklad do Turecka, Egypta, krajín na Balkánskom polostrove, prípadne do iných krajín mimo EÚ a EHP. Poplatky za jednu minútu hovoru, SMS správu či 1 MB prenesených dát sú tu násobne vyššie, ako sme zvyknutí na Slovensku. V prípade, že veci necháte na náhodu, môže vás po návrate z dovolenky prekvapiť faktúra v stovkách až tisícoch eur.

Myslite na to, že mobilné dáta sa vám môžu zísť pri navigácii či hľadaní najbližšieho obchodu či dobrej reštaurácie. Riešením je zakúpiť si v destinácii lokálnu SIM kartu s predplatenými dátami, resp. minútami a SMS správami. Predajne nájdete spravidla už hneď na letisku. Uistite sa však, že váš telefón má dva sloty na SIM karty, resp. si prineste druhý. 

Alternatívou je tiež takzvaná eSIM karta, ktorá funguje na rovnakom princípe, no je digitálna. Zakúpiť si ju môžete pre konkrétnu krajinu na internete, zistite si však, či váš smartfón túto funkcionalitu podporuje. 

dovolenka roaming dáta v zahraničí

7. Zvoľte si vhodné cestovné poistenie

Ušetriť môžete aj na cestovnom poistení, avšak nie tak, že si ho vôbec nekúpite. Nikdy neviete, čo sa v zahraničí môže stať a poplatky sú viac než prijateľné, ak viete, čo naozaj potrebujete.

V prvom rade odporúčame zakúpiť si cestovné poistenie od takého poskytovateľa, s ktorým ideálne už máte nejaký zmluvný vzťah. Verní či viacnásobní klienti často dostávajú rôzne zľavy a výhodné ponuky (napr. poistenie detí zdarma či za polovicu). Ak už máte cestovné poistenie napríklad ku karte k bankovému účtu, overte si, aké riziká kryje a aké sú poistné limity. 

Nastavte si cestovné poistenie tak, aby bolo šité na mieru vašej ceste. To znamená, že ho uzavrite na presnú dĺžku vašej dovolenky. Vyberte si územnú platnosť, ktorá zodpovedá cieľovej destinácii (pri dovolenke v Španielsku nepotrebujete celosvetové krytie). 

dovolenka v rezorte

Na záver je tiež dôležitý výber balíčka, teda rozsah poistného krytia a pripoistenia. Ak sa počas dovolenky plánujete venovať napríklad rizikovým športom či činnostiam (surfovanie, vysokohorská turistika), budete zrejme potrebovať drahší balíček. Za poistenie batožiny či úrazové poistenie si rovnako priplatíte. Ak plánujete pokojnú dovolenku na pláži, postačí vám základný balíček.

S týmito tipmi sa nemusíte celú dovolenku strachovať o to, koľko vás nakoniec bude stáť. Čísla a sumy môžete pustiť z hlavy a užívať si oddych, ktorý ste si zaslúžili.

 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám