Poistenie do hôr by vám nemalo chýbať pri turistike aj lyžovačke

Poistenie 25. október 2021

Veru, nie je to iba opakované klišé, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Ak sa chystáte do hôr, do batoha by ste si rozhodne mali pribaliť aj poistenie.

Chystáte sa využiť posledné slnečné dni s príjemnými teplotami na horskú turistiku? Alebo už netrpezlivo čakáte na prvú lyžovačku? Určite nie ste jediní. Na čo by ste však rozhodne nemali zabúdať je poistenie do hôr, ktoré tvorí akýsi subtyp klasického cestovného či úrazového poistenia. Nechcete si totiž pokaziť príjemný čas na horách nešťastnou nehodou, kvôli ktorej bude nevyhnutné volať Horskú záchrannú službu. Zdravotné riziká sú jednou stranou mince, na vysoký účet za výjazd však už myslí málokto.

poistenie do hôr

Čo kryje poistenie do hôr?

Ako sme už spomínali, poistenie do hôr predstavuje istú podkategóriu cestovného poistenia (resp. úrazového poistenia), aj keď niektoré poisťovne ho predávajú ako úplne samostatný produkt. Vo svojej podstate sú si však tieto typy poistenia veľmi podobné.

Je však potrebné zdôrazniť, že poistenie do hôr má svoje špecifiká, ktoré ho odlišujú predovšetkým od bežného zdravotného a cestovného poistenia. Tieto totiž zvyčajne nekryjú práve spomínané výjazdy záchrannej služby. Ak teda dôjde k najhoršiemu, náklady na prípadný zásah za vás uhradí poisťovňa, iba ak máte uzavretý tento konkrétny druh poistenia do hôr.

Poďme si povedať niečo o krytí. Najprv sa naňho pozrime z hľadiska aktivít. Štandardné poistenie do hôr kryje:

  • pešiu horskú turistiku
  • často aj klasické horské rekreačné športy:
    • lyžovanie a snowboarding po vyznačených tratiach
    • jazdu na sánkach, boboch

Tu je však potrebné podotknúť, že konkrétne špecifiká, vrátane rozsahu krytia, sú uvedené v poistnej zmluve. Je teda nevyhnutné dôkladne si ju pred podpisom preštudovať, prípadne sa komplexne informovať o poistných podmienkach. Nechcete byť totiž prekvapení, keď sa nám na horách stane nešťastie.

poistenie do hôr

Aké pripoistenia k poisteniu do hôr existujú?

Niečo sme naznačili už vyššie, aj k poisteniu do hôr si môžete zvoliť rôzne pripoistenia. Všetko závisí od rozsahu krytia, ktoré máte definované v poistnej zmluve a o ktorom by ste mali bezpodmienečne vedieť, predtým než ju vôbec podpíšete.

K poisteniu si viete zvyčajne uzavrieť úrazové horské pripoistenie, ak nie je súčasťou štandardného balíčka. Vzťahuje sa na úrazy a poranenia vzniknuté práve pri horskej turistike či pobyte v takto definovaných oblastiach.

Ďalšou kategóriou je športové pripoistenie, ktoré presahuje rámec rekreačných lyžiarov či peších turistov. Ide o rozšírenie krytia aj na také aktivity, ktoré zvyčajne vykonávajú adrenalínoví či profesionálni športovci, napríklad: 

  • lyžovanie a snowboarding mimo vyznačených tratí
  • jazda na horskom bycikli
  • jazdu na snežných vozidlách (skútroch)
  • horolezectvo, lezenie na skalách
  • jaskyniarstvo
  • paragliding

horská turistika

Rovnako dôležité je tiež krytie z pohľadu ochrany zdravia a majetku. Horské poistenie zvyčajne kryje:

  • úrazy pri vyššie uvedených aktivitách, aj také s potrebnou hospitalizáciou a dodatočnou liečbou či trvalými následkami (ošetrenie často kryje už vaše bežné zdravotné poistenie)
  • stratu a poškodenie vlastného majetku či techniky (vakov, lyží, skútrov, fotoaparátov)
  • zodpovednosť za spôsobenú škodu na majetku iných (poškodenie vlekov, požičaných skútrov)
  • výjazdy slovenskej Horskej záchrannej služby (HZS) k zraneným osobám či osobám v tiesni, rovnako tiež ich prevoz do nemocnice či na miesto ošetrenia, ktorý často prebieha vrtuľníkom

Niektoré poisťovne v základe ponúkajú len poistenie výjazdov HZS, nevzťahujú krytie na batožinu a techniku. Poistenie majetku preto treba riešiť dodatočným pripoistením. 

Na aké lokality sa vzťahuje poistenie do hôr?

Poisťovne zvyčajne rozlišujú poistenie do slovenských hôr a do zahraničia. Platí, že za poistenie výletov do zahraničia si čosi priplatíte a zvyčajne je ponúkané formou bežného cestovného poistenia. Vždy sa o tom informujte pred uzatvorením zmluvy.

Predovšetkým z hľadiska zásahov Horskej záchrannej služby je dôležité podotknúť, že poistenia do hôr sa často vzťahujú na lokality, kde má HZS pôsobnosť. Ako je uvedené aj v jej štatúte, vykonáva svoju činnosť v jaskyniach a ďalej v horských oblastiach, ktoré vymedzuje § 3 Zákona č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe. Konkrétne ide o tieto lokality:

  • Belianske Tatry
  • Bukovské vrchy
  • Javorníky
  • Kremnické vrchy
  • Kysucká vrchovina
  • Kysucké Beskydy
  • Malá Fatra
  • Moravsko-sliezske Beskydy
  • Nízke Tatry
  • Pieniny
  • Slovenský raj
  • Stredné Beskydy
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry

zimná turistika poistenie

Výjazdy Horskej záchrannej služby nie sú lacná položka

Na ilustráciu toho, že nejde o niečo, nad čím by ste mali mávnuť rukou, si povedzme v krátkosti čosi ešte o zásahoch Horskej záchrannej služby. 

Cenník činností má HZS zverejnený aj na svojej stránke. Priemerný účet za výjazd je zhruba 300 – 400 eur, to však za predpokladu, že nie je potrebná vyslobodzovacia technika či vrtuľník. Ak sa už nasadzujú ťažšie kalibre, alebo je potrebné osoby v tiesni ubytovať, cena rastie v tisícoch eur. Preto sú často aj krytia poistenia až do výšky niekoľkých desiatok tisíc eur, napríklad 50 000 €. 

Ako uzavrieť poistenie do hôr?

Poistenie do hôr si môžete uzavrieť na konkrétny počet dní, napríklad ak viete, kedy máte naplánovaný výlet, alebo aj na celý rok. Na trhu je mnoho poisťovní a každý z veľkých hráčov má takýto produkt, alebo jeho obdobný variant, vo svojom portfóliu. Mnoho poisťovní ponúka cestovné poistenie, resp. poistenie na horskú turistiku aj online. V konkrétnostiach sa ponuky líšia, ale zvyčajne k uzavretiu poistnej zmluvy nepotrebujete nič viac, než pripojenie na internet. Jednoducho si zvolíte vhodný balíček (o tých viac neskôr), zaškrtnete súhlasy, uhradíte poplatok a to je všetko.

Alternatívou je uzavrieť takéto poistenie formou SMS, čo je ďalšia z možností, ktoré finančné domy dnes ponúkajú. Presné inštrukcie nájdete, opäť, zvyčajne na weboch. Často ide o veľmi jednoduchý úkon, stačí poslať SMS v konkrétnom tvare (najčastejšie sú vyžadované: meno, priezvisko, rodné číslo, začiatok a koniec poistenia, prípadne typ a balíček) a je to.

Veľmi podobnou možnosťou sú aplikácie jednotlivých poisťovní, k ich používaniu budete potrebovať smartfón s operačným systémom Android či iOS. Cestovné poistenie do hôr viete uzavrieť aj telefonicky. V neposlednom rade si viete takýto produkt zakúpiť aj priamo pri návšteve kamennej pobočky poisťovne. Môžete sa tak informovať o balíčkoch, pýtať sa na krytie, prípadne si preštudovať reklamný leták viažúci sa k tomuto poisteniu. 

lyžovačka poistenie do hôr

Ak nemáte priestor na študovanie ponúk poisťovní, podmienok, povedzte nám vaše podmienky a poistenie do hôr uzavrieme za vás

Pri pohľade do sekcie aktualít na webe HZS, kde služba informuje o svojich záchranných akciách, si môžete všimnúť, že zasahuje takmer každý deň. Doslova platí, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Ak sa teda chystáte do hôr, do batoha by ste si rozhodne mali pribaliť aj poistenie.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám