Zdražovanie hypoték pokračuje, úrokové sadzby začínajúce dvojkou sú bežnou realitou

Hypotéky 2. máj 2022

Ešte začiatkom roka sme boli svedkami klesajúcich úrokov na hypotékach. Časy, kedy úrokové sadzby pod hranicou 1 percenta boli štandard, sú dnes minulosťou. Zdražovanie hypoték bude podľa analytikov pokračovať.

Ešte začiatkom roka sme boli svedkami klesajúcich úrokov na hypotékach. Prvé zdražovanie ohlásila VÚB banka vo februári a v priebehu pár dní ju nasledovali aj ďalšie banky. 

Na začiatku marca sme vás informovali, že hypotéky v medzimesačnom porovnaní zdraželi najvýraznejšie za posledných takmer 20 rokov. Uplynuli dva mesiace, počas ktorých nabralo tempo rastu úrokov prekvapivú rýchlosť. 

Rozbehnutý vlak zdražovania hypoték

Po prvej vlne zvyšovania úrokov v marci na seba ani druhá vlna nenechala dlho čakať. Spomínaná VÚB banka už stihla zdražieť hypotéky trikrát. 

„Slovensko čaká ešte niekoľko kôl mierneho zvyšovania sadzieb. Z historického priemerného spreadu voči 10-ročným dlhopisom okolo 1,0 p. b. To pri dnešných výnosoch vychádza tak, že by sa sadzba mohla dostať cez 2,5 percenta a neskôr v budúcnosti aj viac,“ predpokladá v článku tvnoviny.sk makroanalytik VÚB Zdenko Štefanides. 

K zvyšovaniu úrokov dochádza aj napriek tomu, že ECB stále nepristúpila k zvýšeniu kľúčových úrokových sadzieb. Guvernér NBS Peter Kažimír na tlačovej konferencii povedal, že reakcia ECB by mala prísť v poslednom štvrťroku tohto roka. 

Reakcia slovenských bánk na kroky ECB bude ďalšou vodou na mlyn pre zvyšovanie úrokov na hypotékach. 

Porovnanie úrokových sadzieb k 1.5.2022

 

3-ročný FIX

5-ročný FIX

10-ročný FIX

VÚB

od 1,69 %

od 1,99 %

od 2,79 %

ČSOB

od 1,50 %

od 1,85 %

od 2,25 %

SLSP

od 1,49 %

od 1,69 %

od 2,29 %

Tatra banka

od 1,49 %

od 1,59 %

od 1,89 %

mBank

od 1,64 %

od 1,84 %

od 2,94 %

UniCredit Bank

od 1,89 %

od 1,99 %

od 1,99 %

Prima banka

od 1,20 %

od 1,50 %

-

365.bank

od 1,40 %

od 1,90 %

-

U susedov sa pripravujú na hypotéky s úrokmi nad 5 %

V porovnaní so susednou Českou republikou, kde sa pripravujú na scenár hypoték so sadzbami nad 5 %, sú hypotéky stále výrazne lacnejšie. 

Podľa štatistiky Fincentrum Hypoindex ponúkali banky na začiatku apríla hypotéky s priemerným úrokom 4,88 % (úvery do 80 % hodnoty nehnuteľnosti). Počas marca stúpla priemerná ponúkaná úroková sadzba o 0,26 percentuálneho bodu, od konca roku 2021 už o 1,07 percentuálneho bodu. V máji 2021 banky ponúkali hypotéky s priemernými úrokmi na úrovni 2,4 %, uvádza portál Peníze.cz

Klienti v reakcii na zdražovanie vo veľkom vrhli na refinancovanie

Slováci v súvislosti so zdražovaním hypoték pristúpili k húfnemu refinancovaniu a refixovaniu svojich hypoték, čo potvrdil pre RTVS hovorca VÚB banky Dominik Mikša: „Refinančné hypotéky celkovo predstavujú viac ako 40 % produkcie.” 

Banky sa snažia priebežne zvládať vybavovať žiadosti o refinancovanie, no v niektorých prípadoch sa silný nápor podpisuje na predĺženom procese schvaľovania. „Nápor je vysoký a samotný proces schválenia úveru až k podpisu zmluvy o úvere aktuálne dosahuje 20 pracovných dní. Pred náporom bol štandard do 5 pracovných dní,” uviedla v reportáži RTVS hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. 

Nie každému sa refinancovanie oplatí. Odborníci preto odporúčajú poradiť sa s nezávislým finančným sprostredkovateľom, resp. poradcom, ktorý má prehľad o neustálej sa meniacej situácii na trhu. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám