Je na čase sa zbaviť presvedčenia, že investovanie je komplikované. Nie je to pravda

Investovanie 24. apríl 2023

Pravidelné investovanie je pri škrtaní výdavkov z dôvodu rastúcich cien často jednou z prvých položiek. Práve poklesy na finančných trhoch sú na investovanie vhodné.

V roku 2022 preinvestovali Slováci v podielových fondoch o 66 % menší objem peňazí, než rok predtým. Pravidelné investovanie je pri škrtaní výdavkov z dôvodu rastúcich cien často jednou z prvých položiek. Argumentom spravidla býva, že nejde o dôležitý náklad, ktorého škrtnutie z krátkodobého hľadiska kvalitu života výraznejšie neovplyvní.

Z dlhodobého pohľadu však takéto rozhodnutie pripraví ľudí o potenciálny zisk. Vhodný čas na investovanie je práve v čase poklesu na finančných trhoch, keďže za tie isté peniaze človek kúpi viac cenných papierov. Neskôr pri stabilizácii a ekonomickom oživení sú tieto prostriedky lepšie zhodnotené. 

O nič lepšie to však nie je ani pri tých, ktorí neinvestujú, alebo o tom ešte len uvažujú, no taktiež podľahli rôznym mýtom a predsudkom. 

Skeptická je viac než polovica Slovákov

Z výsledkov prieskumu spoločnosti 2muse pre 365.bank vyplynulo, že až 58 % Slovákov je presvedčených o tom, že v čase vysokej inflácie sa im investovať neoplatí. Slováci v čase vysokej inflácie hľadajú spôsoby na minimalizáciu výdavkov a investovanie považujú za dodatočný náklad. Problémom tiež je, že ho výrazne podceňujú.

Tomáš Barbarič, šéf produktov v 365.bank, hovorí, že na investovanie sa musíme pozerať z dlhodobého hľadiska a nesnažiť sa poraziť aktuálnu historicky vysokú infláciu. 

„Cieľom by tak nemalo byť pokoriť jej súčasné hodnoty, ale zhodnotiť svoje úspory výnosom prevyšujúcim infláciu v dlhodobom horizonte,“ hovorí Barbarič. 

Potvrdzujú to i dáta. Za poslednú dekádu bola priemerná inflácia na úrovni 3 %. Akciový index S&P 500, ktorý sa považuje za reprezentatívny ukazovateľ výkonnosti trhu, dosiahol priemernu výnosnosť takmer 15 %. 

V dlhodobom horizonte teda investori, aj napriek chvíľkovým výkyvom, spoľahlivo zhodnocujú svoje prostriedky.

Tip na čítanie: Ako sa zhodnocujú vaše peniaze? Takto funguje úročenie

pravidelné investovanie

Rozšírené mylné presvedčenie, že investovanie je komplikované

Ďalším zaujímavým zistením z prieskumu je predsudok, ktorý si s investovaním spája až 59 % Slovákov. Investovanie považujú za príliš zložité. Do jeho tajov podľa väčšiny respondentov preniknú len problematiky znalí. Problém ľuďom robí predovšetkým orientácia v dostupných investičných produktoch.

Za posledné roky sa však možnosti investovania zjednodušili. Investovať sa dá z pohodlia domova, stačí pripojenie na internet. Väčšina bánk či investičných platforiem má vlastnú aplikáciu, prípadne prehľadnú webovú stránku, kde si investíciu vykliká aj úplný začiatočník. Už dávno neplatí, že investovanie sa oplatí len bohatým. 

„Investovať môžete od pár eur mesačne. Keď existuje v investovaní nejaké riziko, ktorého by sa mali ľudia báť, tak je to práve neinvestovanie. Nechať ležať peniaze na účte je z dlhodobého hľadiska najrýchlejšia cesta, ako stratia hodnotu,“ hovorí v rozhovore pre Refresher Pavol Vejmelka, člen predstavenstva Asset Management Slovenskej sporiteľne. 

Tip na čítanie: Encyklopédia investora: investičný trojuholník a piliere rozumného investora

Investovanie nikdy nebolo prístupnejšie, než je dnes. Začať s ním môže naozaj každý, nevyžaduje si žiadne pokročilé vedomosti, ani horibilné sumy na účte. Už pri pravidelnej investícii niekoľkých desiatok eur mesačne človek aktívne pracuje na budovaní finančnej istoty v budúcnosti. 

Ak predsa len potrebujete s prvou investíciou pomôcť, obráťte sa na spoľahlivých investičných poradcov.

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám