Aké pripoistenia sa oplatia uzatvoriť pri cestovnom poistení?

Poistenie 26. júl 2022

Pandémia nás naučila, že plány sa môžu veľmi rýchlo zmeniť. Na rôzne cestovateľské situácie sa môžete pripraviť uzatvorením pripoistenia k cestovnému poisteniu.

Chystáte sa tento rok na letnú dovolenku? Nezabudnite si pribaliť aj kvalitné cestovné poistenie. Aj keď za cestovné poistenie môžete zaplatiť 5 až 10 % nákladov na cestu, oplatí sa do neho investovať. Pomôže vás s krytím výdavkov spojených s cestovaním, ako ošetrenie u lekára a náklady súvisiace so zrušením či prerušením zájazdu. Pandémia nás však naučila, že plány sa môžu veľmi rýchlo zmeniť. Aj na tieto situácie sa môžete pripraviť a využiť pripoistenia k cestovnému poisteniu. 

Do zahraničia sa chystá dovolenkovať každý tretí Slovák 

Podľa prieskumu pre spoločnosť Home Credit plánuje štvrtina Slovákov dovolenkovať na Slovensku a približne traja z desiatich sa chystajú cestovať za oddychom do zahraničia. Tretina ľudí sa na dovolenku nechystá. 

Po dvoch rokoch, kedy bol globálny cestovný ruch výrazne narušený pandemickými opatreniami, sa ľudia postupne rozcestovali. Netreba však zabúdať na nepredvídateľné situácie, ktoré sa na letnej dovolenke môžu prihodiť. Základné cestovné poistenie mnohé z nich nekryje, z toho dôvodu máte možnosť si uzatvoriť pripoistenia. 

rodinná letná dovolenka

Užitočné pripoistenia pri ceste do zahraničia

Základný balík cestovného poistenia je možné rozšíriť ďalšími druhmi doplnkových a voliteľných pripoistení. 

Poistenie storna zájazdu, leteniek a ubytovania

Pokryje preplatenie storno poplatkov, ktoré by ste museli v prípade zrušenia cesty zaplatiť cestovnej kancelárii, leteckej spoločnosti či inému poskytovateľovi cestovnej služby. Poistenie prepláca vymáhané storno poplatky za zrušenie:

  • letenky, príp. iného cestovného lístka,
  • zájazdu alebo dovolenky,
  • študijného pobytu,
  • ubytovania.

Aké sú výluky z poistenia storna zájazdu? 

Finančnú škodu vám poisťovňa preplatí len v prípade vážneho ochorenia, úrazu alebo úmrtia cestujúceho či jeho blízkej osoby, v prípade straty cestovných dokladov alebo povolania na vojenské cvičenie. 

Niektoré poisťovne akceptujú aj tehotenstvo, predvolanie na súd či rozvod. Toto poistenie je možné uplatniť aj v prípade predčasného návratu, pričom poisťovňa preplatí nespotrebovanú časť nákladov na cestu. Štandardom pri tomto poistení je spoluúčasť klienta, líši sa takisto v závislosti od poisťovne.

poistenie storna zájazdu

Poistenie batožiny a vecí osobnej potreby

Poisťovňa vám poskytne finančnú náhradu za poškodenie, zničenie, stratu alebo odcudzenie batožiny vlámaním alebo lúpežným prepadnutím. Podmienkou je, že musí dôjsť k tzv. prekonaniu prekážky (napr. vylomenie zámku, batožinového priestoru v aute). Je potrebné, aby v takýchto prípadoch došlo k spísaniu zápisu o odcudzení veci miestnou políciou.

Poistenie batožiny sa vzťahuje aj na 

  • veci osobnej potreby,
  • športové potreby,
  • elektroniku,
  • cennosti.
  • doklady.

Aké sú výluky z poistenia batožiny? 

Informácie ohľadom výluk v prípade poistenia batožiny si dobre naštudujte, alebo sa informujte v poisťovni. Poistenie batožiny kryje celú batožinu v určitej poistnej sume, pričom náhrada za jednu vec je obvykle limitovaná. Ak máte v batožine niečo cennejšie (napr. notebook, klenoty či šperky), je vhodné poistiť si každú vec zvlášť. 

Nadštandardné poistenie veci vám zabezpečí preplatenie jej plnej ceny. Pri odcudzení batožiny krádežou sa poistenie nevzťahuje na stan či príves, a to ani v prípade, že boli uzamknuté. Poistenie batožiny nekryje škodu spôsobenú krádežou vecí, ktoré boli ponechané bez dohľadu či vecí, ktoré boli odcudzené vreckovou krádežou.

poistenie batožiny

Pripoistenie v prípade ochorenia na Covid-19

Uzatvoriť si poistné krytie udalostí v súvislosti s pandémiou koronavírusu je určite užitočné. Chráni vás nielen pred cestou, ale aj počas nej. Okrem liečebných nákladov spojených s ochorením Covid-19, takéto poistenie kryje aj dodatočné cestovné náklady spojené s ochorením: 

  • preplatenie nákladov spojených s ubytovaním počas nariadenej karantény v zahraničí,
  • preplatenie testovania, ak ho nariadil lekár,
  • krytie storna zájazdu z dôvodu pozitívneho testu na Covid-19,
  • preplatenie nákladov na návrat na Slovensko.

Ak vám poistenie počas neplánovaného predĺženia pobytu vyprší, poisťovňa vám môže predĺžiť jeho platnosť. 

 

Pripoistenie športových aktivít a rizikových športov

Ak sa chystáte vykonávať športy, na ktoré sa nevzťahuje základný balík poistenia, oplatí sa uzatvoriť si nadštandardné krytie úrazov a škôd v dôsledku vykonávania špecifických druhov športových aktivít. Rekreačný šport, napr. cyklistika, in-line korčuľovanie sú bežne v poistení zahrnuté, avšak rizikové športy, ako napríklad potápanie od určitej hĺbky, plachtenie, paragliding, zoskoky z lietadiel, či poľovanie sú z krytia úplne vylúčené. Zoznam špecifických (rizikových) druhov športových aktivít, ktoré patria do cestovného pripoistenia, si každá poisťovňa určuje sama. 

poistenie rizikových športov

Aj do slovenských hôr sa vyberte s cestovným poistením

Aj pri ceste do slovenských hôr by malo byť cestovné poistenie súčasťou vašej výbavy. Zranenie v neprístupnom teréne a zásah horskej služby by bez poistenia mohli nepríjemným spôsobom zasiahnuť váš rodinný rozpočet. 

Základná zložka zdravotného poistenia, ktoré si povinne platíme, kryje úhradu liečebných nákladov na Slovensku, avšak záchrana horskej služby v rámci zdravotného poistenia krytá nie je. Oplatí sa teda uzatvoriť si krátkodobé cestovné poistenie na hory, turistiku či lyžovačku. Z poistného plnenia sa hradia náklady na výjazd pátracieho tímu a váš transport.

Deti do 18 rokov sú od tohto pripoistenia oslobodené, a teda nepotrebujú cestovné poistenie do hôr na Slovensku.

Prečítajte si tiež: ​​Poistenie do hôr by vám nemalo chýbať pri turistike aj lyžovačke

Žiaľ, cestovanie sa občas nespája len s príjemnými zážitkami. Odporúčame vám uzavrieť cestovné poistenie pre všetky cesty, či už kratšie, alebo dlhšie. Dôležité je tiež správne uviesť účel svojej cesty: dovolenka, pracovná cesta, manuálna práca, ale aj vykonávané rizikové športy a aktivity. Cestovné poistenie vám tak môže vrátiť neočakávané výdavky.


 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám