Údržba vozidla pred zimou: nezabudnite skontrolovať týchto 5 vecí

Poistenie 12. december 2022

Motoristicky najnáročnejšia sezóna je tu. Niektoré rána nás už vítajú teplotami pod nulou a na mnohých oblastiach Slovenska sme už zažili aj prvé náznaky snehu. Avšak skutočný zimný nápor nás ešte len čaká.

Mrazy, poľadovica, kĺzavá vozovka a znížená viditeľnosť zvyknú naplno udrieť v januári a februári. S tým je spojené zvýšené riziko nehôd, ale aj celkovo vyššie nároky na schopnosti a najmä pripravenosť vodičov a ich vozidiel.

Teraz je teda najvyšší čas skontrolovať, či je vaše vozidlo plnohodnotne pripravené na zimu. Nie je snáď potrebné zdôrazňovať, že bezpečnosť neradno podceňovať. Údržba vozidla pred zimou je najlepším spôsobom, ako najnáročnejšiu sezónu zvládnuť bez komplikácií.

„Ak by išlo len o kozmetické chyby, tak by to neprekážalo, ale ľudia dnes nie sú ochotní investovať ani do opravy prasknutého čelného skla, výmeny brzdových doštičiek ani do prezutia na zimné pneumatiky, teda do vecí, ktoré priamo súvisia s bezpečnosťou. Zvlášť v zime to nie je šetrenie na správnom mieste,“ hovorí automobilový pretekár Jaro Homola.

Na čo teda myslieť?

údržba auta pred zimou

1. Pneumatiky a reťaze

Už ste svoje vozidlo „prezuli“? Jazdiť po šmykľavej vozovke s letnými pneumatikami je receptom na pohromu. Zimné „gumy“ sú vďaka hlbšiemu dezénu a mäkšej kaučukovej zmesi pripravené na zhoršené jazdné vlastnosti a teploty pod zhruba 7 ºC. Ich používanie je pre bezpečnosť nevyhnutné a ak ich na aute ešte nemáte, v žiadnom prípade by v tomto čase nemali jazdiť. Toto je základ prípravy a údržby vozidla pred zimou.

Ak bývate v podmienkach, kde je vozovka vystavená častému sneženiu a primŕzaniu (hory a podhorské stráne, ale aj neudržiavané cesty či kopcovitý terén), zvážte tiež použitie reťazí. 

Tip na čítanie: Ako si vybrať najvýhodnejšie PZP a kedy je lepšie havarijné poistenie?

2. Stav autobatérie

Autobatéria je energetickým srdcom vozidla a v zime dostáva zabrať oveľa viac. Svetlá, stierače, vyhrievanie sedadiel a skiel, ventilátory, palubné systémy a ďalšie komponenty auta pracujú v najchladnejších mesiacoch intenzívnejšie. Je na to vaša autobatéria pripravená? Jej stav odporúčame nechať skontrolovať v autoservise, ide o mimoriadne rýchly úkon. Na základe diagnostiky hneď viete, či s vami autobatéria sezónu utiahne bez problémov, alebo je čas na výmenu.

3. Brzdový systém

Účinnosť brzdového systému je v zime mimoriadne dôležitá. Už len asymetria medzi doštičkami na ľavom a pravom kolese môže viesť k šmyku a katastrofe. Výrobcovia odporúčajú kontrolu každých 15 000 kilometrov, ale pred zimou by to malo byť rutinou bez ohľadu na to, či ste túto kvótu naplnili alebo nie.

Brzdové doštičky sa totiž mimoriadne rýchlo opotrebúvajú a nezaškodí tiež obhliadnuť brzdové kotúče. Oba tieto komponenty sú párové – ľavé a pravé. Ak je chyba čo i len na jednej strane, je potrebná výmena celého páru. Odporúčame návštevu autoservisu čím skôr. Dôkladná diagnostika brzdového systému je pred zimou na nezaplatenie.

údržba auta pred zimou

4. Prevádzkové kvapaliny a motor

Žiaľ, dlhšie čakacie lehoty v autoservisoch v zime sú často spôsobené zabudlivcami, ktorí zanedbali výmenu prevádzkových kvapalín vo vozidle. Prípadne si povedali, že to motorový olej, chladiaca zmes, kvapalina do ostrekovačov s nimi potiahnu ešte jednu zimu. Ale opak býva pravdou. Ak sa blíži čas na výmenu, urobte ju. 

Dbajte na to, aby ste mali chladiacu kvapalinu s nízkym bodom tuhnutia (v našich podmienkach ideálne do -25 ºC, odolnú zmes do ostrekovačov (do -20 ºC,  v zime sa skla špinia oveľa častejšie) a kvalitný motorový olej s filtrami pripravené na tuhú zimu. 

Viete, ako správne zahriať motor pri štarte? Nerobte to na voľnobeh. Mnoho vodičov zapne motor a sedí v aute hoci aj 10 minút, kým sa pohnú. Vyhriaty interiér berú ako znak toho, že všetko je OK a vyrazia na cestu. Avšak to nestačí. 

Kým sa nepohnete z miesta, tak prevodovka či samotný motorový olej budú studené, aj keby ste na mieste stáli pol hodinu. Potrebujú pohyb. Radšej vyrazte hneď a spočiatku držte otáčky na nižšej hodnote. Vyhýbajte sa prudkému zrýchleniu. Motorový olej sa postupne zahreje na prevádzkovú teplotu a zabezpečí vám tak optimálne jazdné vlastnosti. 

údržba auta pred zimou

5. Stierače

Táto relatívne malá súčasť vozidla zohráva v zimnej sezóne veľkú rolu. Sklá sa totiž v tomto čase špinia oveľa rýchlejšie a častejšie. Hoci aj len nepatrne poškodené gumičky stieračov vám vedia znížiť viditeľnosť o tretinu či dokonca polovicu, ak sa zaseknú a nepretrú celú potrebnú plochu skla. Nepodceňujte ich. Prípadná výmena vás vyjde do 20 €, ale dokáže predísť oveľa nákladnejším škodám.

Zima môže znenazdajky skomplikovať dopravnú situáciu, preto si nezabudnite tiež skontrolovať platnosť a krytie svojho PZP, aby ste mali istotu, že v prípade škodovej udalosti vás poistenie ochráni. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám