Životné poistenie a koronavírus: Kedy máte nárok na poistné plnenie?

Poistenie 25. marec 2020

Pandémia koronavírusu zasiahla pred troma týždňami aj Slovensko a mnohí ľudia pocítili z rôznych dôvodov výpadok príjmu. Ak máte uzatvorené životné poistenie, správne nastavené pripoistenia vám môžu pomôcť. Ako zistiť, čo vaša poistná zmluva kryje a kedy máte nárok na poistné plnenie?

Karanténa vs. diagnostikovaný koronavírus COVID-19

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila celosvetovú epidémiu koronavírusu za pandémiu. Našťastie, len s dvoma výnimkami pandémia nepatrí medzi výluky, na ktoré sa nevzťahuje životné poistenie. 

Poisťovne Wüstenrot a Novis majú pandémiu vo výlukách z poistenia. Podľa posledných informácii tieto poisťovne zvažujú individuálne posudzovanie diagnózy COVID-19. 

Opatrenia vlády značne obmedzili naše každodenné aktivity, mnohí pracujú z domu alebo musia byť povinne v karanténe. Ak ste zdravý a musíte byť v karanténe, na poistné plnenie zo životného poistenia nemáte nárok. Poisťovne nerozlišujú, či ide o povinnú, alebo dobrovoľnú karanténu, dokonca ani v prípade, keď váš zamestnávateľ musí zatvoriť firmu a ste nedobrovoľne doma. 

Nárok na plnenie vzniká vtedy, keď máte potvrdenú diagnózu COVID-19

životné poistenie koronavírus

Pripoistenia v životnom poistení a poistné plnenie

Ako sme už vyššie spomenuli, v prípade, že ste zdravý, na karanténu sa poistné plnenie nevzťahuje. Aké pripoistenia kryjú nákazu koronavírusom? 

Pripoistenie hospitalizácie

Liečba koronavírusu, ktorá si vyžaduje nevyhnutnú hospitalizáciu spadá pod poistné krytie životného poistenia. Niektoré poisťovne majú tzv. progresívne plnenie, čiže odstupňovanie výšky poistného plnenia. V praxi to znamená, že výška poistného plnenia sa po určitom čase hospitalizácie znásobuje.

Pripoistenie práceneschopnosti

Ľahšie prípady koronavírusu posielajú lekári do domácej liečby. PN-ka spôsobená diagnostikovaných koronavírusom spadá pod poistné plnenie z pripoistenia práceneschopnosti. 

Pripoistenie smrti

V prípade úmrtia na následky koronavírusu pozostalí majú nárok na vyplatenie poistného plnenia

Pripoistenie kritických chorôb

Koronavírus sa nepovažuje za kritickú chorobu. Iná situácia nastáva vtedy, keď spôsobuje ťažšie pľúcne stavy, zápaly. Niektoré poisťovne v tomto prípade poskytujú poistné plnenie z pripoistenia kritických chorôb.

Pripoistenie pre prípad invalidity

Nevieme posúdiť, do akej miery môže koronavírus spôsobiť invaliditu. Samozrejme, ak by sa tak stalo a lekár uviedol ako dôvod invalidity koronavírus, poisťovňa by nemala mať problém poskytnúť plnenie z tohto pripoistenia. 

Dôležité je upozorniť, že ak poisťovňa zistí porušenie naordinovanej liečby alebo karanténu, môže krátiť poistné plnenie

https://www.trinityfinance.sk/kontakt

Zistite, čo kryje vaše životné poistenie

Zmluvy životného poistenia so starším dátumom môžu obsahovať výluky alebo neaktuálne pripoistenia, ktoré ste v tom čase nebrali do úvahy alebo vám neboli dostatočne vysvetlené. 

Experti zo spoločnosti Trinity Finance sa bezplatne pozrú na vaše aktuálne zmluvy a zistíme, či máte nárok na poistné plnenie. Ak áno, v akej výške a za aké konkrétne pripoistenia. Zastúpime vás pri prípadných poistných udalostiach, aj keď nie ste klientmi Trinity Finance. 

Životné poistenie si vybavíte elektronicky bez nutnosti osobného kontaktu

V čase pandémie koronavírusu je možné uzatvoriť nové životné poistenie bez nutnosti osobného stretnutia. 

Proces prebehne bezpečne z pohodlia vášho domova (vieme sa spojiť telefonicky alebo cez videohovor) a v prípade ochorenia vás ochráni pred stratou príjmu a zhoršením finančnej situácie. Stačí sa nám ozvať a všetko ostatné doladíme za vás. 

Informácie v článku sú aktuálne k dňu publikácie 25.3.2020. Prípadné zmeny budeme priebežne aktualizovať. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám